УСИНОВЛЕННЯ : крок за кроком…

     Кожного дня все більше громадян відкривають свої серця і двері домівок для дітей, обділених долею. Реальним свідченням дієвої уваги нашої держави до питань забезпечення конституційного права дитини, яка за різних обставин життя втратила рідних батьків, є підтримка сімейних форм виховання. Державна політика захисту прав дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в Україні, спрямована на те, аби вони виховувались у сім’ях, головне, щоб діти зростали в любові, а батьки дбали про них як про своїх. Багато родин  не мають власних дітей, але знаходять у своєму серці тепло й для дітей, позбавлених батьківської опіки. Одні вже пройшли етап усиновлення, інші вирішили його розпочати.           
    Пропоную Вам ознайомитись з основними кроками до усиновлення дитини, у разі прийняття цього відповідального рішення. 
Крок 1. Усиновити дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, може подружжя або поодинока особа, яка не перебуває у шлюбі. 
Крок 2. Звернутись до служби у справах дітей  райдержадміністрації. 
Крок 3. Зібрати необхідні документи (термін – 1 місяць).
Крок 4. Звернутись до служби у справах дітей із заявою про бажання бути усиновлювачем (із зазначенням віку, статі та можливої кількості дітей).
Крок 5. Фахівці служби у справах дітей здійснюють перевірку Ваших документів на відповідність вимогам законодавства, проводять обстеження житлово-побутових умов Вашого проживання (термін – до 10 робочих днів).
Крок 6. Служба у справах дітей складає висновок про те, що ви маєте правові підстави (у разі відповідності документів)для усиновлення і поставлені на облік служби у справах дітей у якості потенційних усиновлювачів та видає його Вам разом із прошитим і завіреним в установленому порядку пакетом документів.
Крок 7. За бажанням, Ви можете пройти курс з питань виховання дітей .
 Крок 8. Знайти дитину Вам допоможе фахівець з усиновлення служби у справах дітей райдержадміністрації. Також Ви можете зайти на портал www.sirotstvy.net 
Крок 9. Служба у справах дітей видає Вам направлення для встановлення контакту із дитиною (термін дії направлення складає 10 робочих днів + можливість подовження терміну його дії на 10 робочих днів).
Крок 10. При наявності направлення, паспортів та повного пакету документів, Ви звертаєтесь до служби у справах дітей за місцем проживання/перебування дитини.
Крок 11. Разом із фахівцем служби у справах дітей за місцем перебування / проживання дитини/ Ви відвідуєте державний заклад, спілкуєтесь з його керівництвом, ознайомлюєтесь з оригіналами документів на дитину, станом здоров’я, особливостями поведінки.
Крок 12. У присутності фахівця служби у справах дітей та представників закладу відбувається Ваше безпосереднє знайомство із дитиною, у подальшому спілкування із дитиною Ви здійснюєте самостійно (не менше 3 год. на день).
Крок 13. У разі виникнення сумнівів щодо стану здоров′я дитини (у присутності працівника закладу), Ви можете провести незалежне медичне обстеження дитини. 
Крок 14. У разі встановлення контакту між Вами та дитиною, адміністрацією закладу складається відповідний акт, який надається службою у справах дітей за місцем розташування закладу.
Крок 15. Ви звертаєтесь із заявою на ім’я начальника служби у справах дітей за місцем розташування закладу, в якому проживає/перебуває дитина, про бажання усиновити дитину.
Крок 16. Орган опіки та піклування готує висновок про доцільність/недоцільність усиновлення та відповідність/невідповідність його інтересам дитини (з обов’язковим урахуванням згоди/незгоди на усиновлення самої дитини (якщо вона досягла відповідного віку) та керівника закладу в якому перебуває дитина) (термін – 10 робочих днів).
Крок 17. Ви готуєте та подаєте до суду (за місцем проживання/перебування дитини) позовну заяву про усиновлення . 
Крок 18. Суд приймає рішення про усиновлення.(термін від 2 до 8 тижнів + 10 днів на вступ рішення до законної сили).
Крок 19. У присутності представника служби у справах дітей за місцем розташування закладу, на підставі рішення суду заклад передає дитину до Вашої родини. 
     Увага! Категорично забороняється законодавством самостійно звертатися до керівників закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою пошуку дитини! 
    Сподіваємось, що ця інформація стане для Вас корисною. Спеціалісти служби у справах дітей райдержадміністрації завжди готові надати консультацію з питання усиновлення та допомогти здійснити усі передбачені законодавством кроки до усиновлення дитини, адже усиновлення — це особлива дорога батьківства. Благородна і складна, переповнена емоціями, очікуваннями, тривогами і обов’язково надбаннями як для дитини, так і для дорослого. Бути батьками — це один із найважливіших обов’язків, який доводиться виконувати у житті, але водночас найбільш цікавий та гідний старань. І якщо у вас виникло бажання взяти дитину у родину, звертайтесь:  смт. Томашпіль, пл. Ленінського комсомолу,4, каб.7,8, тел.2-23-45.
 
Завідувач сектору з питань опіки та  піклування, 
усиновлення  дітей служби у справах дітей
райдержадміністрації                                                                  Оксана  БІЖАН
 
Всі новини