«Пакунок малюка» - важливий соціальний проект: які рекомендації надає МОЗ

З 1 вересня в Україні стартував масштабний проект «пакунок малюка». До 2020 року - у пілотному режимі. Це означає, що Міністерство соціальної політики, що реалізує цей проект, буде вивчати відгуки батьків, соціальних служб, місцевих органів влади і вносити необхідні зміни. Зі свого боку МОЗ України і надалі надаватиме рекомендації, щоби речі були максимально корисні для здоров’я новонародженої дитини.
 
«МОЗ України рекомендувало прибрати з пакунка будь-які медичні вироби і ліки, тому що їх має призначати лікар, а універсальних ліків, які підходять усім дітям, не існує. Крім того, МОЗ України поділяє позицію Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо користі грудного вигодовування. Вигодовування сумішами можливе лише у тих випадках, коли жінка не може годувати дитину грудним молоком. Тому ми так само рекомендували не включати суміші і пляшечки до “пакунка малюка”, адже вони могли спонукати мам новонароджених дітей відмовитися від грудного вигодовування на користь сумішей», - сказала Ірина Литовченко, гендиректор Директорату стратегічного планування і євроінтеграції Міністерства охорони здоров’я.
 
Як отримати «пакунок малюка»?
 
«Пакунок» надається всім новонародженим дітям, незалежно від місця народження, безпосередньо в пологовому будинку при виписці.Отримати “пакунок малюка” можуть мати, батько, родичі, прийомні батьки чи патронатний вихователь. Для отримання “пакунка малюка” достатньо заповнити заяву у пологовому будинку чи у соціальній службі.
 
Що є в «пакунку малюка»?
 
Це набір з 25 найнеобхідніших для новонароджених діток речей. Зокрема, це одяг, підгузки, ковдри, рушник, матрац, дитячі крем та мило, ножиці, серветки, пелюшки, термометри. Весь комплект упакований в коробку-колиску з міцного картону, розміром 43×70×27 см.
 
Чи зменшаться грошові виплати при народженні дитини з наданням «пакунку малюка»?
 
«Пакунок малюка» жодним чином не впливає на отримання грошової виплати при народженні дитини. Це окрема додаткова безповоротна адресна допомога кожній дитині, яка народилася. Також він ніяк не впливає на обчислення сукупного доходу родини, якщо вона подає документи до органів соцзахисту.
 
Скільки коштує «пакунок»?
 
Вартість одного «пакунка малюка» складає 3 377 грн 80 коп. (вартість включає коробку, її вміст, послуги з упаковки та транспортування). За попередніми розрахунками вартість речей в пакунку мала складати не більше 5 000 грн, в підсумку наповнення пакунку вдалось закупити дешевше. Зекономлені кошти будуть спрямовані на закупівлю додаткових пакунків на 2019 рік.
 
 Програма “пакунок малюка” наразі працює у тестовому режимі, що дозволяє оцінити всі нюанси реалізації, питання своєчасної доставки, документального оформлення, користі та зручності предметів у пакунку, отримати зворотній зв’язок від батьків, соціальних служб і місцевих органів влади.
Всі новини