Податкова інформує: нарахування та сплата ЄСВ суб’єктами підприємницької діяльності

Про нарахування/ сплату ЄСВ суб’єктам підприємницької діяльності 
Відповідно до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» № 755-4 від 15.05.2003 року, який набрав чинності з 01.07.2004 року, реєстрація ФОП діє з моменту включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців.
Згідно статей 38,49 Податкового кодексу України №2755-VІ від 02.12.2010 року із змінами та доповненнями та статті 6 Закону України №2464-VІ від 08.07.2010 року із змінами та доповненнями «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», визначено обов’язок платника податків подавати звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку та нараховувати, обчислювати і сплачувати податки та єдиний соціальний внесок.
Законом України від 06 грудня 2016 року №1774-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до Закону України №2464, які набули чинності з 01 січня 2017 року, що стосується платників, які перебувають на загальній системі оподаткування та якими не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити  базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
           Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Основним документом, який регулює єдиний внесок, є Закон України від 8 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Відповідно до норм Закону №2464 у разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄВ до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.  Суми єдиного внеску, своєчасно не нараховані та не сплачені у строки встановлені законодавством є недоїмкою. У разі несвоєчасної сплати або сплати не в повному обсязі єдиного внеску, до платника застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 20 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску. А за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум. Окрім того, на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення. 
Відповідно до підпункту 67.1.1 пункту 67.1 статті 67 Податкового кодексу України підставами для зняття з обліку у контролюючих органах юридичної особи, її відокремлених підрозділів та само зайнятих осіб є: повідомлення чи документальне підтвердження державного реєстратора чи іншого органу державної реєстрації про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи. Тобто, фізичні особи – підприємці втрачають статус підприємця лише з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою. У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності підприємець повинен подати сам за себе звіт за формою №Д5 із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. При цьому термін сплати зобов’язань, визначених ФОП, у Звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого Звіту, відповідно ЄСВ необхідно сплатити до дати подання Звіту включно. Зняття з обліку ФОП фіскальними органами здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.
Шановні підприємці, з роз’ясненнями норм законодавства можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України, в т.ч. з роз’ясненням у категорії 301 на питання «Яким чином підприємцю - платнику єдиного внеску знятись з обліку в контролюючих органах у разі припинення підприємницької діяльності».
 
Начальник Крижопільського управління ГУ ДФС  у Вінницькій області ) Л. Сузанська                                                           
 
Всі новини