Сходи громадян територіальної громади с. Велика Русава

12 березня  2015 року  в с. Велика Русава  Томашпільського району відбувся схід громадян, на якому сільський голова Віталій Чумак  прозвітував перед громадою про зроблену роботу у минулому 2014 році.
На сході були присутні: перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Ставнійчук, голова районної ради Лариса Нароган, начальник управління Пенсійного фонду України у Томашпільському районі Валентина Чорногуз, депутати районної ради Анатолій Чепурний та Володимир Шленський, представники ТОВ «АК  «Зелена долина» Ігор Павлюк та юрист Михайло Ціхомський, представники ЗМІ.
 
«Село Велика Русава одна із найбільших територіально адміністративних одиниць Томашпільського району.
Населення територіальної громади - 1230 чол
У селі функціонують: загальноосвітня школа І-ІІІ ст. дошкільний навчальний заклад "Пролісок", бібліотека, сільський будинок культури, фельдшерсько-акушерський пункт, відділення зв'язку , 4 магазини 1 кіоск, дві церкви,
У 2014 році до бюджету сільської ради надійшло до загального фонду 789392 грн. із запланованих 788002 грн., що становить 100,2 % виконання. Отримано 36235,28 гривень позабюджетних коштів. Отримані кошти дали можливість здійснити ряд заходів, направлених на підвищення соціально - культурного та економічного рівня громади. Виконавчим комітетом було забезпечено стабільну роботу що знаходиться на території села
ДНЗ «Пролісок» відвідує 31 дитина, діє 2 різновікові групи - старша 18 дітей, молодша 13 дітей, яких виховують 4 педагогічних працівники. Загальна чисельність працівників 10 чол. Окрім заробітної плати, оплати комунальних послуг з сільського бюджету виділяються кошти на 3-разове харчування діток, батьківська плата у 2014 році становила 30%. Протягом року на харчування використано бюджетних коштів 26923 грн., батьківської плати 11739,65 грн., спонсорська допомога 426 грн- це кошти батьків продуктами харчування. Для потреб закладу придбано карусель, гойданку та спортивний бум для ігрового майданчику загальною вартістю 12375 грн, які найближчим часом будуть облаштовані на ігровому майданчику дитячого садочка. Замінено 4 віконних блоки на енергозберігаючі загальною сумою 10400 грн.  Проведено внутрішній поточний ремонт за рахунок благодійної допомоги ТОВ АК «Зелена долина» на загальну суму 3362,64 гривень (закуплено фарби та матеріали по ремонту), а також силами батьківського комітету проведено ремонт фасаду, сходів. 
У приміщенні сільської бібліотеки облаштовано інтернет-центр, для якого придбано 3 комп’ютери та проведено інтернет. Вартість обладнання становить 13668 гривень. Поповнення бібліотечних фондів складає 287 гривень. В повному обсязі установу забезпечено матеріалами та господарчими товарами, підпискою періодичної преси. 
Сільський клуб є окрасою  села - завжди гарний та охайний. У 2014 році у фойє приміщення ТОВ АК «Зелена долина» провела косметичний ремонт власними матеріалами. Сільською радою було придбано шафу для кабінету гурткової роботи загальною вартістю 4200 грн, придбано тюлі, матеріали, господарчий інвентар та проведено підписку періодичної преси на 2015 рік.
Попри скрутне економічне становище власними силами у приміщенні сільської ради було проведено косметичний ремонт та для закупки матеріалів було використано 3000 гривень, закуплено котел на твердому паливі загальною вартістю 8926 грн, та встановлено власними силами, що дало змогу зекономити біля 3000 тисяч гривень та обігріти приміщення сільської ради та ФАПу.
Для благоустрою сільського кладовища (Мала Русава) за рахунок благодійної допомоги ТОВ АК «Зелена долина» закуплено залізобетонний паркан на загальну суму 14590 гривень загальною протяжністю 200 метрів, а також для благоустрою сільського кладовища (Велика Русава) за рахунок благодійної допомоги Філії «МОЛОКО» ТОВ «ТЕРРА ФУД» закуплено залізобетонний паркан на загальну суму 4781,90 гривень загальною протяжністю 80 метрів. Також наш односельчанин Козоріз О.В. надав спонсорську допомогу у облаштуванні дерев’яного паркану сільського кладовища (Мала Русава) загальною протяжністю 200 метрів, з яких встановлено 120 метрів та решту планується встановити до кінця поточного місяця , а також проведено ремонт каплички на сільському кладовищі.
Для поточного ремонту дорожнього покриття вулиць Коцюбинського, Івана Франка та Гагаріна закуплено 60 тон щебня За рахунок благодійної допомоги ТОВ АК «Зелена долина» надано 100 тонн вапняного каменю та найближчим часом будуть проведені поточні роботи за участі філії Томашпільський райавтодор, з якою  укладено угоду на виконання робіт на загальну суму 13180,00 гривень.
Для продовження робіт по реконструкції вуличного освітлення села було закуплено матеріали на загальну суму 26476 грн та освітлено вулицю Паризької комуни загальною протяжністю 1900 метрів, вулицю Гагаріна та частково Леніна , загальною протяжністю 1200 метрів. Роботи було оплачено за рахунок благодійної допомоги ТОВ АК «Зелена долина» на загальну суму 7545 гривень та коштами сільської ради на загальну суму 11434,01 грн. Всього встановлено 43 світлоточки.
Самим болючим питанням сьогодення нашого села є постачання питної води населенню. Для вирішення цього питання було придбано у 2014 році три глибинних насоси для 3 каптажів на загальну суму 35000 грн. А також сільська рада стала переможцем конкурсу Швейцарсько українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні - Деспро», що надасть можливість отримати для вирішення даного питання 40% коштів від вартості проекту, при співфінансуванні громадської організації жителів села, органів місцевого самоврядування, районного та обласного бюджету. 
Протягом року всього отримано благодійної допомоги для установ сільської ради на суму 36235,28 гривень, з них:
- ТОВ АК «Зелена долина» надала благодійну допомогу на загальну суму 157000 гривень, а саме надано допомоги на поховання на загальну суму 21000 гривень; закуплено матеріали на загальну суму 1200,00 гривень для косметичного ремонту пам'ятника загиблим; надали вапно на загальну суму 1200,00 гривень для побілки бордюр, парканів, стовпів та дерев; надано дизельне паливо для грейдерування доріг на суму 2015 грн; надано бензин для розчистку берега річки у центрі села на суму 72 гривні; провели ремонт у фойє сільського клубу власними матеріалами, виконані роботи становлять 13000 грн.; транспортні послуги - 14500 грн.
Також для обігріву сільської школи закуплено котел на твердому паливі загальною вартістю 60000 гривень, надано послуги по ремонту покрівлі сільської школи.
Під постійним контролем сільської ради і соціальний захист населення. У 2014 році було оформлено 55осіб для отримання субсидій на тверде паливо на загальну суму 48069 гривень. Для відома населення, оформлення субсидій продовжується й надалі, прохання до всіх завчасно звертатися для оформлення субсидій.
У зв'язку з подіями на східних областях України, жителі села працівники та депутати сільської ради активно допомагають воїнам. Було зібрано дві вантажівки провізії, яку доставили на фронт волонтери. Люди приносили для солдатів консервацію, різні овочі, передавали одяг та кошти, лише з вул.. Свердлова було зібрано 2365,00 грн. На рахунок Червоного Хреста жителями села було перераховано 3 тис.грн.
Значна увага приділяється й благоустрою території населеного пункту: підтримується у належному стані прибудинкові території адмінбудівлі, школи, дитячого садка, клубу, бібліотеки. Розчищалися і прибиралися лісосмуги, парк, сміттєзвалище. В центрі села висаджувалися саджанці, здійснювався косметичний ремонт пам'ятника загиблим односельчанам, біля якого регулярно прибирають школярі. Також розчищено, виготовлено табличку, пофарбовано, та висаджено декоративні дерева біля пам'ятного знака загиблим воїнам що знаходиться на старому кладовищі.
Серед планів на 2015рік : благоустрій, ліквідація стихійних сміттєзвалищ, вивіз сміття з домогосподарств, розчищення берега річки, реконструкція водопровідної мережі, вуличного освітлення, ремонт доріг, доопрацювання огорожі на кладовищі, повна реконструкція площі базару, облаштування центру села» - доповів сільський голова Віталій Чумак.
Також в ході  зборів виступили перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Ставнійчук, голова районної ради Лариса Нароган, прозвітував також про зроблену роботу з профілактики правопорушень, недопущення та розкриття злочинів в с.Велика Русава  дільничний інспектор  міліції    Олександр Кривко.
 
 
 
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети та радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
Всі новини