Поводження з пестицидами

Пестициди — препарати, які використовують проти шкідників, збудників хвороб рослин, бур’янів і шкідливих організмів, що спричиняють псування сільськогосподарської продукції, матеріалів, виробів, а також проти паразитів і переносників небезпечних хвороб людини й тварин. 
 У нинішніх умовах господарювання, коли вирощування картоплі, більшості овочевих і плодових культур зосереджено в приватному секторі (фермерські господарства, присадибні та дачні ділянки), де пестициди застосовують люди, які не завжди обізнані з технікою безпеки під час роботи з пестицидами, конче потрібним є дотримання правил охорони праці та охорони довкілля від забруднення. Навіть використання ранцевих оприскувачів не може стовідсотково гарантувати неможливість забруднення прилеглої території. Громадяни не дотримуються вимог санітарних норм щодо часу проведення обробки, необхідності врахування погодних умов, обов’язковість попередження населення про проведення обробки, використання препаратів невідомого походження.
Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні  ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурні і прохолодні дні з температурою повітря нижче +10 град.С. Для обробки індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і Доповненням до нього. Перед проведенням обробок об’єктів, розташованих в межі або поблизу населених пунктів, необхідно оповістити людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в обробленій зоні.
Враховуючи важливість питання, щодо поводження населення з  пестицидами в межах населених пунктів та на присадибних ділянках, потрібно поважати право громадян на безпечні та комфортні умови проживання.
 
  Начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Випаріна В.Л.
 
Всі новини