До відома підприємств району

У відповідності зі ст. 6 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» для оцінки стану забруднення атмосферного повітря встановлюються нормативи екологічної безпеки атмосферного повітря та нормативи гранично допустимих викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин з метою забезпечення екологічної безпеки громадян і навколишнього природного середовища. У відповідності зі ст. 10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» підприємства, установи, організації та громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря зобов'язані:
- здійснювати організаційно-господарські, технічні та інші заходи щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормативами екологічної безпеки у галузі охорони атмосферного повітря дозволами на викиди забруднюючих речовин;
- вживати заходів щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин;
- забезпечувати безперебійну ефективну роботу і підтримання у справному стані споруд, устаткування та апаратури для очищення викидів.
У відповідності зі ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватись після отримання дозволу, виданого суб'єкту господарювання.
Зазначений дозвіл видається Департаментом екології та природних ресурсів Вінницької ОДА за погодженням з Головним управлінням держсанепідслужби у Вінницькій області.
В зв'язку з ситуацією, що склалась в країні, суб'єкти господарювання почали масово переходити на альтернативні види палива, що суттєво може вплинути на забруднення повітряного басейну. Разом з тим виникає необхідність в корегуванні відповідних дозвільних документів, оскільки встановлені суб'єкту господарювання нормативи гранично допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря будуть перевищенні, а ще й добавляться ті забруднюючі речовини які не були передбачені дозволом на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Також необхідно врахувати той факт, що деякі види палива потребують обов'язкового встановлення устаткування та апаратури для очищення викидів та вимірювання.
Тому, керуючись вищезазначеним, для запобігання нарахування штрафних санкцій відповідними контролюючими органами, повідомляємо  про необхідність своєчасного приведення у відповідність до вимог чинного законодавства дозвільних документів в сфері охорони атмосферного повітря.
 
 
Департамент екології та природних ресурсів Вінницької ОДА
 
Всі новини