Про посилення протипожежного та техногенного захисту об'єктів і населених пунктів

ІНФОРМАЦІЯ
 
Про посилення протипожежного та техногенного захисту об'єктів і населених пунктів в осінньо-зимовий період та недопущення загибелі людей на воді в зимовий період 2016-2017роки
 
 
Щорічно з  настанням  осінньо-зимового  періоду,  різко  загострюється обстановка з пожежною та техногенною безпекою в області.  В цей  період виникає понад 60 % пожеж та загорянь.
На території Вінницької області зареєстровано 1238 пожеж. Економічні втрати від яких склали 52 млн. 562 тис. грн. (-4,4%), з них прямі матеріальні збитки становлять 30 млн. 594 тис. грн. (+24,6%). Врятовано матеріальних цінностей на загальну суму 99 млн. 749тис. грн. 
Щоденно у Вінницькій області в середньому виникало 5 пожеж, економічні втрати від яких складали  220,7 тис. грн.
В містах та селищах міського типу зареєстровано 549 пожеж, що становить 44,3% від загальної кількості пожеж), якими нанесений збиток на суму 28 млн. 224 тис. грн., що становить 53,6 % від загального збитку. 
В сільській місцевості зареєстровано 689 пожеж, що становить 55,7% від загальної кількості пожеж по області), якими нанесений збиток на суму 24 млн. 338 тис. грн., що становить 46,4%  від  загального збитку). 
Значний ріст кількості пожеж за даний період року в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року відбувся в м. Ладижин (+50,0%), Немирівському (+25,8%) та Калинівському (+13,2%) районах області.
Під час пожеж загинуло 30 чоловік , з них 2 неповнолітні дитини, травмовано 22 людини.
Збільшення кількості загиблих внаслідок пожеж зареєстровано в  Гайсинському (2 проти 0), Іллінецькому (3 проти 2), Липовецькому  (2 проти 0), Мурованокуриловецькому (4 проти 1),  Тиврівському (2 проти 1), Чечельницькому (1 проти 0)  районах області.
Аналіз пожеж на об’єктах незалежно від форм власності, профілактику на яких здійснюють органи державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки, показує, що на підприємствах, в організаціях та закладах кількість пожеж порівняно з 2015 роком зменшилась на 4,5%, і становить 25 проти 27 випадків, або 2,0% від загальної кількості пожеж. 
У більшості випадків причинами пожеж є нехтування населенням елементарних вимог пожежної безпеки, а в ряді випадків формальне ставлення посадових осіб до виконання норм та правил пожежної безпеки.
Зокрема з початку 2016 року в Томашпільському районі виникло 24 пожежі із них 5 об’єкти екосистеми матеріальні збитки від них становлять більше 500 тис. грн. 
Як показав аналіз щороку в осінньо-зимовий період спостерігається ріст пожеж в житловому секторі з причин необережного поводження з вогнем, порушенням правил користування обігрівачами, порушення правил при влаштуванні та використанні пічного опалення. 
Найбільша кількість пожеж виникає в житлових будинках громадян похилого віку, одиноких пристарілих, в малозабезпечених сім’ях та осіб схильних до вживання  алкогольних напоїв сільської місцевості, де повинна бути зосереджена основна робота виконкомів сільських рад.
Викликає занепокоєння той факт, що керівниками установ та організацій не в повній мірі виконуються приписи ДСНС, особливо це стосується об’єктів з масовим перебуванням людей (причини: призупинені перевірки та недостатнє фінансування).    
Проведені перевірки показали, що на місцях не вжито вичерпних заходів щодо реалізації в повному обсязі вимог Кодексу цивільного захисту України № 5403-VI, вимог облдержадміністрації про посилення заходів пожежної безпеки. Ефективність роботи сільських та селищної рад з питань безпечної життєдіяльності громадян, щодо попередження травматизму та  загибелі людей на пожежах, залишається низькою.
Враховуючи вищенаведене та з метою вжиття додаткових заходів щодо попередження виникнення пожеж, загибелі людей на них, пропонується;
- Розглянути фактичний стан справ із попередженням пожеж із загибеллю людей на засіданнях виконкомів сільських та селищних рад і вжити дієвих заходів щодо усунення зазначених недоліків та недопущення у подальшому загибелі та травмування людей на пожежах;
- Організувати через сільських та селищних голів із залученням активу села, працівників пожежної охорони , дільничних інспекторів міліції, начальників ПСО, ДПД  та електриків, представників медичних та навчальних закладів обстеження протипожежного стану житлових будинків осіб, які зловживають спиртними напоями, багатодітних та неблагополучних сімей, інвалідів, одиноких громадян похилого віку, з  одночасним проведенням серед них роз‘яснювальної роботи щодо запобігання пожежам і тяжким наслідкам від них та надання мождивої допомоги в усуненні недоліків протипожежного стану;
- Організувати навчання населення у спеціально виділених приміщеннях;
- Засобам масової  інформації активізувати  висвітлення вимог пожежної безпеки, проведення серед населення роз‘яснювальної роботи про небезпеку необережного поводження з вогнем;
- Особливу увагу звернути на проведення педагогами, вихователями шкіл та дошкільних закладів масово-роз‘яснювальних  заходів серед школярів та їх батьків з питань попередження пожеж від дитячих пустощів з вогнем та небезпеку залишення дітей без нагляду дорослих;
- По мірі можливості керівникам об’єктів різних форм власності збільшити виділення коштів на забезпечення пожежної безпеки та виконання приписів працівників ДСНС України.
 
З повагою,
Начальник Томашпільського РС
ГУ ДСНС України у Вінницькій області
підполковник служби  цивільного захисту                   О.В. Козюма
 
 
 
 
Всі новини