Президент обговорив з Єврокомісаром Стиліанідесом питання гуманітарної допомоги ЄС Донбасу

Президент Петро Порошенко провів зустріч з Європейським Комісаром з гуманітарної допомоги та управління у кризових ситуаціях Христосом Стиліанідесом, під час якої сторони обговорили питання допомоги постраждалим внаслідок дій терористів на Сході України.
 
Глава держави подякував Європейському Союзу за допомогу, яка вже надається Україні як на рівні Європейської Комісії, так і на рівні окремих держав-членів. «Ваш візит є чітким свідченням готовності наших європейських партнерів надавати всебічну та різнопланову допомогу нашій державі у ці найскладніші часи в її історії», – сказав Президент.
 
Президент наголосив на тому, що «дії підтримуваних Росією терористів та регулярних військ РФ на Донбасі спричинили масштабні руйнування та принесли українським громадянам численні фізичні та моральні страждання». «Сотні тисяч українців у зоні лиха потребують гуманітарної допомоги, справжньої, а не тієї квазідопомоги, яку вже вдванадцяте збирається незаконно переправити на Донбас агресор і яка складається з пального для танків та зброї для терористів», – заявив Глава держави.
 
За словами Президента, гуманітарна допомога ЄС дозволила задовольнити найнеобхідніші потреби постраждалого населення та належним чином підготуватися до зимового періоду, а створений у жовтні 2014 року Механізм цивільного захисту ЄС сприятиме посиленню координації надання гуманітарної допомоги між Україною, Єврокомісією та державами-членами ЄС.
 
Президент акцентував на тому, що «злочини проти людяності та тероризм, від яких страждає Україна, мають отримати адекватну відповідь з боку Європейського Союзу». «Ми збираємося звернутися до Гаазького трибуналу, який має розглянути ці злочини проти людяності», – повідомив Президент. Він також зауважив на тому, що «це тест на людяність та моральну гідність, оскільки закривати очі на такі жахливі та ганебні злочини значить потурати терористам та агресорам, порушувати високі європейські цінності, якими пишається ЄС та за які вмирають і страждають українські громадяни», – зауважив Президент.
 
Єврокомісар з гуманітарної допомоги та управління у кризових ситуаціях Христос Стиліанідес зазначив, що конфлікт на Донбасі призводить до складної гуманітарної ситуації. ЄС з самого початку надавав гуманітарну допомогу і має рішучий намір продовжити це робити. «Можу оголосити сьогодні, що цього року Європейська комісія планує виділити 15 млн євро гуманітарної допомоги. Ця сума збільшує загальний обсяг гуманітарної допомоги від Єврокомісії та країн-членів ЄС до понад 92 млн євро», – зазначив Єврокомісар.
 
За його словами, допомога, зокрема, включає продукти, воду, опалювальне обладнання та пряму готівкову підтримку вимушеним переселенцям та людям, що залишаються у зоні конфлікту.
 
Христос Стиліанідес наголосив на тому, що Євросоюз демонструє підтримку та солідарність з Україною. Він засудив атаку на Маріуполь та закликав відповідальних за ескалацію конфлікту припинити бойові дії. «Закликаю до повного та негайного виконання Мінських домовленостей всіма сторонами. Нам необхідне політичне вирішення конфлікту – рішення, що повністю поважає суверенітет та територіальну цілісність», – сказав Єврокомісар.
 
Довідка
 
Згідно зі статистикою ООН, конфлікт в Україні призвів до того, що понад 600 тисяч людей стали внутрішньо переміщеними особами, ще близько 600 тисяч людей покинули Україну, втікши у сусідні країни.
 
Христос Стиліанідес – Комісар з питань гуманітарної допомоги та кризового управління Європейської комісії на період 2014-2019 років. До обов’язків Єврокомісара Стиліанідеса входить координація країн ЄС в питаннях допомоги та реагування на надзвичайні ситуації, залучення управлінських структур Європейського Союзу для спільних дій щодо протидії природним та техногенними лихам, налагодження тісної взаємодії з ООН, недержавними організаціями та громадянським суспільством. Європейський комісар з питань гуманітарної допомоги та кризового управління відповідає за формування та контроль бюджетних витрат Європейської Комісії, які пов’язані з гуманітарною діяльністю.
Всі новини