Міжнародна акція «16 днів проти насильства»

Страшно казати, що ми вже звикаємо до повідомлень з екранів телевізорів, газетних шпальт про факти насильства в сім’ї, з яких переважно починаються всі новини. Гинуть зачинені в хаті малолітні діти від вогню, з яким безпечно бавилися без нагляду батьків, бо ті десь далеко в полоні пошуків чергової пиятики. Доведена до відчаю жінка вкорочує віку своєму чоловікові, бо несила терпіти постійні його знущання над нею і дітьми. Нероба син тероризує, погрожує щоразу матері, вимагаючи у неї грошей. Плаче старенька бабуся від усіх кривдників — дітей та онуків, стала вона для них зайвою у власній квартирі. Безліч облич  і сюжетів цього безжального сімейного насильства... Чому воно відбувається, як з ним боротися?
    Багато суб’єктів соціальної роботи здійснюють спільну роботу щодо попередження насильства в сім’ях. Так, і Томашпільський РЦСССДМ не залишився осторонь від цієї глобальної проблеми. Фахівцями центру в рамках Міжнародної акції «16 днів проти насильства» проведено в загальноосвітніх школах району бесіди, лекції, відеолекторії, анкетування, тренінги та круглі столи. Спільно із дільничними інспекторами проводиться роз’яснювальна робота з сім’ями, в яких вчинено насильство в сім'ї, або існує реальна загроза його вчинення, повідомляють  членів сім'ї про права, заходи та послуги, якими вони можуть скористатися, та передбачену законодавством відповідальність. Підтримка – це так важливо й актуально сьогодні. Коли є підтримка, коли в тебе вірять та допомагають, то й проблеми легше вирішувати, тому саме фахівці завжди приходять на допомогу, вони вислухають, почують, порадять, як діяти, та обов’язково підтримають.
   На мою думку, найкращим шляхом щасливого життя у сім’ї є порозуміння, повага, свідоме дотримання всіма її членами правових та моральних норм. Подолання такого потворного явища, як насильство в родині, можливе лише за умови об’єднання зусиль державних органів та установ, громадських організацій та кожного громадянина. Кожен з нас має сказати «НІ!» насильству у власній родині. Бо це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному. 
 Зробімо це! Скажи « НІ!» Насильству у сім'ї!
 
Фахівець із соціальної роботи  РЦСССДМ   Г. Полтавська
 
 
 
 
Всі новини