Історичні місця рідного краю.

  Кожна країна - це своя багата історія та культура. Кожна епоха залишає нам у спадщину якусь пам'ятку, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію, про певну визначну постать, що так чи інакше вплинула на становлення й розвиток країни.
  Щорічно 18 квітня відзначається Міжнародний день пам’яток та історичних місць. Цей День встановлений у 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників та визначних місць, створеної при ЮНЕСКО. Головним поштовхом до цього стала необхідність збереження від модернізаційних віянь сучасної цивілізації видатних архітектурних, фортифікаційних, садово- паркових надбань світової культури. У 1999 році за підтримки вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії і культури було ухвалено встановити в Україні День пам'яток історії і культури і відзначати його щорічно 18 квітня.
  Наше Томашпілля теж багате на різноманіття пам'яток. На початок 2016 року в Томашпільському районі на державному обліку перебувало 65 пам’яток: 9 – археології, 38 – історії, 16 – містобудування та архітектури, 2 – монументального мистецтва. 
  Сьогоднішній екскурс в історію нашого краю пов'язаний з палацом першої половини 19 ст. в с. Комаргород. Палац побудований в цеглі, асиметричний в плані і обсягах, первісне планування не збереглося. У другій половині XIX ст. будівля зазнала капітальної перебудови. Його фасади отримали стильове трактування в дусі швейцарських шале (архітектурні деталі в різьбленому дереві, фахверк декоративний). Це рідкісний архітектурний стиль для нашої місцевості, характерний для північної Німеччини або Швейцарії. Оранжерея, що раніше примикала до головного фасаду, не збереглася.
  За палацом на підвищеному місці розкинувся сосновий бір — один з найкрасивіших куточків видатної пам'ятки природи. Звідси відкривається панорама на дубово-ясеневий масив і головну алею.
 Пройшли роки…  Похмурий і величний Комаргородський палац-шале стоїть в оточенні старих ялин і сосен. Зараз у цьому приміщенні знаходиться один з корпусів Комаргородського вищого професійного училища.
  Світ несказанно багатий на культурні пам'ятники та різні історичні визначні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас.
 
Всі новини