Може, у цьому році проблема з очисними спорудами вирішиться

  Цьогорічні сходи громадян у селі Ракова традиційно розпочалися зі звіту сільського голови Ніни Пацюк. Одразу ж привернула увагу певна стабільність кількості населення - як і в 2014 році, 863 особи. За поданою інформацією, минулоріч було зареєстровано 8 шлюбів, народилося 8 немовлят: 5 хлопчиків і 3 дівчинки. Померло 18 людей. 
  Ніна Степанівна також зазначила, що учасниками АТО на сьогодні є четверо раківчан, з них повернулись до рідних домівок Олексій Жуковський та Олександр Васильківський, проходять службу Олександр Слободянюк і Дмитро Палагнюк. Торкнувшись болючої для всіх теми, сільський голова попросила присутніх вшанувати пам'ять загиблих на війні та померлих хвилиною мовчання. Із уст Ніни Степанівни пролунали слова щирої подяки односельчанам, які докладають максимум зусиль для підтримки бійців. З боку сільської ради також була реалізована матеріальна підтримка. 
  Щодо виконання бюджету, то сільська рада та виконавчий комітет у минулому році основну увагу приділили вирішенню невідкладних економічних питань, благоустрою села, безперебійному функціонуванню його установ. У цілому бюджет за 2015 рік по дохідній частині загального фонду виконано на 117,1% (при плані 687925 грн. надійшло 737038 грн.) та по спеціальному фонду - на 123,9% (при плані 36568 грн. надійшло 45325 грн.). 
  У дитячому садочку "Сонечко", який відвідують 17 дітей, за рахунок матеріалів, закуплених ТОВ АК "Зелена долина" на суму 857 грн., зроблено поточний ремонт, при-дбано іграшки та новорічні костюми на 5513 грн., а також за рахунок товариства на суму 14380 грн. за-мінено на енергозберігаючі 4 вікна. З гордістю сільський голова звітувала про стан місцевої школи, яка, за її словами, "є найкращим куточком села і першочерговим місцем для проведення всіх культурно-масових заходів у Раковій". Усі кабінети в школі, де навчається 58 учнів, обладнані комп'ютерною технікою, мають естетичне оформлення. У 2015 році за рахунок ТОВ АК "Зелена долина" придбано фарбу на поточний ремонт школи на суму 7200 грн. та у вересні здійснено оплату за харчування дітей початкових класів і дітей пільгової категорії. За подальші місяці минулого року плата була внесена з бюджету місцевої сільської ради. Цьогоріч планується заміна певної кількості вікон на енергозберігаючі. 
  Сільгосппідприємством також було надано 3600 грн. на матеріали для проведення поточного ремонту в будинку культури, однак попри допомогу і по сьогодні наявна потреба в подальшій роботі з покращення його стану. 
  Не в останню чергу приділяється увага й охороні здоров'я. За кошти, надані вищезазначеним партнером, було зроблено косметичний ремонт місцевого ФАПу, заготовлено та завезено дрова. З бю-джету сільської ради перераховано 4 тис. грн. на придбання ліків за пільговими цінами для гіпертоніків. Крім того, було проведено обстеження громадян виїзним флюорографом, дизельне пальне для цього надав приватний підприємець В.Ставнійчук. 
 - Під постійним контролем сільської ради знаходяться також питання соціального захисту жителів села, - зазначила у своєму виступі Ніна Пацюк. - Систематично проводяться обстеження матеріально-побутових умов проживання помешкань інвалідів, ветеранів, самотніх громадян, дітей під опікою, мобілізованих. Оформляються довідки на різного роду субсидії. Так, минулого року наші односельчани отримали державну допомогу на суму 1515 тис. грн. Пільговикам була надана допомога на 625 тис. грн., субсидії отримали 210 осіб.
  Продовжено роботу з реконструкції мережі вуличного освітлення (минулого року "щасливчиками" стали жителі вулиць Дружби, Подільської та Сонячної). Протягом 2015 року з бюджетних коштів було виділено 5200 грн. на заміну 28 ламп вуличного освітлення.
  Звітуючи з питання стану доріг, частина з яких (вулиці Миру, Дружби, Подільська, частково Сонячна, Зарічна, Радянська) була відремонтована за рахунок ТОВ «АК «Зелена долина» та бюджету сільської ради, сільський голова висловила сподівання, що в 2016 році робота в цьому напрямку продовжиться, зазначивши крім того, що непогано було б і фермерським господарствам та одноосібникам долучитися до благородної справи. 
  На проведення благоустрою керівництво "Зеленої долини" виділило техніку, за рахунок яких також було зроблено поточний ремонт території біля пам'ятника на суму 819 грн. З допомогою небайдужих односельчан та працівників встановлено нову огорожу біля тепличини, для чого виділили кошти керівник підприємства "Горизонт" В.Гаврилюк та керівник ФГ "Дагор" Г. Горохова, а сільською радою було закуплено фарбу.
  У виступі перед громадою Ніна Пацюк не могла не озвучити актуальні проблеми, пов'язані зі сміттєзвалищем, кладовищем та очисними спорудами, з яких останнє питання тривожило раківчан найбільше. Йшлося у звіті сільського голови і про  викуп майнових паїв, зокрема вартість оціненого майна. Не залишилося поза увагою й питання працевлаштування односельчан, з приводу чого Ніна Степанівна звернулася до представників товариства "Зелена долина" та фермерів щодо можливості створення робочих місць. У цьому плані сільський голова позитивно відзначила роботу голови ФГ "Дагор" Г.Горохової. 
Стислим та інформаційним виявився звіт присутнього на зборах старшого інспектора СПП Томашпільського ВП ГУНП, капітана поліції Володимира Сичука про результати діяльності на території Раківської сільської ради. Згідно з інформацією, за звітний період на вищезазначеній території було скоєно 5 кримінальних правопорушень, що стосувалися викрадення чужого майна,  3 з яких розкрито. За 2015 рік працівниками поліції виявлено 20 адміністративних правопорушень. На профілактичному обліку перебувають 23 особи. 
  На зборах перед присутніми виступив депутат районної ради Володимир Гаврилюк, який запевнив, що докладе всіх зусиль, аби прохання односельчан виконувалися. Депутат також торкнувся актуальних проблем Ракової, таких як стан сміттєзвалища, дороги, очисні споруди, викуп майнового комплексу. Зокрема, він, як і Ніна Пацюк, наголосив на тому, що бути зацікавленою в благоустрої села має бути не лише сільська рада, а й самі раківчани, і для цього треба починати з порядку біля своїх житлових приміщень. 
  Директор Раківської школи Оксана Василівна Топоровська представила на огляд присутніх презентацію з метою їх ознайомлення з буднями навчального закладу, по-ділилася планами на 2016 рік, щиро подякувала спонсорам та всім тим, хто не залишається осторонь шкільних проблем. 
  На сходах громади були також присутні заступник голови районної ради Лариса Нароган, керівник апарату райдержадміністрації  Віктор Калась. Звертаючись до присутніх, Лариса Анатоліївна подякувала громаді та сільському голові за проявлену активність та  якісну роботу.
  Томашпільський селищний голова Валерій Немировський, який був присутній на зборах за запрошенням Раківського сільського голови, пояснив ситуацію, що склалася з використанням землі під сміттєзвалищем, та запропонував вирішення цього питання. Участь у зібранні взяли та виступили начальник ДП "Томашпільводоканал" Володимир Лунгол, представник ТОВ «АК «Зелена долина» Михайло Ціхомський,  представник Томашпільського районного центру з надання безоплатної вторинної допомоги Альбіна Пилипчук. 
Ірина МАЗУР.
 
Всі новини