Відбулося засідання районної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення

12 лютого 2015 року в смт. Томашпіль  відбулося засідання  районної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, за участю заступника голови райдержадміністрації Д.І. Коритчука, заступника начальника  управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Вінницької області В.І. Яворського, заступника начальника територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області А.В. Ткачука, членів координаційної ради та керівників підприємств, установ, організацій району.
Згідно порядку денного про виконання у 2014 році заходів районної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища  на 2012-2016 роки доповіла присутнім начальник відділу праці та соціально – трудових  відносин управління праці та соціального захисту населення   В.С.  Колеснік. У своєму виступі Валентина Сергіївна зазначила, що в цілому заходи Програми виконуються. 
Зокрема у  2014 році за участю навчально – виробничого комбінату «Сигнал» проводились навчання і перевірка знань законодавчих актів України по охороні праці,  правилах безпечної та технічної експлуатації електроустановок споживачів, правилах безпеки систем газопостачання України. У навчаннях прийняли участь 223 працівники району.
З метою забезпечення дотримання вимог законодавчих і нормативно – правових актів з охорони праці, здійснення профілактики виробничого травматизму у сільському господарстві,  розпорядженням голови районної державної адміністрації від 10.04.2014 року за   № 110 було  створено районну оперативну групу для здійснення контролю за безпечним виконанням комплексу польових робіт у 2014 році. 
 Згідно розпорядження голови районної державної адміністрації від 18.04.2014 року за    № 113 «Про проведення в районі тижня охорони праці»,   з 22 по 26 квітня 2014 року в районі тривали заходи Тижня охорони праці, проведеного з нагоди Всесвітнього дня охорони праці.
На рівні району проводився конкурс дитячого малюнка  «Охорона праці  - очима дітей », кращі роботи було направлено для участі в обласному конкурсі.
Керівникам підприємств району  на яких працювали працівники, які втратили працездатність через травми отримані на виробництві, направлено листи з проханням надати працівникам можливу матеріальну  допомогу.
Протягом 2010 – 2014 років на підприємствах, організаціях, установах Томашпільського району сталося 15 нещасних випадків внаслідок яких було травмовано 15 працівників, з них два із смертельним наслідком.
  В тому числі у 2014 році сталося 3 нещасних випадки, з них:
- внаслідок невиконання вимог інструкції з охорони праці травмувався вантажник ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина»;
- важку спинальну виробничу травму отримав майстер виробничого навчання Комаргородського професійного аграрного ліцею;
- виробничу травму отримала тех. працівник Олександрівської ЗОШ І-ІІ ст.
Протягом 2014 року у Томашпільському районі 1303 особи трамувались у побуті, серед них 909 чоловік отримали побутові травми внаслідок падіння 
В районі атестація проведена на  57 підприємствах, установах, організаціях. Атестовано 954 робочих місця, що становить 99,4 відсотки від загальної кількості. Проводиться постійна робота по виявленню підприємств з шкідливими умовами праці для проведення атестації робочих місць за умовами праці.
У 2014 році, незважаючи на значні фінансові труднощі проведена атестація робочих місць за умовами праці у Томашпільській районній дитячо-юнацькій спортивній школі – директор Жовтан Олександр Михайлович, комунальному виробничо – експлуатаційному підприємстві «Вапнярка водоканал» - начальник Трачук Володимир Васильович, комунальному підприємстві КП «Вапнярський комбінат комунальних підприємств» - директор Мазур Євдокія Василівна, комунальному підприємстві «Вапнярське» - директор Пастух Олег Андрійович .
В районі проведена атестація у фермерських господарствах «Подільський край» та «Август Віталій Анатолійович», у фізичних осіб – підприємців Бойка Миколи Васильовича та Гежей Світлани Михайлівни.
Продовжив нараду заступник начальника  управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Вінницької області В.І. Яворський. Віталій Іванович підвів підсумки роботи за 2014 рік у сфері охорони праці Вінницької області і Томашпільського району. Разом з цим наголосив, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VIIІ. Зазначеним Законом передбачено створення Фонду соціального страхування України з метою гарантування прав, обов’язків та гарантій застрахованих осіб щодо отримання матеріального забезпечення в разі тимчасової втрати працездатності, настання нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності  та медичного страхування. До створення Фонду соціального страхування України та його робочих органів, роботу за зазначеними напрямками продовжують забезпечувати – робочі органи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та робочі органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
Продовжив розгляд питання заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області А.В.Ткачук. У своєму виступі Анатолій Вікторович зосередив увагу присутніх на двох важливих питаннях: дотриманні правил безпеки охорони праці при роботі з твердопаливними котлами та обережному поводженні  з газом  побуті, наголосив на важливості співпраці керівників установ та організацій району з страховими експертами. 
По закінченні  засідання координаційної ради заступник голови районної державної адміністрації Д. Коритчук звернувся до присутніх з проханням  посилити контроль та виконувати усі  комплексні заходи щодо  підвищення існуючого рівня охорони праці, проводити інформаційно - роз’яснювальну роботу серед населення та ін., аби запобігти  випадкам виробничого травматизму, професійним захворюванням, аваріям тощо.
  За підсумками засідання координаційної ради прийнято відповідне рішення.
 
 
 
 
 
Всі новини