«Хочеш дізнатися про батьків ‒ подивися на їх дитину»

 "Дайте нам право шмагати своїх дітей, не зважати на їхні потреби, не чути їхніх запитань, не бачити їхніх очей"... Але навряд чи методи виховання минулого століття будуть ефективні в нинішньому. Ми можемо собі їх дозволити, пам'ятаючи "лозинову науку" власних батьків, але завтра дитина втече на вулицю, відреагує протилежним чином і, можливо, буде права. 
 Тому психологи й стверджують: не виховуйте дітей, вони все одно будуть схожі на вас. Виховуйте себе. Адже діти неймовірно спостережливі. Щодня вони вловлюють поведінку, інтонації, реакції дорослих, а потім їх копіюють. А батьки, зайняті роботою, домашнім побутом, вирішенням нагальних життєвих проблем, цього деколи не помічають.   На батьківство впливає все: і зайнятість, і рівень доходу, і успішність професійної самореалізації, і службова етика депутатів і чиновників, які б'ються й лаються, а батьки, переглядаючи і коментуючи такі новини, в цей час учать дитину жити. Адже ненормативна лексика, яку ми дедалі частіше чуємо від дітей, була притаманна їм не з народження, а почерпнута зі спілкування дорослих, часто батьків. Визначивши для себе дві основні функції — нагодувати і вдягти, батьки часто уникають третьої — виховувати. 
  І саме  таку тему фахівці із соціальної роботи Томашпільськогго РЦСССДМ  вибрали для спілкування із сім’ями, які перебувають  у складних життєвих обставинах. Батькам розповіли, як саме потрібно спілкуватися зі своїми дітьми, як потрібно їх любити, бути для них взірцем. Якість спілкування з власною дитиною передусім залежить від батьків. Наголосили на тому, що діти – це віддзеркалення батьків, і, що взаємна повага є основою дружної родини. Кожному було роздано буклети, в яких написані поради , ідеї та заповіді  « Як стати гарними батьками».
  Отже, не виховуйте дитину. Виховуйте себе біля дитини. Почніть слідкувати за собою, власним розкладом дня, настроєм, поведінкою за обідом, відпочинком у вихідні, якщо бажаєте бачити свою дитину усміхненою, розважливою та слухняною. Спокійні,  впевнені у собі батьки випромінюють позитив, а дитині стають прикладом для наслідування. Кожного дня пам’ятайте, що ви приклад для наслідування навіть тоді, коли вранці чистите зуби.
   І наостанок така порада: поспостерігайте за своєю дитиною. Її емоції та поведінка підкажуть, що саме у ваших діях спонукає малюка бути невихованим або неслухняним. А також ви побачите, що саме варто змінити у собі.
 
    Директор РЦСССДМ                                             Г.Полтавська
 
Всі новини