Діяльність служби у справах дітей у сфері пріоритетності права дитини на сімейне виховання

В даний час в державі відпрацьована і діє налагоджена система щодо захисту прав та законних інтересів дітей, яка регламентована чинним законодавством України.
Основним міжнародним документом, щодо захисту прав дітей в системі міжнародної спільноти є Конвенція ООН про права дитини (1989), яка має обов’язкову силу для держав, які її ратифікували. Першим законом незалежної України була ратифікація цієї Конвенції 1991році. Зазначена Конвенція передбачає в т.ч. створення спеціальних органів, які забезпечують її впровадження та захист прав дітей. 
Дотримуючись ратифікованих міжнародних конвенцій, Україна повинна виконувати зобов’язання щодо поліпшення захисту прав та інтересів дітей, охорони їх здоров’я, забезпечення добробуту. Саме діяльність служб у справах дітей як окремої структури в місцевих органах виконавчої влади та місцевого самоврядування реалізує задекларовані зобов’язання на місцях, працюючи з конкретними дітьми. 
Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації» на органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації покладено функції щодо опіки і піклування, створення передбачених законодавством умов для виховання та влаштування дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щодо захисту особистих і майнових прав та інтересів дітей тощо.
У зв’язку із цим, Цивільним кодексом України визначено, що органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.
Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» безпосереднє ведення справ та координація діяльності стосовно соціального захисту дітей покладаються на служби у справах дітей як структурні підрозділи органів опіки та піклування.
Діюча нормативно-правова база розроблена таким чином,  що служби у справах дітей  фактично є координатором, організатором, процесів забезпечення прав дітей, захисником, представником  прав дитини та  замовником послуг  для вразливих сімей з дітьми та дітей, позбавлених батьківського піклування.
З метою дотримання пріоритетності права дитини на сімейне виховання, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу тощо), в районі, станом на 13.05.2015 року функціонують  9 прийомних сімей, в які влаштовано на виховання та спільне проживання 23 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 дитячий будинок сімейного типу, в який влаштовано 9 дітей, позбавлених батьківського піклування. В  сім’ях  опікунів та піклувальників району виховуються 52 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Впродовж 2015 року, 3 дітей набули статусу дітей, позбавлених батьківського піклування. В даний час 2 дітей перебувають в обласному закладі для дітей,  1 дитину влаштовано до дитячого будинку сімейного типу в м. Іллінці. Службою у справах дітей райдержадміністрації проводиться робота по влаштуванню інших 2 дітей до сімейних форм виховання.  За сприянням служби у справах дітей, протягом 2015 року до Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей, влаштовано 5 дітей із сімей, які опинилися  в складних життєвих обставинах, за заявою батьків.  
На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебувають 4 сімей (3 сімей  пройшли навчання, як опікуни та піклувальники, 1 сім я, як прийомні  батьки), які виявили бажання взяти на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  Проводиться активна робота по підбору дітей до цієї категорії сімей.
Станом на 13.05.2015 року на території району проживають 8 дітей, позбавлених батьківського піклування, переселенці із східних районів України, районів проведення АТО, з  них: 1 дитина під опікою  родичів,  переселенці з Донецької області, 7 дітей-вихованців дитячого будинку сімейного типу та мати-вихователька, переселенці з Луганської області. Службою у справах дітей проводиться контроль за умовами проживання даної категорії дітей, захисту їхніх прав та інтересів.
 
Заступник начальника служби 
у справах дітей райдержадміністрації                                О.І.Ярош
 
Всі новини