Держенергонагляд закликає дотримуватися елементарних правил електробезпеки!

  Всім нам відомо, що електричний струм проходить через лінії електропередач, трансформаторні підстанції різної напруги, розподільчі шафи та електроприймачі різного призначення. 
  Пам’ятайте! Електричний струм небезпечний для життя. Проходячи через організм людини, струм справляє термічний, електролітичний, механічний та біологічний вплив.
  За 5 місяців 2016 року в Україні відбулося 15 нещасних випадків, що пов’язані з ураженням електричним струмом, із них 12 зі смертельними наслідками. З початку поточного року у Вінницькій області загинуло чотири чоловіки. 
  Через дотик до обірваних проводів ПЛ-0,4 кВ були смертельно уражені електричним струмом десятирічний мешканець с. Лісниче Бершадського району Бучок М.В. та 72- річний мешканець с. Городівка Крижопільського району Основа В.Г.
  При проведенні робіт в охоронній зоні ПЛ-10 кВ був смертельно уражений електричним струмом 56-річний водій автомобіля-самоскида Малащенко В.М.
  Відкривши трансформаторну підстанцію та при спробі самовільного відновлення електропостачання був смертельно уражений 44-річний мешканець с. Люленці Калинівського району Поліщук О.В.
  Щоб уникнути електротравматизму і зберегти життя собі та оточуючим, Держенергонагляд наголошує на необхідності дотримання елементарних правил електробезпеки, а саме:
1) Ні в якому разі не наближайтесь ближче ніж на 8 метрів до обірваних проводів повітряних ліній електропередачі, які лежать на землі або звисають з опор чи з дерев (провід може знаходитись під напругою);
2) Не намагайтесь самостійно відновити електропостачання (не відчиняйте двері розподільчих щитів, силових шаф, трансформаторних підстанцій не проникайте у приміщення електроустановок, не піднімайтесь на опори повітряних ліній електропередачі). Роботу з відновлення та ремонту електромереж повинні виконувати лише кваліфіковані працівники районних електромереж ПАТ «Вінницяобленерго»;
3) Якщо Ви відпочиваєте на природі, не рибальте поруч з лініями електропередач та не наближайтесь до електроустановок;
4) Не доторкайтесь до кабелів та проводів, ізоляцію яких ушкоджено.
5) Слідкуйте за тим, щоб діти не грались поруч з трансформаторними підстанціями, не вилазили на дерева, що розташовані під повітряними лініями електропередач та не запускали біля ліній електропередач „повітряних зміїв”;
6) Не залишайте дітей без нагляду поруч з електроприладами;
7) Перед проведенням будь-яких робіт з розкопування грунту – поцікавтесь в РЕМ, чи не прокладена в даному місці кабельна лінія.
8) Не виконуйте в охоронних зонах діючих ПЛ роботи з використанням вантажопідйомних механізмів (кранів, розвантажувачів, бурових машин, автопідйомників тощо);
9) Доторкатися до кабелів та проводів, ізоляцію яких ушкоджено.
10) При виявленні обривів електропроводів, відчинених дверцят трансформаторних підстанцій та виникненні будь-яких інших неполадок в електромережах, терміново повідомте до кол-центру ПАТ “Вінницяобленерго”.
 
Важливо знати!
  Якщо Ви потрапили у зону ближче 8 метрів від місця дотику обірваного проводу до землі – виникає небезпека напруги кроку (напруги між двома точками землі розташованими на відстані кроку одна від одної та зумовленої розтіканням струму замикання на землю у разі одночасного доторкання до них ногами людини). Щоб уберегти себе, виходити з небезпечної зони від обірваного проводу слід дуже обережно: пересуваючи ступні ніг по землі й не відриваючи їх одну від одної. Не можна бігти, робити широкі кроки або відривати ноги від землі.
  Вразі попадання людини під напругу – важлива кожна хвилина. Потерпілого потрібно якнайшвидше звільнити від дії електричного струму та приступити до надання першої медичної допомоги.
  Найбезпечніший спосіб вимкнути електроустановку, до якої торкається потерпілий за допомогою вимикача, рубильника чи іншого комутаційного апарату. 
  Якщо поруч є інші люди, попросіть їх терміново викликати «швидку допомогу», а також повідомити про нещасний випадок черговому диспетчеру РЕМ (номер телефону диспетчера має бути на дверях електроустановки, або ж його знають диспетчери спецслужб 101, 102, 103).
  Попередження дітей про небезпеку електроструму – це один із способів запобігання трагедії. Саме тому, батькам потрібно постійно проводити роз’яснювальну роботу серед підростаючого покоління, як варто поводитись з електроустановками та електроприладами, чим небезпечний електрострум, як можна запобігти нещасних випадків, як правильно діяти і як допомогти людині, яка потрапила під дію електричного струму.
  Керівникам навчальних закладів інспекція Держенергонагляду у Вінницькій області пропонує: 
- щомісячно проводити лекції та бесіди з учнями навчальних закладів по темі «Попередження нещасних випадків при використанні електроенергії у побуті, дотримання правил електробезпеки під час навчання, дозвілля, перебування в громадських місцях»;
- здійснити оформлення у навчальних закладах куточків, стендів із вищезазначеної тематики у загальнодоступному та видному місці;
- передбачити в навчальних планах на рік проведення екскурсій на підприємства електроенергетики для ознайомлення учнів (студентів) з небезпекою, яку несуть електроустановки.
  Про всі відомі Вам випадки порушення Правил улаштування та технічної експлуатації електроустановок, пошкодження ліній електропередач і обладнання підстанцій просимо не зволікати, та повідомляти органи місцевої влади, РЕМ та інспекцію Держенергонагляду у Вінницькій області.
  Слід зазначити, що Кол-центр при ПАТ Вінницяобленерго функціонує цілодобово без вихідних за єдиним телефонним номером (0) 800 217 217(безкоштовно на території України), або (0432) 65 95 95 дзвінки оплачуються згідно діючих тарифів міського чи міжміського зв’язку.
 
Всі новини