Про новий розмір мінімальної зарплати

З 1 січня 2017 року набрав чинності Закон України від 6 грудня 2016 року № 1774-VІІІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України".
Закон спрямований на підвищення мінімальних державних гарантій в  оплаті праці, встановлення в країні дієвого контролю у сфері дотримання законодавства про працю та збільшення надходжень до страхових фондів та державного бюджету.
Зокрема, законом приведено поняття мінімальної зарплати у відповідність до європейської практики та міжнародних норм:  
- запроваджено нову методологію визначення мінімальної заробітної плати (як нижньої межі оплати праці, що гарантується державою);
- мінімальний посадовий оклад встановлюється у розмірі, не меншому від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.
При обчисленні розміру заробітної плати працівника не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та над-урочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.
У разі якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому зарплата є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов'язаний провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.
Крім цього, мінімальна заробітна плата не буде застосовуватись як розрахункова величина при побудові схем посадових окладів, визначенні плати за надання адміністративних послуг, судового збору, суми податків тощо.
Законом також внесені зміни до законів України, у яких заробітна плата або посадові оклади визначаються на основі мінімальної заробітної плати. Вони будуть визначатись у співвідношенні до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року.
На підставі цих змін у законодавстві сформовано ключові фінансові показники Державного бюджету на 2017 рік.
Зокрема, прожитковий мінімум для працездатних осіб установлено з 1 січня 2017 року - 1600 гривень, з 1 травня - 1684 гривні, з 1 грудня 1762 гривні;
Мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня - 3200 гривень; у погодинному розмірі: з 1 січня - 19,34 гривні. 
Валентина КОЛЕСНІК,
начальник відділу праці та соціально-трудових відносин
управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації.
 
Всі новини