Кооперація – це рухливий сегмент розвитку сільського господарства

  Упродовж лютого-березня в кожній територіальній громаді району відбуваються безкоштовні семінар-консультації щодо можливостей самозайнятості населення в рамках проекту "Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових та економічних інтересів представників особистих селянських господарств та покращення асортименту молочної продукції соціальної сфери Томашпільського району", що фінансується Європейським Союзом та впроваджується районною радою.

  Перші такі семінари пройшли 23 лютого в Антонівці та Вилах. Перед присутніми представниками особистих селянських господарств, фермерами і небайдужими  жителям виступили та детально розповіли про переваги створення кооперативів на селі голова райдержадмі-ністрації Олександр Закорченний, голова районної ради Дмитро Коритчук, координатор проекту Наталя Гижко, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Валерій Випаріна, перший заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Валентина Кирилюк, завідувач лабораторії розведення тварин та інноваційних технологій у тваринництві інституту кормів та сільського господарства "Поділля" НААН України Андрій Заєць, науковий співробітник інституту кормів та сільського господарства "Поділля" НААН України Майя Мандрик.

  Відкриваючи зібрання, Дмитро Коритчук зазначив: "Основним донором проекту є Європейський Союз. Загальна вартість його становить 477 509 тис. євро. Тобто 90% суми надає Європейський Союз, а 10 %-співфінансування району. Цим проектом передбачається створення кооперативу, який буде мати свій цех з переробки молока, пасовище й молоковоз. Будуть надаватися консультативні та сільськогосподарські послуги. Нами вже розпочаті роботи з облаштування пасовищ в Антонівці, Рожнятівці, Пилипи-Борівських, Пеньківці, а також розроблено проектну документацію на будівництво міні-цеху і встановлення переробної лінії. Наразі ми знаходимося на етапі початку тендеру з відбору підрядника для будівництва цеху".

  Кооперація - це рухливий сегмент розвитку. Першочергове завдання, яке перед собою ставить проект,  - це прокламація кооперативного розвитку та надання юридичних консультацій населенню, - наголосив Олександр Закорченний.

  Учасники семінару-консультації мали можливість переглянути відеоролики та ряд презентацій, у яких детально розповідалося про мету, цілі та преваги молочного кооперативу.

  Завдяки кооперативу ми створимо умови для розвитку самозайнятості населення у сільській місцевості, а також розширимо асортимент якісної молочної продукції для дошкільних навчальних закладів, шкіл та інших соціально важливих об'єктів району за доступними цінами, - зауважила координатор проекту.

  У ході обговорення Андрій Заєць та Майя Мандрик розповіли про науково-практичні основи ефективного ведення молочного скотарства та отримання молока високої якості у фермерських і приватних господарствах.

  Присутні також отримали інформаційні буклети "Кооператив - інструмент захисту правових і економічних інтересів малих і середніх фермерських та особистих селянських господарств" та ознайомилися з їх змістом.

  Аналогічні зустрічі вже відбулися у Великій Русаві, Пеньківці, Рожнятівці, Пилипи-Борівських, Олексан-дрівці, Липівці, Жолобах, Горишківці, Комаргороді, Колоденці, Кислицькому та Паланці.

Олена СТАДНІК.

Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"

 

 
Всі новини