Звернення до жителів Томашпільського району!

 В районі склалась надзвичайна  ситуація з ускладненнями  після грипу. 
 Внаслідок самолікування та  невчасного звернення до лікарів від  важкої пневмонії, як ускладнення  грипу, померла 45 річна жінка  з Томашполя.  Ще одна жінка 55 років, жителька села Ракова, зараз знаходиться в  реанімаційному відділенні ЦРЛ у дуже важкому стані, також з пневмонією.
 Попередньо, на думку лікарів, ці два випадки сталися внаслідок ускладнень після грипу H1 N1 – так званого каліфорнійського або свинячого,  який в 2009 році забрав велику кількість жителів. Основною групою ризику для цього грипу є вагітні, діти та дорослі з хронічними хворобами. Серед дорослих самою загрозливою є група  людей з ожирінням, цукровим діабетом, хронічними хворобами легень. 
 Головна причина виникнення ускладнень та смертності – самолікування. Наприклад, безпечність батьків дітей, які відвідують Томашпільську школу, дивує:  з 169 школярів, які 30 листопада не прийшли до школи і за інформацією батьків є хворими, лише  43 дітей (або 25%) звернулись за медичною допомогою. Решта  батьків лікують дітей  вдома самі. 
Повторюю – це дуже небезпечно. Тому раджу всім при перших ознаках грипу, а саме:
- Висока температура 38 і вище, яка тримається 2-3-4 дні.
- Болі в суглобах, м’язах, очах.
- Головні болі
- Сухий кашель
- Нежиттю  та ангін частіше  немає та інших ознаках респіраторних захворювань
 Обов’язково звертайтесь  за медичною допомогою. Рентгенівський знімок легень практично у всіх випадках є обов’язковим. 
 Мало того, особливістю саме запалення легень – є німа пневмонія, тобто лікар не чує при вислуховуванні ніяких змін, а пневмонія вже є.
 Ця пневмонія розвивається блискавично за 6-12 годин і в багатьох випадках зміни в  легенях є незворотними. Лікування потребує дуже  дорогих і сильних антибіотиків. 
 Єдиним противірусним  препаратом є Таміфлю.
 Всі решта такі як: ремантадин, аміксин, амізон, гроприназін є імуломодуляторамми, тобто  вірус не знищують, а  тільки допомагають організму боротись із грипом.
Тому запам’ятайте:
1. Підняття температури  тіла до 380С і вище  - вже обов’язковий фактор -  звернутись до лікаря.
2. З першого дня прийом «Таміфлю» є обов’язковим. Запитуйте цей  препарат аптеках району. 
3. Ні в якому разі не займайтесь самолікуванням.
4. Група ризику: вагітні, діти , хворі з ожирінням, діабетом, хворобами легень.
5. Не відвідуйте без нагальної потреби масові заходи в  приміщеннях, відкладіть поїздки в транспорті.
6. Батькам дітей, що відвідують  дитсадок і школу, необхідно  звертатись при перших ознаках хвороби до  сімейного лікаря, медсестри, фельдшера ФАПу. Без реєстрації захворюваності не можна провести карантинні заходи в організованих колективах.
7. Зробіть щеплення від грипу -  це єдиний найефективніший  засіб попередження ускладнень.
Запам’ятайте : 
 Ваше здоров’я,і здоров’я ваших дітей, літніх батьків у ваших руках.   Звертайтесь вчасно за медичною допомогою для попередження грізних ускладнень. 
 
 
 
Головний лікар
Томашпільського РМЦ ПМСД        С.О. Семенюк 
  
 
 
Всі новини