Проведено семінар – нараду при райдержадміністрації

   На виконання доручення голови обласної державної адміністрації Коровія В.В. 02.03.2016 року управлінням Держпраці у Вінницькій області проведено семінар – нараду при Томашпільській райдержадміністрації. До участі у семінар – нараді запрошувались керівники, фахівці бухгалтерських та кадрових служб підприємств, установ, організацій району, фізичні особи – підприємці.
Заступником начальника управління Держпраці у Вінницькій області Ковальчуком Ю.П. були висвітлені питання змін в законодавчих актах, що регулюють відносини у сфері господарської діяльності щодо оплати праці та повноважень органів місцевого самоврядування, а саме:
1. Закон України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 03.11.2016 року № 1728-VІІІ.
2. Закон України від 3 листопада 2016 року № 1726- VІІІ внесені зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо лібералізації системи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
3. Закон України від 21 грудня 2016 року № 1801- VІІІ «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
4. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року № 1774- VІІІ щодо оплати праці.
5. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» зі змінами щодо повноважень органів місцевого самоврядування по здійсненню контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.
6. Зміни у Кодексі України «Про адміністративні правопорушення»
7. Додаткові підстави для застосування штрафів відповідно до ст. 265 КЗпП. 
Начальник відділу експертизи умов праці управління Держпраці у Вінницькій області Макаренко Н.А. зупинилась на змінах та вимогах Законодавства України щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці та надання пільг та компенсацій працюючим у несприятливих умовах. Учасників семінар - наради проінформовано, що 3 серпня 2016 року набрала чинності постанова КМУ від 24.06.2016 року № 461, якю затверджені: - Список №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах; - Список №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.  
 Макаренко Н.А. звернула увагу на  одночасність втрати чинності постанови КМУ від 16.01.2003 року № 36, якою були затверджені аналогічні списки та нагадала, що під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, чинні у період дії особи 
У роботі семінар наради прийняла участь начальник ПФУ в Томашпільському районі, член районної  робочої групи з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю та реалізації державної політики у сфері зайнятості населення Чорногуз В.А., яка проінформувала учасників семінар – наради, що управлінням ПФУ в Томашпільському районі буде здійснюватись моніторинг відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю. Узагальнені результати будуть направлятися органам Державної фіскальної служби України, Державної служби України з питань праці, для відповідного реагування.
Посадовець наголосила, що підставою одержання пенсії за віком є наявність необхідного страхового стажу (15 років). Страховий стаж це період протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески у сумі не меншій ніж мінімальний страховий внесок. Тому заробіток менший ніж мінімальна заробітна плата на місяць призведе до втрати страхового стажу.
         Спеціалістами управління Держпраці у Вінницькій області значну увагу було приділено відповідям на численні запитання учасників семінар – навчання.  
 
 
 
Всі новини