Уряд, місцева влади та населення готові до співпраці щодо впровадження енергоефективної реформи

Держава рішуче налаштована на проведення реформ енергоефективності та досягнення енергонезалежності, заявили представники Уряду під час II Форуму енергоефективного партнерства, який пройшов у Києві.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман нагадав, що Україна у 6 разів поступається Польщі за показником енергоефективності. «Це означає, що у нас є широке поле діяльності», — зазначив він.
Володимир Гройсман також запевнив у прихильності Уряду до ідеї досягнення енергоефективності в країні. «Уряд України і я як Прем’єр-міністр будемо надійними партнерами у реалізації цих завдань», — наголосив він.
Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, відзначив величезні обсяги українського ринку у контексті заходів енергоефективності. «Вони сягають 40 млрд євро. Відповідні заходи будемо впроваджувати протягом 8-10 років. Це – шлях України до європейських стандартів з точки зору нашої асоціації з ЄС та перспектива членства у Євросоюзі», — зауважив урядовець.
Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зазначив, що показовим прикладом ефективної роботи Уряду, місцевої влади, бізнесу та громадян є державна програма «теплих» кредитів. Адже в її основі лежить європейський прозорий механізм співфінансування.
«Завдяки цьому механізму нам вдалося найголовніше – залучити населення до енергоефективності, утеплення власних осель, заміни газових котлів тощо», — сказав він. За весь час дії програми понад 120 тисяч українських родин реалізували енергоефективних заходів на суму 1,6 млрд грн.
«Попит на держпідтримку росте швидкими темпами. Лише за останні два місяці громадяни отримали 300 млн грн кредитів для утеплення. За нашими прогнозами, до вересня цього року українці можуть взяти «теплих» кредитів на 2,5-3 млрд грн«, — зазначив Сергій Савчук. За його словами, у зв’язку із постійно зростаючим попитом на програму необхідно буде піднімати питання щодо виділення додаткового фінансування на її реалізацію.
Держенергоефективності разом з USAID та Міжнародною фінансовою корпорацією провели опитування ОСББ з усіх областей України, що впровадили заходи з енергоефективності у 2015 році за державною програмою.
Основним позитивним ефектом 70% ОСББ назвали зменшення витрат, 81% — підвищення комфорту, 98% ОСББ вважають досвід в участі програми позитивним,
95% взяли б участь ще раз і 98% порадять участь у програмі іншим ОСББ.
Завдяки тісній співпраці Агентства та місцевої влади 73% ОСББ скористались державною та місцевою підтримкою.
«Більше того, нашим прикладом ми показали бізнесу, іншим банкам величезний потенціал ринку утеплення в Україні. І вже сьогодні ЄБРР запущено подібну програму з видачі кредитів на утеплення «IQenergy» із загальним фондом 90 млн євро. До участі у ній залучено 3 приватні банки. Це означає конкуренцію між банками, а де конкуренція — там здешевлення кредитів», — зауважив Сергій Савчук. За його словами, поява нових програм за участі різних банків ще раз доводить правильність обраного шляху реформ. Мова йде про ситуацію «win-win», в якій виграють держава, економіка, суспільство і головне – пересічні громадяни.
Неоціненну роль у реформуванні сфери енергоефективності відіграє підтримка міжнародної спільноти. Європейський Союз та Уряд України мають тривалу історію співпраці у питаннях енергоефективності. Як зауважив керівник Групи підтримки України Петер Вагнер, ЄС виступає як активний інвестор енергоефективних проектів та у питаннях розробки відповідного законодавства.
«Ми плануємо продовжити цю співпрацю. Серед важливих напрямків співпраці із Урядом України та громадянським суспільством бачу опрацювання законопроектів про облік газу та води, а також – про енергоефективність будівель. Запевняю, що ЄС буде надалі підтримувати Україну», — наголосив він.
Повну підтримку ініціатив Уряду України щодо реформи енергоефективності висловлює і Уряд Німеччини. У цьому запевнила Крістіана Хагенедер, директор проекту GIZ «Енергоефективність у громадах», під час виступу на Форумі.
У рамках Форуму учасники обговорювали особливості підвищення енергоефективності у житловому секторі та практичного впровадження механізму енергосервісу в бюджетній сфері.
Також, більшість спікерів акцентувала увагу учасників Форуму на необхідності безпосередньої участі населення у реалізації таких проектів. Кожен громадянин має усвідомити, що тільки його власна ініціатива у запровадженні заходів з енергоефективності у власній оселі дозволить зменшити енергоспоживання, заощадити на рахунках за комунальні послуги, створити комфортні умови проживання.
Довідка
У роботі II Форуму енергоефективного партнерства взяло участь близько 30 спікерів та майже 700 учасників з різних регіонів країни.
Спікерами Форуму були керівники та провідні фахівці представництва ЄБРР в Україні, проектів GIZ та USAID, АБ «Укргазбанк» та ПАТ «Ощадбанк», Національної Ради з питань розвитку ОСББ при Кабінеті Міністрів України, тощо.
Презентації спікерів II Форуму енергоефективного партнерства можна переглянути на сайті Держенергоефективності за посиланням: http://saee.gov.ua/uk/events/forum.
Прес-служба Держенергоефективності
 
Всі новини