Про підсумки діяльності Томашпільської районної філії Вінницького ОЦЗ за 2020 рік

Добігає кінця 2020 рік, який видався нелегким для усіх нас, бо уже з березня живемо в облозі пандемії коронавірусної інфекції COVID-19.  Через виникнення ситуації з пандемією  Томашпільська районна філія Вінницького ОЦЗ частково використовує дистанційну форму надання послуг із застосуванням онлайн-сервісів Skype, Zoom, Viber. Нові підходи у роботі, яка не припинялася під час дії карантину та високий фаховий рівень працівників  районної філії  сприяли пом’якшенню негативних тенденцій на ринку праці району, що склалися під впливом пандемії та показали гарний результат.
Протягом 2020 року послугами районної філії скористались 1772 безробітних, з яких 1750 отримували допомогу по безробіттю на загальну суму 26049,3 тис.грн.. Розмір призначеної допомоги по безробіттю залежить від страхового стажу особи та складає від  1 000 грн. до 9080 грн.. Забезпечено тимчасову зайнятість 108 безробітних осіб, завдяки участі в інших роботах тимчасового характеру. З метою забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців, упродовж  року 327 безробітних проходили професійне навчання. Зокрема, 268 безробітних стажувалися на вакантних місцях за професіями: бармен, кухар, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, швачка, водій автотранспортних засобів, слюсар-ремонтник, слюсар з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування та інші.  Професійну перепідготовку проходило 11 плодоовочівників,  9 робітників з комплексного обслуговування та ремонту будинків, 39 операторів котельні та машиністів (кочегарів) котельні.  Рівень охоплення безробітних активними заходами  сприяння зайнятості становить 66,3%.
Незважаючи на важку ситуацію, пошук роботи та працевлаштування залишаються безумовним пріоритетом в роботі служби зайнятості.
За сприяння Томашпільської районної філії, упродовж 2020 року працевлаштовано 1038 осіб, що на 18,5% більше ніж у минулому році.  924 особи працевлаштовано у період карантину. При цьому 28,8% працевлаштовані оперативно до надання статусу безробітного. Це свідчить про оперативність та професіоналізм фахівців районної служби зайнятості, які намагаються індивідуально підходити до кожного клієнта.
Проводилась компенсація роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на нові робочі місця 3 безробітним (2 особи недостатньо конкурентноспроможні на ринку праці) на загальну суму 13,6 тис. грн.. 
Для розвитку підприємництва та стимулювання самозайнятості безробітних громадян у 2020 році одноразову виплату допомоги по безробіттю отримали та відкрили власну справу 2 безробітних осіб.
1718 осіб охоплено послугами з професійної орієнтації, які також частково надавались у режимі онлайн. Так, 12  особам надано індивідуальну онлайн профінформацію, 100 осіб отримали профконсультаційні послуги онлайн,  проведено 38 інформаційних вебінарів (охоплено 578 осіб) та 20 профконсультаційних заходів для 220 безробітних (зазвичай, спілкування фахівця служби зайнятості відбувається за допомогою програми «Zoom» після запрошення по телефону).
Протягом 2020 року (у порівнянні з 2019 роком) кількість роботодавців, які співпрацювали з районною філією, зросла на 16,5% та становила 212 одиниць. Кількість вакансій у базі даних районної  служби зайнятості Томашпільщинни також збільшилась  (на 8,1%) — 1163 одиниці. 85,3% вакансій були укомплектовані.
За підсумками 2020 року найбільший попит роботодавців спостерігався на трактористів-машиністів сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водіїв автотранспортних засобів, підсобних робітників, продавців продовольчих товарів тощо. 
Спрацював запроваджений Урядом механізм підтримки великих підприємств, малого та середнього бізнесу, спрямований на допомогу підприємцям та збереження якомога більше робочих місць.  Тим, хто змушений був зупинити чи скоротити роботу, надавалась допомога по частковому безробіттю. З початку дії відповідної норми Закону з 28.04.2020 по даний час роботодавцями краю подано до районної служби зайнятості 107 пакетів документів, після розгляду яких прийнято 100 позитивних рішень та виплачено допомогу по частковому безробіттю на загальну суму 458,9 тис. грн..
У грудні за одноразовою матеріальною допомогою, що надавалась суб’єктам господарювання,  до районної служби зайнятості  звернулись 13 роботодавців, які подали відомості на 148 працівників, яким вже виплачено 673,8 тис. грн.. 
 
Всі новини