Програма діяльності Уряду: нова антикорупційна політика та нова система правосуддя

Програма діяльності Уряду передбачає реалізацію антикорупційного законодавства, створення Національного агентства з питань запобігання корупції та Національного антикорупційного бюро, моніторинг способу життя держслужбовців, реформування судової системи та МВС. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду у вівторок, 9 грудня, представляючи програму діяльності Кабінету Міністрів.
Арсеній Яценюк нагадав, що Урядом та Президентом України було розроблено пакет із п’яти антикорупційних законів, які вже ухвалені Парламентом: «Тепер йде мова про реалізацію прийнятих законів. У першу чергу - створення і запуск роботи Національного антикорупційного бюро, створення і ефективна діяльність Національної агенції з питань запобігання корупції, яка є превентивним органом по боротьбі з корупцією».
Також Глава Уряду наголосив на необхідності запровадження електронного декларування доходів і витрат всіх державних чиновників та моніторингу життя державних службовців на предмет відповідності витрат деклараціям.
Окреме питання, за його словами, – ухвалений закон щодо розкриття інформації про реальних власників всього бізнесу та майна, яким володіють українські громадяни, в тому числі чиновники: «Країна повинна знати, чим володіють, хто володіє і на яких підставах це було придбано».
Говорячи про реформування правоохоронної системи, Арсеній Яценюк нагадав, що Міністерство внутрішніх справ розробило концепцію реформи МВС, і до Парламенту вноситься законопроект про національну поліцію: «Скасовується низка невластивих функцій МВС, у тому числі й ті пострадянські департаменти по боротьбі зі злочинністю і корупцією, які очолювали злочинність і корупцію».
Ще одним завданням Арсеній Яценюк назвав створення Державного бюро розслідувань: «Прокуратура відповідно до ухваленого закону позбавляється функцій загального нагляду та, відповідно, слідства. І Державне бюро розслідувань візьме на себе функції незалежного слідчого органу по відповідних складах злочинів».
«Усе це нічого не вартує без того, щоб в Україні були чесні і прозорі суди. Корумпована система в судах знищує державу, знищує власність в державі, знищує будь-які сподівання на майбутнє. Треба відверто визнати - за останні дев’ять місяців саме в судовій системі не було проведено реальних змін, не було проведено очищення судової системи», - сказав він.
«Наше завдання спільно з Парламентом і Президентом України – ухвалення нового закону України про статус суддів і судоустрій. Повна переатестація всіх суддів України. Для цього Вища рада юстиції повинна бути сформована і діяти ефективно», - наголосив він.
Арсеній Яценюк також повідомив, що Уряд ініціює внесення змін до Конституції України щодо запровадження три-ланкової системи судів, «де Верховний Суд України, як передбачено в Конституції держави, нарешті отримає права найвищої судової інстанції в країні».
Також передбачено спрощення низки судових процедур та забезпечення доступу до судової системи: «Щоб не їздити в Київ відсуджувати свої права. Місцеві суди повинні взяти на себе левову частку відповідальності за встановлення справедливості по відношенню до громадянина України». Глава Уряду повідомив, що в р?мках цієї роботи до Парламенту будуть внесені зміни до всіх процесуальних кодексів України.
Всі новини