8-12 грудня в районі проводиться всеукраїнський тиждень права

Ми живемо у нелегку, проте надзвичайно насичену історичними подіями добу переходу від несвободи, гніту, безправ'я до утвердження прав людини, поваги до гідності особистості, усвідомлення того, що людина сама відповідає за себе, за своє сьогодення і прийдешнє.
10 грудня Україна і світ відзначали Міжнародний день захисту прав людини, який святкується за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН на честь ухвалення 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини, яка проголосила рівність усіх жителів планети перед законом.
Документ носить рекомендаційний характер, проте у багатьох державах ряд його положень закріплено законодавчо. У 1966 році Декларацію доповнили ще двома найважливішими Міжнародними пактами - про громадянські і політичні права, а також про економічні, соціальні і культурні права. Загальна декларація прав людини спонукала людство до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій та протоколів з прав людини.
Принципи Загальної декларації було взято багатьма державами до уваги при створенні Основного закону - Конституції, наша країна також не виняток. Український народ зробив свій гідний внесок у становлення прогресивних уявлень про права людини, створив низку яскравих взірців правової думки і нормотворення.
Враховуючи важливе значення правової освіти в подальшій розбудові України як правової держави, вихованні у громадян поваги до закону і прав людини Указом Президента України "Про Всеукраїнський тиждень права" від 8 грудня 2008 року № 1149/2008 започатковано проведення Всеукраїнського тижня права щороку в тиждень, що включає 10 грудня - День прав людини.
8-12 грудня 2014 року в нашому районі  проводиться Всеукраїнський тиждень права. Ця правоосвітня акція в Томашпільському районі стала традиційною. У цьогорічному Всеукраїнському тижні права  проводиться низка правоосвітніх заходів, правових конкурсів та турнірів, надання безоплатних юридичних консультацій населенню, зокрема щодо порядку звернення та виконання рішень Європейського суду з прав людини.
Одним із завдань Всеукраїнського тижня права є сприяння тому, щоб українці не лише розширювали свої правові знання, але й вчилися їх застосову-вати.
Відзначення Міжнародного дня прав людини сприятиме підтримці важливих громадянських ініціатив, повазі та дотриманню законів, підвищенню правової культури населення.
 
Сергій ТИХОЛАЗ,  начальник районного  управління юстиції
 
Всі новини