Про роботу позашкільних навчальних закладів в районі

У наш час позашкільна діяльність розглядається як одна з головних ланок системи безперервної освіти в системі виховання розвиненої особистості, найповнішого розкриття її задатків і здібностей, створення цілісної системи пошуку та виховання творчо обдарованої особистості.
В районі працює Будинок дитячої творчості - позашкільний навчальний заклад, який спрямовує свою діяльність на формування у дітей та молоді патріотизму, поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей українського народу, любові до України безпосередньо через навчально- виховний процес у гуртках художньо-естетичного, еколого- натуралістичного,  туристсько-краєзнавчого, науково-технічного, військово - патріотичного, соціально - реабілітаційного та гуманітарного напрямків .
В закладі працюють 61 група гуртків : 34 групи початкового рівня навчання, 25 груп основного рівня навчання та вищого 2 групи, в яких розвивають свої творчі здібності 736 вихованців різного віку . Із них у 2014- 2015 н.р. на базі шкіл району працюють 12 груп гуртків, у яких залучено 164 дитини . Підтримуючи програму раннього розвитку дитини , були відкриті гуртки «Квілінг» , «Цікава англійська» , «Паперопластика», «Виготовлення сувенірів » на базі дитячих садочків «Сонечко » (смт . Томашпіль) та «У матусі» ( Римо - Католицька парафія матері Божої з гори Кармель) , у яких охоплено 56 дітей . Одинадцять діток доїжджають із Комаргорода, Ракови , Гнаткова, Липівки, Антонівки, щоб поринути у світ танцю , пірографії та вокального співу.
Навчально - виховний процес забезпечують 19 талановитих, творчих педагогів, із них 14 мають вищу педагогічну освіту , 2 керівники - педагогічне звання «керівник гуртків - методист». Педагоги нашого позашкільного закладу навчають дітей бачити прекрасне, творити прекрасне своїми власними руками і отримувати від цього естетичну насолоду , розвивають талант дитини , впевненість у свої сили , формують успішну особистість.
Основними напрямками роботи закладу є : гурткова робота , культурно - масова робота , виховна робота.
Особлива увага приділяється роботі з обдарованими та талановитими вихованцями, з дітьми із особливими потребами, з дітьми різного соціального статусу.
Протягом навчального року з гуртківцями проводяться свята , вечори, зустрічі з цікавими людьми, конкурси, екскурсії. Вихованці закладу постійно беруть участь у концертах, районних святкуваннях , виставках технічної творчості, декоративно-ужиткового мистецтва, конкурсах різного напрямку та змісту.
Учасники танцювального колективу «Шарм» разом із вихованцями відділення рукопашного бою «Альтаїр» РДЮСШ вибороли почесне 1 місце у XII обласному етапі відбіркового дитячо-юнацького фестивалю -конкурсу патріотичного спрямування «Сурми звитяги», фольклорно-етнографічний ансамбль «Вербиченька» виборов почесне 2 місце у цьому ж фестивалі , а солістка ансамблю Іринка Кривов'яз зайняла 1 місце у номінації «Солісти» , тому ми мали честь представляти Вінницьку область у XV Всеукраїнському фестивалі мистецтв «Сурми звитяги» , який проходив у м. Львові.
Ми отримали гарні результати: ансамбль «Вербиченька» в номінації «Вокальні ансамблі» став лауреатом II премії , а танцювальний колектив в номінації «Хореографія» став лауреатом III премії.
Учасники ансамблю «Вербиченька» є переможцями обласного етапу 14 Всеукраїнського дитячо-юнацького фестивалю «Червона рута», за ініціативи та підтримки нашої влади стали дипломантами Міжнародного фестивалю фольклору «Хора Маре», який проходив у м. Резіна Республіки Молдова.
Учасники танцювального колективу «Шарм» та ансамблю «Вербиченька» є дипломантами VI Міжнародного фестивалю звичаєвої козацької культури «Живий вогонь».
Вихованці декоративно-ужиткових та технічних гуртків взяли участь у багатьох обласних конкурсах та виставках , де вибороли не одне призове місце:
- 1 та 2 місця в обласній виставці - конкурсі «Мистецтво оригамі» ;
- лауреати 1 та 2 ступеня обласного етапу Всеукраїнського дитячо- юнацького фестивалю мистецтв «Сурми звитяги» , розділ «Декоративно - ужиткове мистецтво»;
- 1 місце в обласному етапі Всеукраїнської виставки - конкурсу «Український сувенір» в номінації «Сучасні дизайнерські вироби».
- 3 місце в обласних змаганнях з початково технічного моделювання;
- 2 місце у II етапі обласного конкурсу учнів та студентів «Космос. Людина. Духовність» ; 
- Чотири 1 та 2 місце в районному конкурсі робіт декоративно- ужиткового  мистецтва на протипожежну тематику.
- два 2 місця в обласній виставці - конкурсі декоративно - ужиткового мистецтва «Знай і люби свій край», номінації «Художня вишивка», «Художнє плетіння».
- 3 місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-виставки «Новорічна композиція», розділ «Стилізована ялинка».
- 3 місце в обласному конкурсі «Космічні фантазії», розділ «Література і журналістика».
- 2 та 3 місце у обласному зборі-конкурсі юних майстрів народних ремесел «Поділля. Творчість. Діти».
Будинок дитячої творчості проводить навчально-виховну та художньо-творчу роботу спрямовану на піднесення художнього рівня дітей. Допомагає дитині реалізувати свої можливості під час концертної діяльності, організації та проведенні персональних виставок, участі у змаганнях, пошуково-дослідницькій роботі, допомагає дитині вільно почувати себе у соціумі.
Педагоги закладу беруть участь в обласних конкурсах на кращу методичну розробку. Роботи Присяжної А.І. та Козак Т.М. визнано переможцями у даному конкурсі , нагороджено дипломами третього ступеня. Методист Іванішко І.І. нагороджений дипломом за зайняте II місце у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у номінації «Керівник гуртка -2014».
Забезпечено роботу «Пересувного позашкільного навчального закладу» під гаслом «Відкрий для себе країну позашкілля», в цьому році педагогічний колектив здійснював дану роботу в таборі «Веселка» с. Високе , де оздоровлюються дітки нашого району .
Вагому підтримку у створенні належних умов для навчання вихованців надають батьківська громадськість та батьківська рада закладу. У 2014 році для кращої роботи БДТ було залучено позабюджетні кошти в сумі 18 460 грн ( спонсорська допомога на пошиття костюмів, проведення ремонтних робіт).
В цьому році було поповнено матеріально - технічну базу: залучено бюджетні кошти на придбання пилососу 995 грн , принтера 1000 грн. Ми взяли участь в одинадцятому обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад у 2014 році із проектом «Будинку дитячої творчості - тепло для доступного розвитку вихованців» і рішенням Конкурсної ради стали одними із переможців, сума гранту становила 20 тис. грн., фінансування з боку учасника конкурсу - 5 800 грн., фінансування з боку партнерів, якими став TOB «Томашпільський райсільгоспкомунгосп» становило 2000 грн. За ці кошти було замінено два газових котла у котельні.
Ми, позашкільники постійно, перебуваємо у творчому пошуку, для того, щоб діти себе комфортно почували в стінах рідного закладу.
 «Неталановитих дітей не буває , просто потрібно вчасно розкрити їхні здібності».
 
Директор БДТ  М.А.Олійник
 
Всі новини