Провели профілактично-виховний захід на тему: Знай свої права

Раніше люди й гадки не мали про права дітей. Дорослі мали повну владу над дітьми, а дітям нічого не залишилося як сприймати все це, як належне, бо необізнаність населення про права та обов’язки дітей, необізнаність самих дітей залишалася і завжди залишається актуальною проблемою нашого суспільства.
На початку 20 ст. права дитини розглядалися, в основному, як захист від рабства, дитячої праці, торгівлі дітьми, їхньої експлуатації.
У зв’язку з цим Ліга Нації у 1924 році прийняла Женевську декларацію прав дитини. А у 1945 році ООН прийняла декларацію прав дитини.20 листопада 1989 року була прийнята Конвенція ООН  про права дитини. 27 вересня 1991 року Конвенція ООН про права дитини була ратифікована Україною.
За роки незалежності в Україні ухвалено значну кількість нормативно-¬правових актів у сфері захисту прав дитини, зокрема Сімейний кодекс України, закони України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-¬правових умов соціального захисту дітей-¬сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про основні засади державної молодіжної політики», «Про молодіжні та дитячі громадські організації», Указ Президента України № 811/2011 від 11 серпня 2011 року «Питання Уповноваженого Президента України з прав дитини» тощо. 
Зрозуміло, що дитина, її права, свободи та законні інтереси повинні бути предметом постійної уваги держави, суспільства, науковців, педагогічних працівників і, передовсім, батьків. В зв’язку з чим 18.01.2016 року у селі Гнатків, у приміщенні сільської бібліотеки було проведено профілактично-виховний захід на тему:  “Знай свої права”. В ході заходу з присутніми було проведено бесіду про права дитини, під час якої кожен міг висловити свою думку, задати запитання та отримати на нього відповідь, показано науково - пізнавальні відеофільми про права та обов’язки  дітей, представлено виставку із буклетів та книг.
У галузі захисту прав дітей потрібно ще провести велику роботу. Законодавчі реформи і просвітні кампанії вкрай необхідні адже, на жаль, цій проблематиці  досі не приділялося належної системної уваги. І не можна не погодитися з висловом, що з безправного не виросте вільний.
 
Фахівець із соціальної роботи
відділу соціальної роботи
Томашпільського РЦСССДМ                                Н.Іванова
 
Всі новини