Податкова інспекція інформує:

До уваги фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку третьої групи!
Згідно із абз.2 п.46.6 ст.46 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями до  визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. З урахуванням зазначеної норми, звертаємо увагу фізичних осіб-платників єдиного податку 3 групи, що  декларація за 3 квартал 2015 року подається за діючою формою, затвердженої наказом МФУ від 21.12.2011 р. № 1688 (у редакції  наказу МФУ від 07.11.2012 р. № 1159).   У зв’язку із зміною з 01.01.2015 року розміру ставок єдиного податку для платників спрощеної системи 3 групи, підприємці при заповненні декларації  зазначають дохід, що оподатковується за ставкою 2 або 4%, у рядках, в яких передбачено відображення доходу за  ставкою 3 або 5% відповідно, аналогічно зазначається  сума податку. Крім того, інформуємо про прийняття нормативно – правових актів, що безпосередньо стосуються адміністрування єдиного податку,  які набрали чинності з 28.07.2015  р., а  саме:  наказ МФУ від 19.06.2015 №578 “Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку”, яким внесено зміни до форми податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи - підприємця у зв’язку з оптимізацією груп платників єдиного  податку – фізичних  осіб  з  01.01.2015р.; наказ МФУвід 19.06.2015 №579 “Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та  порядків їх ведення”. З огляду на вищезазначене, звертаємо увагу, що форма податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затверджена наказом 578, буде використовуватись такими платниками для складання звітності за 2015 рік починаючи з 01.01.2016. З метою забезпечення єдиного підходу при поданні звітності за 2015 рік платниками єдиного податку – фізичними  особами першої та  другої  групи  та з урахуванням зручностей  при  адмініструванні  єдиного  податку, вказана форма декларації, яка затверджена наказом 578 також рекомендована для подання платниками за річний податковий (звітний) період – 2015 рік. Разом з тим, повідомляємо, що платники єдиного податку - фізичні особи не зобов’язані перереєстровувати книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат, так як згідно п.5 наказу 579, книги, зареєстровані до  набрання  чинності  цим  наказом,  діють до їх закінчення. 
 
Платники ПДВ, не порушуйте термін реєстрації податкових накладних в ЄРПН
Згідно із нормами п. 35 підр. 2 р. XX ПКУ,  штрафи, передбачені п. 2001.1 ст. 2001 ПКУ за порушення платниками податку термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних (ПН)/розрахунків коригування (РК), не застосовуються до податкових накладних, складених до 1 жовтня 2015 року. Отож, якщо складені з 1 жовтня 2015 року ПН чи РК, що підлягають наданню покупцям – платникам ПДВ, будуть зареєстровані  в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням встановленого ПКУ терміну (п'ятнадцять календарних днів, наступних за датою їх складання),  застосовуються штрафи в таких розмірах: 10% від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів; 20% від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів; 30% від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів; 40% від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.
 
Про термін сплати грошового зобов’язання (основного платежу, штрафу), визначеного у податковому повідомленні – рішенні
Контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення, якщо сума грошового зобов’язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до ст. 54 ПКУ (крім декларування товарів, передбаченого для громадян) або якщо за результатами перевірки контролюючим органом встановлено факт: 1)невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації; 2)завищення розміру задекларованого від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток або від’ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованої платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу; 3)заниження або завищення суми податкових зобов’язань, заявленої у податковій декларації, або суми податкового кредиту, заявленої у податковій декларації з податку на додану вартість, крім випадків, коли зазначене заниження або завищення враховано при винесенні інших податкових повідомлень-рішень за результатами перевірки. Такий порядок встановлено п. 58.1 ст. 58 ПКУ. Згідно з п. 57.3 ст. 57 ПКУ, у разі визначення грошового зобов’язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у пп. 54.3.1 - 54.3.6 п. 54.3 ст. 54 ПКУ, платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму грошового зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов’язання платник податків зобов’язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.
 
Порядок обкладення ПДВ операції з експорту товарів за ціною, нижчою собівартості або придбання
 ДФСУ у листі від 10.08.2015 р. № 16878/6/99-99-19-03-02-15 надала роз’яснення стосовно оподаткування ПДВ операції з експорту товарів за ціною, нижчою за собівартість. Основне: у випадку, коли собівартість експортованих товарів перевищує їх договірну вартість постачання, експортер складає дві податкові накладні: одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення собівартості над фактичною ціною. Оскільки обсяг операцій, розрахований виходячи з перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів над фактичною ціною їх постачання, не формує вартості експортованого товару, нульова ставка до такого обсягу не застосовується, а тому в податковій накладній з позначкою "17" визначається сума ПДВ за основною ставкою.
 
Нова форма податкової декларації екологічного податку
Мінфін наказом від 17.08.2015 р. №715 затвердив нову форму Податкової декларації  екологічного податку та 9 додатків до неї. В новій  формі звітності передбачене місце для зазначення кодів забруднюючих речовин та відходів. Для цього затверджено  кодифікатори  забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення та скидаються у водні об’єкти, а також відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (додатки 7, 8, та 9). Нагадаємо, зазначена декларація подається платниками податку до контролюючого органу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу.Наказ набирає чинності  з дня його офіційного опублікування, а саме з 25 вересня поточного року. З цієї дати втрачає чинність стара форма Податкової декларації екологічного податку, затверджена наказом ДПА від 24.12.2010 № 1010. Та варто пам’ятати, відповідно до п.46.6 ПКУ до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набувають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Тобто, за новою формою декларації необхідно звітувати за результатами діяльності в ІУ кварталі. Щодо подання звітності за ІІІ квартал ц.р. її необхідно надати до контролюючих органів не пізніше 9 листопада 2015р. за старою формую, затвердженою наказом №1010.
 
Оновлено перелік держав ризикових для трансфертного ціноутворення
КМУ  розпорядженням від 16 вересня 2015 р. № 977-р затвердив перелік держав (територій), які відповідають критеріям, установленим пп. 39.2.1.2 ПКУ, такими є ті держави, у яких загальна ставка податку на прибуток підприємств (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів нижча, ніж в Україні і з якими Україною не укладені міжнародні договори з положеннями про обмін інформацією. В порівнянні з попереднім переліком із списку виключено 10 країн, операції з контрагентами яких підлягають контролю в рамках законодавства про трансфертне ціноутворення: Швейцарію, Грузію, Мальту, Ліван, ОАЕ, Сінгапур, Марокко, Люксембург, Ямайку і Гваделупу. З 16.09.2015р. контрагенти із зазначених держав не підпадатимуть під обов’язковий контроль. Попередньо  із такого переліку було виключено Австрію. З 1 серпня п.р. господарські операції з австрійськими нерезидентами не відносяться до категорії контрольованих. На виконання вимог пп.39.5.1.1 ПКУ Мінфін наказом №706 від 14.08.2015р.  затвердив Порядок проведення моніторингу контрольованих операцій та Порядок опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення, який набере чинності з дня його офіційного опублікування.
 
Заступник начальника Крижопільської ОДПІ,
начальник Томашпільського відділення                          О.Г.Білецький
 
Всі новини