КАРАНТИН ВНІС КОРЕКТИВИ В ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС

У зв’язку з продовженням в Україні карантину через COVID-19  до 11 травня, в Міністерстві освіти і науки порекомендували керівникам закладів освіти готуватись до закінчення 2019-2020 навчального року з використанням технологій дистанційного навчання.
«Карантин продовжено, а це означає, що ми маємо бути готові до завершення навчального року дистанційно. МОН надало роз’яснення для всіх закладів освіти та публікує рекомендації на офіційних ресурсах. Навчальний рік у закладах освіти триватиме до 1 липня, а навчальний процес для учнів всіх класів (крім 11 класу) – відповідно до прийнятої структури навчального року…Щоб учні повернулися за парти, має бути принципово іншою епідеміологічна ситуація і тільки в тому випадку, як буде змінена епідеміологічна ситуація, ми зможемо організувати освітній процес у закладах освіти» - зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій під час онлайн –брифінгу 22 квітня 2020 року.
Не дивлячись на продовження карантину, випускники та абітурієнти зможуть скласти ЗНО в цьому році, запевняють у Міністерстві освіти і науки України. Однак, кінцеві дати буде оголошено відразу після завершення карантину в Україні.
Відповідним листом- роз'ясненням надано рекомендації щодо  організації оцінювання в умовах дистанційного навчання ( Лист МОН № 1/9-213 від 16.04.2020 року «Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року»). Так, у ньому йдеться про особливості: поточного, формувального та підсумкового оцінювання; оцінювання учнів 1-2-х класів та 3-х пілотних класів НУШ; підсумкового оцінювання учнів, які навчаються за індивідуальною формою.
Роз'яснення також містить рекомендації щодо організованого завершення навчального року.  Зокрема, оформлення свідоцтв про здобуття базової середньої освіти, свідоцтв досягнень, табелів знань учнів має бути завершено не пізніше 15 червня    2020 року.
Керівникам шкіл рекомендовано затвердити графіки видачі свідоцтв про здобуття базової середньої освіти випускникам 9-х класів, враховуючи протиепідеміологічні вимоги. Крім того, учням 1-8-х і 10-х класів, які не планують навчатися в іншому навчальному закладі, рекомендується направити копії відповідних документів по електронній пошті, а оригінал документа вручити на початку наступного навчального року. При цьому, успішність учнів не має бути предметом обговорення у батьківських чатах.
З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, в 2019/2020 навчальному році рекомендовано не проводити масові заходи, зокрема – останні дзвінки і випускні вечори.
Також, 22 квітня 2020 року, Департаментом освіти і науки Вінницької облдержадміністрації було проведено селекторну нараду керівників органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад з приводу організованого завершення 2019-2020 навчального року. 
Під час наради було висвітлено питання щодо завершення навчального року, підготовки до семестрового та річного оцінювання в умовах дистанційної освіти, видачі документів про освіту, згідно опублікованих рекомендацій МОН. 
Так, в умовах використання технологій дистанційного навчання педагогічні ради шкіл мають самостійно визначати особливості організації освітнього процесу і завершення навчального року. 
Керівництву освітніх закладів необхідно врахувати те, що наступний навчальний рік розпочнеться із вхідного оцінювання для учнів 2-11 класів, з метою перевірки засвоєння матеріалу, що вивчався дистанційно.
 
Відділ освіти райдержадміністрації
 
Всі новини