Вшанували пам'ять загиблих у страшні роки голодоморів

22 листопада,у четверту суботу листопада – Україна відзначила національний пам'ятний день -  День пам’яті жертв голодоморів.
21 листопада в районному центрі о 15.00 відбулась траурна хода громадськості району від центральної площі селища до Пам’ятного знаку жертвам голодоморів. Очолили колону перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Ставнійчук, голова районної ради Лариса Нароган та Томашпільський  селищний  голова Валерій Немировський. 
До підніжжя пам’ятників керівники району поклали колоски, вінки та квіти, томашпільчани засвітили десятки  поминальних свічок, загиблих у страшні роки голодомору  вшанували хвилиною мовчання. Священник селища провів поминальне богослужіння.
«Мільйони невинно загублених життів та скалічених доль, безлюдні села, страх у людських душах - ось чорний слід Голодомору. Розбудовуючи власну державу, ми маємо пам’ятати про кожен наш крок, про кожну історичну віху – сумну і радісну, вчитися на помилках, робити все можливе, аби подібне не повторилося. Спільна пам'ять та спільна історія мають об’єднувати нас, робити сильнішими. Це фундамент нашого майбутнього. Вшанувати невинні жертви трагедії, дбати про могили загиблих - обов’язок держави, суспільства, кожного, хто вважає Україну своєю Вітчизною», - зазначив В. Ставнійчук у своєму виступі.
22 листопада на адмінбудинках підприємствах, установах та організаціях району було приспущено державні прапори, обмежено проведення розважальних заходів. У всіх населених пунктах району пройшли  жалобні заходи: хвилина мовчання, покладання траурних вінків, композицій з колосків, реквієми біля пам’ятних знаків жертвам голодоморів; проведено акції «Засвіти свічку»: покладання запалених свічок до підніжжя пам’ятних знаків, запалювання свічок у вікнах жителів, установ та організацій.
У храмах та церквах району  в День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій відбулись поминальні та заупокійні богослужіння.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини