Готовність агроформувань району до проведення жнивної кампанії 2015 року на контролі

2 липня 2015 року в залі засідань управління агропромислового розвитку райдержадміністрації о 9.00 год. відбулась розширена нарада з питань «Готовності агроформувань району  до проведення жнивної кампанії 2015 року» під головуванням першого заступника голови РДА В.Ставнійчука. Участь у засіданні взяли начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації В.Випаріна, окремі керівники установ та організацій району, голови фермерських господарств та інженери сільськогосподарських підприємств. 
На початку засідання В.Випаріна  проінформував присутніх  про стан посівних площ ранньої групи зернових. Зокрема зазначив, що загальна площа до збирання ранніх зернових і зернобобових  культур та ріпаку по всіх категоріях господарств району складає  22тис. 240 гектара, з них: озимої та ярої пшениці –18 тис. 485га, ячменю –2 тис. 684га, гороху -42 га, озимого ріпаку –1029 га. 
«Спеціалістами управління агропромислового розвитку на період проведення зернозбиральних робіт розроблено план проведення  жнив,  яким  передбачено якісне і  без  втрат  проведення  робіт  по  збору  вирощеного  врожаю  зернових  культур.  Для  оперативного  вирішення  нагальних  питань,  які  виникатимуть  в  ході жнивної компанії, при  управлінні  АПР створено  штаб з проведення жнив, до якого увійшли працівники управління агропромислового розвитку, насіннєвої інспекції та станції захисту рослин. На основі  даних сільгосппідприємств визначено потребу та наявність зернозбиральної техніки, паливо-мастильних матеріалів, середнє навантаження на комбайн в розрізі господарств, для проведення жнив.    
На стан посівів сільськогосподарських культур істотно вплинуло те, що протягом 2015 року річний недобір вологи склав 95 – 103 мм. На фоні малосніжної зими та недобору вологи у весняний період (березень – травень), негативна дія червневої посухи значно посилилась. Станом на 10 червня (входження озимої пшениці у фазу молочної стиглості) запаси продуктивної вологи менше половини багаторічної норми на цей період. В результаті, на багатьох посівах озимих колосових культур та ріпаку нормальне фізіологічне дозрівання змінилось на передчасне відмирання рослинного організму, що неминуче відобразиться на рівні врожайності. Ситуацію певною мірою рятує зниження температури та підвищення вологості повітря, які значно зменшать шкодочинність запалу. Відстають в рості посіви сої, кукурудзи, гороху, багаторічні трави другого укосу. 
    На сьогодні господарства району стоять на порозі жнив. Першочерговими завданнями є збереження вирощеного врожаю за рахунок мінімізації втрат при збиранні. Нагадаю, що запізнення зі збиранням озимої пшениці на кожен день, починаючи з  5 – 6 дня від настання повної стиглості веде до втрат, які можуть перевищувати 1 ц/га. 
      Незважаючи на значний ріст цін на паливо-мастильні матеріали та запчастини до сільськогосподарської техніки, всі господарства району, незалежно від форм власності, дуже серйозно підійшли до підготовки проведення комплексу збирання зернових та зернобобових культур у 2015 році. Тому є всі передумови для проведення жнив 2015 року на високому рівні  та в оптимальні строки», - зазначив В.Випаріна.
Також в ході засідання учасники зібрання розглянули ряд  питань, зокрема:
- про забезпеченість сільськогосподарських підприємств району зернозбиральними комбайнами та паливо-мастильними  матеріалами на період жнив 2015 року доповів присутнім спеціаліст відділу з питань безпека праці та механізації управління АПР РДА В.Пустівий;
- про дотримання протипожежних заходів у місцях збирання урожаю та заготівлі грубих кормів урожаю 2015 року  проінформував начальник районного сектору державної служби надзвичайних ситуацій у Вінницькій області  О.Козюма та головний фахівець Томашпільського РС ГУ ДСНС у Вінницькій області, капітан служби цивільного захисту О.Свинобій;
- про карантинні організми,  поширені на території району доповіла державний фіто-санітарний інспектор у Вінницькій області Л.Куліш;
- про особливості збирання насіннєвих ділянок та про підготовку насіння до посіву доповів головний спеціаліст відділу сертифікації управління контролю,  якості насіння та садивного матеріалу у Вінницькій області В.Поштар.
По закінченні наради перший заступник голови РДА В.Ставнійчук підвів підсумки наради та дав ряд усних доручень. Зокрема  доручив начальнику управління АПР РДА спільно з начальником РС ГУ ДСНС у Вінницькій області забезпечити фермерів та голів сільськогосподарських підприємств району спеціальними пам’ятками «Протипожежні заходи  під час збору урожаю». Також рекомендував працівникам управління АПР РДА звернути увагу на фермерів – одноосібників, допомагати їм в отриманні кредитів та сприяти їх діяльності. Наголосив в  проведенні щоденного моніторину цін на с/г послуги та інформувавти про хід проведення жнив кожного дня.
Також В.Ставнійчук зауважив аби в разі необхідності аграріям нашого району надавалась детальна інформація про ціни за послуги  оренди сільгосптехніки не лише на території району а й за його межами в формі порівняльної таблиці.
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини