Перед громадою прозвітував Антонівський сільський голова Олександр Павлов

Антонівчани завжди відзначалися  підвищеною активністю та зацікавленістю в житті своєї громади, тому цьогорічні сходи громадян знову підтвердили той факт, що жителям небайдужа  доля свого  села. В селі проживає 401 пенсіонер, а це чверть всього населення громади, які  з року в рік складають левову частку активної явки громадян. Та прийшли  на цьогорічні сходи громадян  не лише люди похилого віку, а й активно долучилась до цього молодь села. Більше 80 осіб  завітало до місцевого будинку культури аби не тільки дізнатися, що ж було зроблено за минулий рік, а й обговорити подальші дії в році поточному та отримати відповіді на питання, що  хвилюють сільчан. Антонівський  сільський голова Олександр Павлов п’ятий   рік очолює територіальну громаду, й тісно співпрацюючи з односельчанами та отримавши підтримку районної влади, встиг багато зробити для села за ці роки. Тому уважно й вдумливо жителі села заслухали звіт Олександра Павлова про роботу сільської ради за 2014 рік, який для Антонівки виявився роком змін. 
 Варто відзначити, що не кожна громада в районі може похвалитися такими досягненнями, як впровадження в селі спільного проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» , завдяки якому було завершено капітальний ремонт приміщення дитячого садочка  «Пролісок». Повністю перекрито дах, встановлено сонячні батареї та колектори, які вже працюють. На даний обсяг робіт було залучено 279 тис. грн., 160 тис. грн.. з яких – кошти Європейського Союзу. З самого початку на всі роботи по капітальному ремонту дитсадка залучено 510 тис. грн. 
Та попри  допомогу закордонних інвесторів, фінансова складова сільського бюджету в 2014 році значно не покращилася.  У зв’язку з складною ситуацією в країні та необхідністю економії, довелося мінімізувати минулорічні витрати та  використовувати кошти раціональніше. Це відразу ж знайшло відображення у соціальній сфері. Роботи щодо покращення вуличної мережі, що активно проводилися минулих років, не вдалося зробити в повному обсязі. Лише  цього року закуплено енергозберігаючі лампи на суму 2000 грн. та зроблено заміну перегорілих ламп. Та слід відмітити, що  загальна протяжність освітлених вулиць складає 7 км, встановлено за ці роки 146 світлоточок на загальну суму 88 тис. грн..Працівниками РЕМу минулого року проводилася заміна електроопор та ліній електропередач по вул.Леніна та Гагаріна . 
«Тому на рік поточний питання освітлення вулиць по селу є одним із пріоритетних. Відповідно програми соціально-економічного розвитку села на 2015 рік на освітлення вулиць передбачено кошти із місцевого бюджету в сумі 21 тис.грн. В перспективі – всі вулиці села будуть освітлені в нічний час» - зазначив очільник громади. 
Залишається для сільчан найболючішим питанням стан доріг. І сільська рада намагається хоча б якось зберегти тверде покриття в селі. Для цього в 2014 році проведено поточний ямковий ремонт по вул. Жовтнева, Кірова, Першотравнева, Радянська, Б.Хмельницького, Гагаріна, пр. Леніна, Миру та Жовтневий, завезено   1604 т жерстви. Фінансову допомогу в цьому надало СТОВ «Кряж і К», за що Олександр Федорович подякував керівництву агроформування. Також 129 т жерстви було закуплено за рахунок місцевого бюджету. В минулому році двічі прогрейдеровано усі насипні сільські та польові дороги. Відповідно програми соціально-економічного розвитку села на 2015 рік в місцевому бюджеті передбачено 28 тис. грн.. на покращення та збереження стану доріг. 
Проводилися роботи в 2014 році по оснащенню водогону. Відремонтовано насос, замінено 100 погонних  водопровідних труб по вул.Кірова. Побудовано 1500 погонних нового водогону по вул.Жовтнева на суму 78 тис.грн. В 2015 році  планується завершити будівництво водогону по вул.Жовтневій, на що з місцевого бюджету залучено 5 тис.грн. На території села діє КП «Антонівське», яке бере активну участь у виконанні програми по благоустрою населеного пункту. В 2014 році оброблялося 15 га орної землі, в перспективі є можливість розширити території посівних сільськогосподарських  культур до 50 га, так як на балансі рахується склад для зберігання сільськогосподарської продукції і вся необхідна техніка для її вирощування.
Окрасою  та головним  осередком культурно-просвітницького життя села залишається двохповерховий будинок культури. Також в приміщенні БК знаходиться бібліотека. Жителі досить часто бувають тут, особливо в зимовий час. Та фасад приміщення будинку культури потребує нагального ремонту, а саме ремонту даху, штукатурки стін, заміни вікон, дверей. В сільському бюджеті на зовнішній ремонт БК заплановано кошти в розмірі 10 тис.грн. та кошти орендаря – 15 тис.грн. Та цього замало для виконання запланованих робіт. Тому  задля залучення коштів на вирішення цієї проблеми, сільська рада спільно з громадською організацією «Добробут і громада» підготувала проект під назвою «Енергозберігаючий будинок культури – обличчя громади» для участі в 12 конкурсі проектів розвитку територіальних громад.
Значна робота в 2014 році проводилася по впорядкуванню території села. Слід відзначити, що в минулому році Антонівська територіальна громада отримала ІІ  місце в районному конкурсі з благоустрою населених пунктів. Та все ж стихійні сміттєзвалища залишаються невирішеною проблемою ось уже не один рік. А це при тому, що КП «Антонівське» налагодило вивіз побутових відходів  з дворів, і цією послугою користується більшість сільчан. Кожного року, тільки-но весна вступає у свої права та дає змогу наводити лад, прибирається та розчищається територія кладовища. В минулому році до цієї роботи долучилися, крім працівників комунального підприємства, ще й небайдужі жителі громади. За це сільський голова висловив щиру вдячність усім хто, приймав в цьому участь. Актуальним є питання розширення території кладовища. Тому на 36 сесії 6 скликання прийнято рішення виділити землі площею 3 га із земель запасу Антонівської сільської ради під розширення кладовища. 
Сільська громада активно долучилася в минулому році до збору коштів військовим на Схід України. Гуртом зібрано 15 тис. грн., а також перераховано одноденний заробіток у Вінницький військовий госпіталь, де лікуються бійці АТО. Надавалася фінансова допомога і мобілізованим сільчанам. Всього за 2014- 2015 рр. зібрано допомоги на суму 72 тис.грн.
Підсумовуючи сказане, сільський голова відмітив, що лише при взаєморозумінні усіх жителів громади можлива позитивна подальша робота.
Незважаючи на те, що Олександр Павлов у своєму звіті досить аргументовано розповів про проведену протягом року роботу та зупинився на конкретних проблемах села, відразу ж по закінченню доповіді, на голову  сільського очільника посипалися нарікання та претензії щодо стану доріг у селі. Сільчан обурював той факт, що завезеної жерстви, якою засипали ями, не вистачило на ті дороги, біля яких вони проживають. На що, Олександр Федорович відповів, що кількість матеріалів була обмежена і «латали» дорожні дірки там, де це було нагально необхідно. Та хвилює сільчан стан доріг не тільки з твердим покриттям, а й самі польові дороги, які активно останніми роками розорюються. Це ж саме стосується і річки, береги якої примикають до орних земель та поступово звужуються через розорювання, руйнуючи  природне русло ріки. 
Цікавилися сільчани і тим, хто орендує садок у  селі, адже там ростуть дерева, які саджали  їхні батьки та які наразі піддаються вирізуванню. Сільський голова заспокоїв громаду, запевнивши, що вирізуються лише старі трухляві дерева та розповів про реальний стан справ з орендарем садка. 
Не меш хвилює антонівчан  стан мосту, адже він знаходиться у аварійному стані. Та як виявилося цю проблему не так просто вирішити. «Першочергово для відновлення мосту потрібно виготовити кошторисно-технічну документацію та оплатити всі витрати по цій роботі. А коштів і так катастрофічно не вистачає. Тому єдиний вихід в даній ситуації – обмеження руху транспорту по мосту» - аргументував Олександр Павлов.
Пообіцяв долучитися до вирішення цієї проблеми присутній на зборах перший заступник голови РДА Віктор Ставнійчук. Йому небайдужа доля антонівчан, адже і сам виходець із цього села, тому пообіцяв вирішити це питання найближчим часом. Також у своєму виступі, як депутат районної ради, Віктор Анатолійович ознайомив присутніх із роботою районної адміністрації за минулий рік та окреслив проблеми району в загальних рисах. За одно, довів до відома земляків, що чоловіки, залучені на весняно-полових роботах, матимуть відстрочку від мобілізації . 
Звітуючи про роботу,  Віктор Анатолійович, добре знаючи проблеми земляків передбачав, що найобговорюючим буде земельне питання і не помилився. Впровадження в Антонівці проекту «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських господарств, а також  розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району», що на 90% фінансується Європейським Союзом, люди сприймають дещо неоднозначно та ставляться до цих змін дещо боязко. Адже не всі достатньо розуміють суть цього проекту та позитивні зміни, що він має принести. Тому Віктор Анатолійович уважно вислухавши всі обурення та питання антонівчан, дав вичерпні відповіді та коротко охарактеризував сам механізм проекту та повідомив, що будівництво приміщення міні-цеху повинно розпочатися вже в червні-серпні цього року. А заступник голови районної ради Валентина Залюбівська, в свою чергу подякувала сільському голові та громаді за активну участь в різноманітних проектах та побажала й надалі притримуватися того ж курсу.
Багато питань у антонівчан було й до заступника СТОВ «Кряж і К» Олександра Войтенка, тому у своєму виступі Олександр Іванович  чітко окреслив напрямки роботи за минулий рік та відповів на усі поставлені запитання. Зокрема зазначив, що антонівський відділок спрацював в 2014 році найкраще з поміж інших. 
Також питання, які хвилюють селян стосувалися  контролю цін на продовольчі товари, забезпечення дровами та вугіллям місцевої школи та багато інших.
Про стан справ в сфері законності та правопорядку в Антонівці доповів дільничний інспектор міліції Віталій Ніякий. Він зазначив, що за минулий рік на території  села зареєстровано 5 кримінальних правопорушень, з яких 2 – уже розкриті, по трьох інших проводиться робота щодо виявлення осіб, причетних  до цих злочинів. Також зазначив, що в селі зареєстровано 16 власників вогнепальної зброї, в минулому році зафіксовано 2 порушення зберігання зброї. Та головною проблемою для села залишаються часті крадіжки. За словами жителів, вони в основному скоєні  представниками ромських національностей, які є частими гостями у селі. Дільничний інспектор попрохав громадян відразу ж повідомляти його про появу  підозрілих осіб у селі чи телефонувати за номером 102. 
 
Євгенія Шульган
 
 
 
 
Всі новини