На Вінниччині продовжуватимуть реалізацію програми «Доступне житло»

Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко 25 лютого провів робочу нараду із керівниками районів, де ведуться роботи комунальною організацією «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» по зведенню 8-12 квартирних будинків за програмою «Доступне житло».
 
Слід нагадати, що з 2010 року протягом двох років діяла загальнодержавна програма будівництва (придбання) «Доступного житла», на реалізацію якої виділялись кошти через державні банки. Згідно умов програми, позичальник вносив щонайменше 30% від вартості майбутнього житла, а решту коштів отримував у кредит на 15 років під 16% річних, сплачуючи фактично лише 3%, (решту 13% брала на себе держава).
 
Для реалізації регіональної програми «Доступне житло» на 2010-2017 роки, обласному фонду сприяння інвестиціям та будівництву були виділені ділянки під забудову в 10 районах області. Частина об’єктів пройшли відповідну акредитацію в міжвідомчій комісії Мінрегіонбуду України. Протягом 2013-2014 років почалось виконання будівельних робіт Фондом із залученням коштів обласного бюджету.
 
За цей період здано в експлуатацію 8-ми квартирний будинок у м. Шаргороді, 28-квартирний у с.Агрономічному та 94-квартирний в м. Вінниці по вул. Тимощука. Решта об’єктів знаходяться на різних стадіях готовності і потребують інвестицій для завершення. Витрати «Обласного фонду сприяння інвестиціям та будівництву» по усім незавершеним об’єктам становлять близько 4,6млн.грн., задіяні кошти підрядників – 550 тис. грн., кошти населення – 440 тис. грн.
 
«Метою нашої зустрічі є детальне вивчення переліку будинків, які вже знаходяться в роботі і визначення об’єктів, які б ми хотіли завершити у 2015 році»,- підкреслив Андрій Гижко.
 
Він також наголосив, що виконавча влада має докласти усіх можливих зусиль, щоб в першу чергу завершити будівництво там, де в майбутнє житло вкладено кошти позичальників,- насамперед 8-квартирні двоповерхові будинки у смт. Томашпіль та смт. Муровані Курилівці.
 
«Ми не маємо права жодним чином обманути очікування людей, які інвестували по 200-240 тисяч гривень у свої квартири, сплачують кредит і чекають, коли влада доведе їх будинки до завершення»,- зауважив Андрій Гижко.
 
Найбільша ступінь готовності об’єктів (20-35%) у Бершадському, Крижопільському, Липовецькому,Тростянецькому, Ямпільському районах, а в смт.Томашпіль 8-квартирний будинок готовий на 65%.
Проблемним питанням є пошук позичальників для участі у будівництві,тож керівники районів отримали завдання протягом найближчих кілька тижнів провести зустрічі в колективах ( у першу чергу соціальної сфери) на предмет залучення нових позичальників до будівництва житла по програмі «Доступне житло».
 
Оскільки умови кредитування залишаються досить вигідними (обов’язковий перший внесок та можливість отримати до 200 тис кредитних коштів від Фонду під 3% річних), таких бажаючих серед вчителів, лікарів, військових, що повернулись із АТО та не мають власного житла, може виявитись достатньо для завершення будинків. Основний критерій для надання кредитних коштів – спроможність позичальника їх повертати.
 
«Ми готові на сесії обласної Ради, яка відбудеться в кінці березня, виділити певний ресурс з обласного бюджету для завершення житлових будинків, з’ясувавши до того часу, які конкретні кошти можуть інвестувати позичальники у районах»,- підсумував Андрій Гижко.
 
 
 
 
Для довідки:
 
В смт. Томашпіль в восьмиквартирному будинку побудовано та перекрито плитами другий поверх, побудовано вентиляційні канали,  перераховано кошти 100 тис. грн. на придбання метало-черепиці на перекриття даху та 59 тис. грн. перераховано на встановлення метало пластикових вікон та вхідних дверей. Оформлено 6 заявок від населення на придбання даного житла, три з яких отримали кредит від фонду Бобошина та перерахували кошти в сумі 600 тис. грн. підрядній організації Вінниця - Поділля Буд Інвест. Розпочаті роботи тривають.
 
 
 
Всі новини