Сходи громадян територіальних громад району тривають

25 лютого 2015 року перед односельчанами прозвітувала про свою роботу у 2014 році Колоденський сільський голова  Галина Клюса. 
У невеличкому сільському клубі зібралося біля семидесяти жителів села, прибули на сходи громадян і перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Ставнійчук, заступник голови районної ради Валентина Залюбівська,  керуючий  виробничим підрозділом  СТОВ “Кряж і К”   Андрій Горупай, генеральний директор СТОВ “Кряж і К”    Володимир  Войтенко, депутати сільської та районної ради, керівники районних служб.
У своєму виступі очільник громади Галина Клюса підвела підсумки прожитого і зробленого громадою за минулий рік. 
 
«На території села нараховується  195 домогосподарств, в яких   проживає 519 чоловік, з них 311 громадян працездатного віку, 105 -  пенсіонери,  55 дітей шкільного віку  та   48 дошкільного віку,  23 інваліди всіх категорій,    один із них  ВВ війни, 1 вдова, 4 учасники бойових дій та 5 учасників війни, 
  На контролі виконкому та опікунської  ради життя та виховання  дітей в  багатодітних сім’ях,  1 дитина під опікою , три сім’ї доглядають дітей – інвалідів.  Постійно аналізується стан дитячої бездоглядності та безпритульності. Ведеться контроль за додержанням вимог законодавства  у частині захисту майнових прав неповнолітніх.
 За звітний період  виконкомом  сільської ради розглянуто  16  звернень  громадян більшість із них вирішено позитивно.  
  Газифіковано на даний час 130  будинків, що становить  47 % від загальної кількості. Інші жителі опалення здійснюють дровами та вугіллям. Об’єкти соціальної сфери - фельдшерсько-акушерський пункт, клуб, дитячий садок, сільська рада,  мають пічне опалення, дровами та вугіллям забезпечені  в достатній мірі. Заключено договір з  Вапнярською селищною радою на виїзд пожежної машини.
 Важливою складовою життя і діяльності людини є вода. В минулому році було проведено капітальний ремонт водогону на проміжку від артсвердловини до башні, а саме замінено повністю  1800 метрів труб в двох напрямках. На що СТОВ «Кряж К» було витрачено близько 54 тисяч гривень. Нарікань на водопостачання протягом року не було. На території села є 7 км діючого водогону до якого підключено 107 домоволодінь. З них 2,1 км підключено від Вапнярського водоканалу та 4,9 км на утриманні СТОВ «Кряж  К». Також на території ради є 56 діючих криниць та свердловин, що свідчить про забезпеченість водою 76% домогосподарств. 
   В 2014 році  зупинились роботи  по реконструкції вуличного освітлення, зокрема  залишилась повністю неосвітлена вулиця Жовтнева, а також частини вулиць Коцюбинського, Миру. Багато питань виникає і по обслуговуванню та ремонту діючої системи освітлення. Над цим питанням маємо попрацювати в 2015 році.
 В комунальній власності 11,4 км доріг.  Проведено  грейдерування частково дороги  по вулицях Леніна  та  Шевченка на що витрачено  7445 грн. ці кошти було  отримано як дотацію із обласного бюджету. В минулому році в основному працювали керівники товариства Кряж  які витратили близько 28 тисяч на закупку матеріалів для ремонту вказаних доріг та вивезли пісок на гору.  
У минулому році бюджетні установи працювали в звичному режимі. Набагато поліпшилась матеріальна база дитячого садка. В 2015 році по  дитячому садку витрачено 25984 грн бюджетних коштів на заміну 2-х віконних блоків,  вхідних  дверей, придбання матеріалів для ремонту, спортивних споруд та альтанки для обладнання дитячого майданчика.  Закуплено  виробничий стіл та мийну ванну для посуду на кухню. Змонтовано  натяжні стелі в  спальній  кімнаті та їдальні, в їдальні також замінено підлогу.  Придбано 4 столики для занять, куточок для іграшок.   Косметичний ремонт приміщень здійснили самі працівники. Роботу по встановленню вікон і дверей, було ж проведено силами батьків. Проблемним залишається  зовнішній вигляд садочка.  Тому 10  тис. гривень, які поступили як благодійна допомога для дитсадка від Кряж і К, заплановано використати в поточному році, аби розробити  проектно – кошторисну документацію, а якщо буде можливість -приступити до оздоблення фасаду будинку.
   Для ремонту основного залу сільського клубу виготовлено проектно-кошторисну документацію вартістю 5797 гривень, пройдено експертизу, що коштує 1300 гривень. Вартість  ремонту за документацією близько 178 тис. грн., частина коштів є  на залишкових рахунках сільської ради, частина  надійшла в минулому році від СТОВ «Кряж і К» , тому в найближчий час заплановано розпочати роботи .
  В рамках  благоустрою  села – приведено в  порядок  в’їзні знаки, узбіччя доріг на проміжку від в’їзного знаку зі сторони Томашполя  до в’їзного знаку зі сторони Вапнярки, лісосмуги, садки біля адмінбудинку,  ФАПу, клубу, територію пам’ятника загиблим воїнам,  побілено огорожу сільського кладовища.  Працівники бюджетних установ прибирали закріплені за ними території. На території села розміщено одне спеціальне сміттєзвалище, ліквідовано 4 стихійних.  За кошти господарства Кряж утримується доглядач на кладовищі. Господарством Кряж також було  закуплено фарбу для огорожі на кладовищі та вапно.
Що стосується земельних питань: всі землі запасу, резерву, під господарськими будівлями та дворами, частина пасовищ, та землі під польовими дорогами та шляхами знаходяться в оренді Кряж і К.  Орендна плата сплачується вчасно та згідно чинного законодавства. В 2014 році надійшло близько 255 тис.грн. орендної плати за землі всіх категорій.
Щодо зайнятості населення: із 311 чоловік працездатного населення 130 забезпечені роботою що становить 45% . Більша частина не працевлаштованих займаються утриманням підсобного господарства та городів. В господарствах села утримується 70 корів, 36 телят, 148 голів свиней.   
При запланованих надходженнях до бюджету 561987 грн. отримано 574720 грн, бюджет 2014  року виконано  на 102 %.
На даний час до лав Української армії з села мобілізовано двох громадян: це Пудрик Віктор та Скрипник Юрій, ще двоє, які не є жителями, але вихідці з  села Джигола Андрій та Барчишин Володимир захищають наш мир і спокій вже на передовій. Спокійне життя в селі допомагають забезпечити члени громадського формування».
 
Також перед громадою  про зроблену роботу з профілактики правопорушень, недопущення та розкриття злочинів в с. Колоденка прозвітував дільничний інспектор Томашпільського районного відділення МВС, капітан міліції Віталій Філінович. 
На протязі 2014 року на території Колоденської сільської ради  було скоєно 3 кримінальних правопорушення, 2 з яких було направлено до суду з обвинувальними  актами, решта – закриті за примиренням сторін. На території села проживає 10 власників зброї. Протягом звітного періоду працівниками райвідділу  проводились перевірки умов та порядку зберігання зброї та боєприпасів їх власниками, в результаті чого було виявлено 1 порушення, за що особи були  притягнуті до адміністративної відповідальності. 
На профілактичних обліках в секторі дільничних інспекторів міліції Томашпільського РВ УМВС перебуває 17 осіб.
Протягом 2014 року на території села було скоєно 18 адміністративних правопорушень.
 
До  селян звернувся і перший заступник голови РДА Віктор Ставнійчук, який передусім побажав  хлопцям, які наразі перебувають в зоні проведення АТО, щоб були здорові та повертались живими і неушкодженими, їх батькам подякував за чудове, патріотичне виховання своїх дітей. Також  висловив вдячність жителям села за активну підтримку і надання допомоги нашим військовослужбовцям,  подякував керівництву СТОВ “Кряж і К”   за постійну фінансову  підтримку громади та  коротко доповів про роботу райдержадміністрації у 2014 році. Разом з цим  Віктор Анатолійович наголосив, що Колоденська сільська рада бере участь у обласному конкурсі  для проведення ремонту глядацького залу  будинку культури.
 
Перед громадою села виступили також директор сільського дитсадочка «Капітошка» Валентина Федорова та депутат районної ради Віктор Затирка, який обговорив із селянами  питання щодо об’єднання територіальних громад району, в даному випадку – об’єднання с.Колоденка та смт. Вапнярка, в рамках адміністративної реформи.
По закінченні зборів селяни мали можливість задати ряд запитань  керівникам служб району. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини