Президент закликає депутатів підтримати законопроект щодо заборони відпускати під заставу підозрюваних у корупції

Президент Петро Порошенко повідомив, що звернувся до керівників фракцій Верховної Ради із проханням підтримати законопроекти щодо заборони відпускати під заставу осіб, що підозрюються у корупції. «Щоб такі категорії громадян, як держслужбовці першого і другого рангу, судді, прокурори, правоохоронці, у випадку обґрунтованих звинувачень щодо корупційних дій, не мали права виходити під заставу», – сказав Президент в інтерв'ю телеканалу «1+1» і висловив сподівання на підтримку такої ініціативи. Петро Порошенко наголосив: «Кожен випуск злочинця під заставу викликає обурення суспільства, і я, як Президент, не можу на це не реагувати».
Крім того, повідомив Глава держави, досягнуто домовленості про винесення на розгляд питання скасування депутатської та суддівської недоторканності. Президент назвав неприпустимим той факт, коли обґрунтовано звинувачувані судді і депутати мають можливість організувати втечу за кордон, поки Парламент розглядає питання скасування їх недоторканності для притягнення до відповідальності.
«Це звучить як попередження про те, що треба тікати, поки є недоторканними. Ми не можемо миритися з цим. Мають бути нарешті проголосовані зміни до Конституції, які вже розглянуті Конституційним Судом, щодо скасування депутатської і суддівської недоторканності», – зазначив Петро Порошенко. Президент наголосив, що на кримінальні злочини, особливо корупційного характеру, правоохоронні, суддівські та прокурорські органи повинні мати можливість реагувати та затримувати злочинців.
Петро Порошенко наголосив, що у питанні боротьби з корупцією правоохоронні органи та держава перейшли від законодавчого забезпечення та створення умов для ефективної роботи до реальних кроків.
«Як би це важко не було, який би опір ми не бачили, ми перейшли вже від законодавчого забезпечення до конкретних, практичних, прямих дій щодо боротьби з корупцією. Впевнений, що ми переможемо, бо цього хоче народ, і народ підтримує ці ініціативи», – сказав Глава держави
Серед перших реальних кроків Петро Порошенко назвав проведення низки операцій із виявлення та затримання корупціонерів у органах прокуратури, на кордоні. «Це найвищі посади: рівень керівництва обласної прокуратури, Головуючий слідчим управлінням. Суми хабарів складають мільйони гривень, вилучені при обшуках суми – десятки мільйонів. Це вже не компанєйщина. Це – реальні зрушення», – наголосив Президент.
Глава держави також нагадав про затримання міліціонерів, які «прикривали» нелегальний видобуток бурштину, а також напади озброєних людей на правоохоронців. «Коли йде видобуток бурштину, то це покривається незаконними збройними формуваннями», - наголосив Петро Порошенко.
Президент нагадав, що на законодавчому рівні влада забезпечила створення інструментів для боротьби з корупцією. Створено Антикорупційне бюро, Антикорупційну агенцію, керівництво і службовці до яких добираються на прозорій, конкурсній основі. Утворено Національну поліцію, а з 15 липня розпочнеться набір абсолютно нових кадрів до прокуратури. Все це робиться у відповідності до Угоди про асоціацію з ЄС, у погодженні з організацією GRECO, яка забезпечує світову координацію у боротьбі з корупцією, підкреслив Президент.
Всі новини