Відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

Сьогодні у райдержадміністрації  о 9.00 год. відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, за участі першого заступника голови РДА Віктора Ставнійчука та членів комісії. 
Основне питання, що було винесено на порядок денний полягало в проведенні невідкладних заходів щодо ліквідації вогнища сказу лиса в смт.Томашпіль, Томашпільського району Вінницької області.
Перед присутніми  виступив  начальник управління ветеринарної медицини у Томашпільському районі Грабчак П.О., який детально охарактеризував ситуацію, що наразі склалась  в районі, та додав, що за лютий місяць по смт. Томашпіль було щеплено близько 80 голів котів та 100 голів собак, а також в подальшому проводиться щеплення в зв’язку із проведенням подвірних обходів спеціалістами ветеринарної медицини Томашпільської РДЛВМ. Разом з цим, Петро Олександрович підкреслив, що з початку року в районі було  відстріляно та досліджено 8 голів лисів на сказ.
В ході засідання було вирішено:
- визнати епізоотичну ситуацію по сказу тварин в районі такою, що вимагає проведення невідкладних додаткових заходів;
- ввести карантинні обмеження по сказу собак в Томашполі та прилеглих угіддях в радіусі 5 км, встановити загрозливу зону в радіусі 10 км (с. Ракова, с. Липівка, с. Комаргород,с. Жолоби, с. Горишківка, с. Олександрівка. с. В.Русава, с. Пеньківка) Томашпільського району Вінницької області.
- Користувачам мисливських угідь, районному УТМР, районному державному лісництву на великих територіях одночасно провести заходи щодо підтримання оптимальних розмірів щільності популяції червоної лисиці в межах 0,5 - 1 гол. на 1000 га угідь, незалежно від термінів полювання. При проведенні відстрілів лисів, патологічний матеріал (голови) доставляти в місцеві установи державної ветеринарної медицини для подальшого їх дослідження па сказ в обласній державній лабораторії ветеринарної медицини. Доступними методами провести боротьбу з бродячими собаками і котами в мисливських угіддях та населених пунктах.
- управлінню ветеринарної медицини у Томашпільському районі, користувачам мисливських угідь, районному УТМР заборонити промисловий та ліцензійний відстріл диких тварин у неблагополучному пункті та загрозливій зоні на період карантинних обмежень.
- Органам місцевого самоврядування разом з органами управління внутрішніх справ, комунальних служб, Радою мисливців та рибалок періодично проводити заходи по знешкодженню (відлову, відстрілу) бродячих, безпритульних собак і котів на адміністративні їх територіях.
- Управлінню ветеринарної медицини у Томашпільському районі (Грабчак П.О.) санітарно - епідеміологічній станції ( Мороз О.М.), РКП «Редакція газети і радіомовлення «Томашпільський вісник» (Беріл К.В.) проводити широку роз'яснювальну роботу серед населення (бесіди, лекції, виступи в пресі по радіо і телебаченню) про небезпечність сказу для людей і тварин та заходи щодо профілактики і боротьби з ним;
- затвердити комплексний план заходів по ліквідації вогнища сказу в смт. Томашпіль Томашпільського району Вінницької області.
 
 
 
 
Всі новини