Томашпільська райдержадміністрація закликає громадян не спалювати сміття та суху рослинність

 
Останнім часом, в зв'язку із підвищенням температурних показників, починає зростати кількість пожеж в природних екосистемах. Не зважаючи на застереження рятувальників щодо небезпеки спалювання сміття та сухої рослинності при впорядкуванні власних домогосподарств, населення продовжує нехтувати заходами безпеки, що часто призводить до виникнення пожеж на відкритих територіях.
З метою попередження випадків виникнення пожеж в природних екосистемах, сектор цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами райдержадміністрації проводять роз'яснювальну роботу серед населення.
У ході профілактичної роботи сектор цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами райдержадміністрації спільно з фахівцями Томашпільського РС ГУ ДСНС України у Вінницькій області спілкувалися з громадянами, які перебували на відпочинку у лісі, щодо недопущення пожеж в екосистемах. Людей попередили про те, що порушення правил безпеки під час розведення багаття чи палінні може призвести до виникнення лісової пожежі, а у вітряну погоду загоряння може набрати значних розмірів. Під час роз’яснювально-профілактичних бесід розповсюдили серед громадян листівки та пам’ятки попереджувального характеру з переліком основних правил безпечного відпочинку.
Шановні громадяни! Сектор цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами закликає громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах. Перш за все, не слід випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, розводити відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями а також залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці. 
Пам'ятайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин а також неконтрольоване поширення вогню.
Довідково:
статтями 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) та 82 Кодексу України про адмінправопорушення (Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення) передбачено, що за спалювання рослинності для громадян передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 170 до 340грн., для посадових осіб – від 850 до 1190грн.; за спалювання відходів – від 340 до 1360 грн. для громадян та від 850 до 1700 грн. для посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (парки і сквери) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. і на посадових осіб – від 1190 до 1700 грн.
Крім того, ч. 1 ст. 245 (Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) Кримінального Кодексу України за подібні порушення передбачено також кримінальну відповідальність.
 
Спеціаліст сектору цивільного захисту, 
оборонної роботи та взаємодії 
з правоохоронними органами                                       Г.М. Тіхомірова
 
 
 
Всі новини