Схід жителів територіальної громади селища Томашпіль

17 лютого  2015 року в будинку культури  смт.Томашпіль відбулись збори громадян, на яких селищний голова Валерій Немировський  прозвітував громаді  про виконану  протягом 2013-2014 років  роботу і ознайомив жителів територіальної громади  з планами на поточний рік.
Участь у зборах взяли: голова районної державної адміністрації Олександр Закорченний, заступник голови районної ради Валентина Залюбівська, перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Ставнійчук, представники структурних підрозділів райдержадміністрації та районних служб.
У своєму виступі Валерій Немировський   детально прозвітував перед жителями територіальної громади  про той обсяг робіт, який вдалося виконати у минулому році.
За період 2013-2014 років проведено 24 засідання сесій селищної ради, на яких було обговорено питання соціально-економічного розвитку селища, питання благоустрою населеного пункту, питання водопостачання та водовідведення, земельні питання тощо, та 29 засідань виконавчого комітету.
На території Томашпільської селищної ради функціонує єдиний дошкільний навчальний заклад «Сонечко». За період 2013-2014 років селищною радою було зроблено чималу роботу аби створити всі необхідні умови для якісної організації життєдіяльності дітей.  Закуплено нові меблі на суму 100 тисяч грн., 65 розкладних триярусних ліжечок дали змогу збільшити кількість спальних місць та ігрову зону.
У садочку за 2013-2014 роки втілено ряд енергозберігаючих заходів: це заміна усіх вікон та вхідних дверей на металопластикові. Спільно з проектом ПРООН та громадською організацією «Надія Томашпілля» у тому числі батьків вихованців садочка та не байдужих підприємців, селищна рада реалізувала мікропроекти по реконструкції покрівлі, утеплення, перекриття на суму 366 тисяч грн. та ремонт системи опалення з встановленням сонячних фотомодулів на суму 398 тисяч 486 грн. Також проведено ремонт двох діючих котлів, потужністю до 100 кВт кожний. Замінено 6 дверей у групових кімнатах, проведено капітальний ремонт актової зали та кухні, у групах встановлено 8 бойлерів завдяки чому дітки мають змогу мити руки теплою водою, також замінено сантехніку.
Проведено естетичне оформлення ігрових майданчиків, встановлено тротуарну плитку, нові гойдалки та ігрове обладнання. На території облаштовано квітники, проведено озеленення території та поновлено пісочниці. 
 
За 2013-2014 роки на території сміттєзвалища облаштовано площадку з твердим покриттям, частково встановлена огорожа залізобетонними плитами, висаджено понад 2200 грабів, збудовано приміщення для працівників. Придбано сміттєвоз ГАЗ-53 з відвалом вартістю 329 тисяч грн. та закуплено 22 сміттєвих контейнера на суму 89 тисяч грн. У 2014 році виграно обласний конкурс з екологічного фонду на придбання сміттєвих контейнерів у кількості 74 штук на суму 297 тисяч грн., що забезпечує покращення якості послуг для населення, а саме удосконалення системи збору твердих побутових відходів, збільшення кількості абонементів. Також у минулому році було придбано Т-156 з ковшем, МТЗ-982 з відвалом та щіткою, що забезпечує якісне прогортання та прибирання тротуарів, площі від снігу.
 
За звітний період було зроблено капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Богдана Хмельницького протяжністю 1км 400 м, вулиці Івана Франка протяжністю 1 км, Пестеля протяжністю 700 м на загальну суму 2,5 млн.грн, із них  1 мільйон 700 тисяч грн кошти обласного бюджету. Ямковий ремонт чорного покриття по вулицях: Леніна, Гагаріна, Радянська, Пестеля, 40-річчя Перемоги, Чапаєва. Білощебенева підсипка доріг по вулицях: 40-річчя Перемоги, Чапаєва, Космонавтів, провулках Комсомольський та Пестеля, витрачено 389 тисяч грн. Проведено грейдерування. Відновлено тротуар по вул. Черняхівського.  
Здійснена значна робота по реконструкції центральної площі селища, встановлено лавочки для відпочинку. Та на прохання жителів селища, придбано та встановлено дитячий майданчик за кошти селищної ради у сумі 295 тисяч грн. 
Біля приміщення пошти облаштовано місце відпочинку та відтворено штучну гірку з озелененням. По центральних вуличних клумбах селища та на кругу висаджено 1000 кущів троянд, 10 тисяч голландських тюльпанів, близько п’яти тисяч саджанців чорнобривців та 400 саджанців агератуму.
 
У 2013 році було зроблено реконструкцію вуличного освітлення вулиць: Гоголя, Кірова, Калініна, Островського, Чапаєва, Фрунзе, Молодіжна, Івана Франка, Набережна, Робітнича, Коцюбинського, Комсомольська, Вишнева та інші. Залишилися неосвітленими та планується освітлити у 2015 році вулиці: Рози Люксембург, Суворова, Шевченка, Володарського, Космонавтів, частина Молодіжної, провулок Радянський. Виготовлено проект та закуплено матеріали на реконструкцію вуличного освітлення вулиці Леніна (від центральної площі до інкубаторної). Також придбано та встановлено 9 камер відеоспостереження.
 
За звітний період 2013-2014 років зроблено також чималу роботу щодо водопостачання, а саме -  капітальний ремонт приміщення каптажу урочище «задня криниця». Замінено дах приміщення, почищено та продезінфіковано джерела. Встановлено водопровід для напування великої рогатої худоби біля задньої криниці та на аеродромі.
Облаштовано вхід до центрального кладовища та встановлено пам’ятник жертвам голодомору 1932-1933 років. Також на центральній площі до 200-ї річниці з дня народження Кобзаря встановлено бюст Т.Г.Шевченка, з певною допомогою селищної ради встановлено пам’ятник воїнам-афганцям.
 
 
Перед громадою села також виступили голова райдержадміністрації Олександр Закорченний та перший заступник голови районної ради Валентина Залюбівська.
Виступаючи перед громадою голова райдержадміністрації підкреслив,  що у 2014 році завдяки спільній співпраці з усіма господарюючими суб’єктами району, з обласною владою та завдяки  участі в різноманітних проектах розвитку в район вдалось залучити 12 млн. 400 тис. грн інвестиційних коштів, з яких лише 15% - кошти  районного бюджету.
В ході зборів перед громадою села  також виступив дільничний інспектор міліції, капітан міліції Євген Обертун.
Далі, як і передбачалось порядком зборів, жителі села мали нагоду поспілкуватися й адресувати свої запитання представникам районних служб і відомств. Гарячим видалося громадське обговорення  таких питань як  передача в оренду Томашпільського ставка,  перейменування вулиць, що носять імена ідеологів комуністичного режиму, хто має право на безоплатний  проїзд по селищі та ін.  
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини