Лише закопавши «Сокиру війни», можна спільно долати труднощі

  Враховуючи те, що на сходах громадян у Рожнятівці кількість сільчан не дотягувала навіть до десятої частини від загальної кількості (а на сьогодні їх нараховується 1049 осіб), важко було навіть уявити, що збори виявляться настільки багатими на полеміку й емоції. Дебатам передував звіт сільського голови Олександра Ниніка, який у зверненні до односельчан висвітлив не найоптимістичнішу демографічну ситуацію: у 2015 році на світ з'явилося 13 немовлят, а померло 26 осіб. 
  Окрім загальних даних щодо будівель, які знаходяться на території Рожнятівської сільської ради,    очільник громади також торкнувся теми земельних паїв, зазначивши, що орендують та обробляють сільські землі СТОВ "Зелений клин", фермерські господарства "Агат Поділля", "Цирконій", "Оріон". Зокрема, цьогоріч до цього списку приєдналися ФОП Хоптян В.В., ПП Палагнюк В.А. Обробляють землю самостійно 184 особи. 
"Протягом року виконавчий комітет сільської ради значну увагу приділяв благоустрою населеного пункту, - наголосив у своєму звіті сільський голова. - Розчищалися лісосмуги, проводилося прибирання старого кладовища. Утім питання підтримування належного стану місця поховання продовжує залишатися досить-таки актуальною проблемою. Також проводився частковий ремонт доріг по селу, підсипання мостів, грейдерування доріг по вулицях Матросова, Космодем'янській, Ватутіна, Маяковського, Комсомольській, Миру, Учительській та Хмельницького". 
  Одним із проблемних питань, за словами О. Ниніка, є також утворення стихійних сміттєзвалищ попри наявність офіційного, на яке оформлено дозвільні документи та паспорт. Крім того, головний біль у населення викликає вартість цін на молоко. 
  Під постійним контролем сільської ради знаходиться соціальний захист населення. Протягом року проводилися обстеження матеріально-побутових умов проживання малозахищених верств населення, було оформлено 269 субсидій, з них 83 - на тверде паливо. До Дня Перемоги інвалідам, учасникам бойових дій та учасникам війни надавалася державна грошова допомога. Також матеріальну допомогу надавало СТОВ "Зелений клин", а продовольчі пайки - приватні підприємці Н.Г.Примха, О.О.Гоца, О.П. Нинік, О.В. Дідик. 
  Не оминув сільський голова й болючої теми подій на сході України, зазначивши, що службу в зоні АТО наразі проходять Олександр Гуменюк,  Валерій Миронов, Сергій Очеретний, Юрій Миронов. Більшість жителів села активно долучалася до збору гуманітарної допомоги для бійців. 
  Підсумовуючи виступ, Олександр Нинік окреслив плани, які мають бути вирішені протягом року. А це підтримка в належному стані доріг, кладовища, а також завершення освітлення вулиць села. Тему щодо підтримування в належному стані сміттєзвалища продовжив інспектор патрульної служби Юрій Кузь, нагадавши про  притягнення до відповідальності осіб у випадку скоєння правопорушення. Звітуючи про проведену за минулий рік роботу, він повідомив, що за звітний період на території сільської ради скоєно 3 кримінальних правопорушення, 2 з яких розкриті та особи притягнуті до відповідальності, передбаченої чинним законодавством. З нерозкритого злочину проводяться розшукові заходи зі встановлення невідомої особи. Також за 2015 рік виявлено 3 адміністративних правопорушення, на профілактичному обліку в Томашпільському ВП перебувають 3 жителі села. 
  Актуальною в Рожнятівці була й залишається проблема доріг, на чому наголосив і присутній на сходах голова районної ради Дмитро Коритчук, який також прозвітував про роботу районної ради за минулий рік. Зокрема, шукаючи шляхи вирішення цієї проблеми, він звернув увагу на дійсний проект із заміни вікон, на реалізацію якого бюджетом сільської ради було передбачено кошти у сумі 81 180 грн. "У зв'язку з тим, що школа не є бюджетною установою сільської ради, - звернувся до громадян очільник району, - було вирішено, що потрібну суму буде виділено з районного бюджету, а так потрібні нам кошти доцільніше застосувати для ремонту доріг". 
  З боку жителів села у свою чергу долинали досить емоційні запитання щодо власних коштів на ремонт доріг, закриття наркологічної лікарні та створення аптеки в селі. Знову ж таки не залишилася поза увагою проблема виділення сім'ям невитребуваної землі та місця під пасовище для ВРХ, а також сумнозвісне прибирання на сільському кладовищі. Так як багато проблем породжується саме відсутністю коштів, Дмитро Коритчук наголосив, що найбільш оптимальним вирішенням тієї чи іншої проблеми на сьогодні є участь у конкурсних проектах, взявши за приклад успіхи в сусідніх селах. Адже тільки спільною працею, закопавши місцеву "сокиру війни", можна подолати труднощі й рухатися в напрямку процвітання села. 
Ірина МАЗУР.
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
Всі новини