Ні – зарплаті в конвертах

  Важливою проблемою нині є легалізація зайнятості населення та заробітної плати. Саме тому  найважливішим є завдання повернути втрачені ресурси в еконо-міку держави, що дасть можливість збільшити доходи громадян. Легалізація заробітних плат передбачає зменшення кількості осіб, які збагачуються за рахунок інших, та збільшення надходжень до бюджету коштів, що приховуються від держави. При "тіньовій" зайнятості відбувається виплата заробітної плати "в конвертах", що призводить до:
- втрати можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як державна допомога сім'ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям, субсидії тощо;
- приховування реального доходу, що впливає на недостовірність наданої інформації при зверненні за соціальними пільгами;
- втрати трудового стажу при розрахунку розміру пенсії;
- відсутності внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників.
  Працівник, який отримує зарплатню "в конверті", виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне, і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї зарплати та трудового стажу.
  Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату "в конвертах" позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони отримують тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.    Якщо сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць й обчислюється пропорційно заробітній платі. Якщо роботодавець не сплачує внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників, то періоди, за які не сплачені внески, "випадають" із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.
  Своєчасна та повна сплата єдиного соціального внеску, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів - це обов'язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.  
  Офіційна заробітна плата є  гарантією отримання соці-альних виплат, а в майбутньому - гідної пенсії.
  Тож нагадуємо роботодавцям та громадянам, що незареєстрований належним чином працівник ризикує залишитися без права на отримання пільг та виплат, гарантованого державою, особливо при нарахуванні пенсії. Подбайте про це якомога раніше!
Алла СКОРУК, 
начальник відділу ведення електронних реєстрів, підтримки, адміністрування і захисту інформаційно-аналітичних систем управління Пенсійного фонду України в районі.                                                    
 
Всі новини