Семінар-нарада з аграріями

  Разом з новим роком вступили в дію і нові закони, якими передбачено ряд змін у Податковому кодексі України та деяких законодавчих актах. Досить суттєво ці зміни торкнулися сільськогосподарських товаровиробників. Про новації в законодавстві йшлося на семінар-нараді з аграріями району під керівництвом першого заступника голови райдержадміністрації Віктора Ставнійчука та за участю голови районної ради Дмитра Коритчука. Спершу ж підсумували рік сільськогосподарський 2015-й, який видався нелегким, оскільки через надмірну засуху недоотримано значних обсягів врожаїв.
 Разом з тим, за інформацією начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Валерія Випаріни, валовий збір ранньої групи зернових у минулому році становить 79 тис. тонн, з них, зокрема, озимої пшениці - 68 тис. тонн, ярої пшениці - 440 тонн, озимого ячменю - 920 тонн. Що ж до пізніх культур, то сої зібрано на площі 5,5 тис. га з урожайністю 12 ц/га, соняшнику - 6,2 тис. га з урожайністю 21 ц/га, кукурудзи - 9,5 тис. га з урожайністю 37 ц/га, цукрових буряків -  4794 тис. га з урожайністю 340 ц/га.
  Тваринництвом у районі займалося 9 сільгосппід-приємств, де утримувалося 5441 голів ВРХ, у т. ч. корів - 2400. У господарствах населення утримувалося 8805 голів ВРХ, у т. ч. корів - 4932. Найбільша чисель-ність поголів'я корів нараховувалася у ТОВ "АК "Зелена долина" та домогосподарствах жителів Липівки.
  Незважаючи на труднощі року, аграріями району бу-ло придбано нової сучасної техніки на 7 млн. 620 тис. грн., а на розвиток соці-альної сфери населених пунктів направлено 2 млн. 491 тис. грн.
Але все це вже історія. Що ж піднесе аграріям цей рік, покаже лише час. Наразі ж маємо у задовільному стані площі озимих культур … і нові закони. 
  Як повідомив заступник начальника, начальник Томашпільського відділення Крижопі-льської ОДПІ Олександр Білецький, з 1 січня для сільгоспвиробників, віднесених до 4-ої групи платників податків єдиного податку, збільшено розмір ставки єдиного податку. Базою для оподаткування є нормативно-грошова оцінка 1 га сільськогосподарських угідь та земель водного фонду. Також запроваджено часткову сплату суми ПДВ до бюджету та на спе-ціальні рахунки. Розмір суми ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету та перерахуванню на спеціальні рахунки, залежить від виду  сільськогосподарської продукції, що реалізується. При постачанні зернових  та технічних культур: 85% отримає держбюджет, а 15 % зарахуються на спецрахунок; при постачанні продукції тваринництва: 20% - до держбюджету, а 80 % - на спецрахунок; при постачанні інших сільськогосподарських товарів чи послуг розподіл ПДВ між держбюджетом і виробником буде на рівні 50 на 50%. 
  Податківець також довів до відома аграріїв і зміни, що відбулися в трудовому законодавстві, акцентувавши увагу на відповідальності за порушення податкового та трудового кодексів.
  Крім того, за словами начальника відділу Держгеокадастру у Томашпільському районі Наталії Жовтан, збільшується й орендна плата за землю і становитиме за пасовища 12 % та за ріллю 8 % від нормативно-грошової оцінки. 
  З новими вимогами до сертифікації насіння учасників зібрання ознайомив головний спеціаліст Державної насіннєвої інспекції  у Вінницькій області Василь Поштар, а представники компанії "Ерідон" презентували їм інноваційні засоби захисту рослин та насіння, АТ "Укрексімбанк" - свої програми фінансування підприємств агропромислового комплексу.
  Завершуючи семінар-нараду, Віктор Ставнійчук подякував усім за участь і ви-словив сподівання, що розглянуті питання стануть у нагоді для кожного, допоможуть уникнути різних непорозумінь і порушень чинного законодавства.
Катерина БЕРІЛ.
 
Всі новини