Відбулась колегія райдержадміністрації

25  березня 2015  року в райдержадміністрації о 10.00 год. відбулося  засідання колегії Томашпільської районної  державної адміністрації під головуванням голови райдержадміністрації  Олександра Закорченного.

У засіданні взяли участь перший заступник голови РДА Віктор Ставнійчук, заступник голови РДА Дмитро Коритчук, члени колегії, сільські, селищні голови, керівники підприємств, установ та організацій, начальники управлінь, відділів, інших структурних підрозділів райдержадміністрації, представники ЗМІ та народний депутат України Спориш І.Д.

Згідно порядку денного, керівники управлінь та відділів райдержадміністрації проінформували присутніх  про  підсумки соціально – економічного розвитку району  за  I квартал 2015 року. Зокрема з доповіддю виступили:

- начальник управління економіки районної державної адміністрації Василь Бойко;

- начальник управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації Валерій Випаріна;

- начальник управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації Тетяна Дідик;

- в.о. начальника відділу освіти районної державної адміністрації  Юлія Лозінська;

- начальник відділу культури та туризму районної державної адміністрації Олена Сікал;

- та начальник відділу у справах фізичної культури та спорту районної державної адміністрації Григорій Слободян.

По закінченні розгляду питання голова райдержадміністрації підвів підсумок зроблених робіт у І кварталі 2015 року та дав ряд усних доручень.

 

По другому питанню порядку денного виступила заступник начальника фінансового управління районної державної адміністрації  Наталя Щербата, доповівши про стан виконання бюджету району за I квартал 2015 року.

«Станом на 1 квітня 2015 року до зведеного бюджету Томашпільського району по доходах місцевих бюджетів, які в структурі надходжень займають 20,2 %, надійшло 7 669 643 грн., що становить 147,0 % виконання до плану звітного періоду в сумі 5 216 505 грн. та 23,6 % виконання до плану на рік в сумі 32 532 721 грн.

Слід зазначити, що станом на 01.04.2015 року із 24 адміністративно - територіальних одиниць району планові показники доходів місцевих бюджетів загального фонду виконали всі місцеві бюджети та районний бюджет.

Зведений бюджет Томашпільського району за 3 місяці 2015 року по доходах загального фонду з урахуванням всіх міжбюджетних трансфертів (дотації, субвенцій) виконано на 102,1 % виконання до уточненого плану звітного періоду (при уточненому плані в сумі 37 154 312 грн., надійшло 37 923 126 грн.) та на 23,5 % виконання до уточненого плану на рік в сумі 161 222 435 грн.

До спеціального фонду зведеного бюджету району (без урахуванням міжбюджетних трансфертів) при уточненому плані на рік в сумі 3 404 030 грн. мобілізовано 1 199 299 грн. надходжень, що становить 35,2 % виконання до плану на рік з урахуванням змін. Зведений бюджет Томашпільського району за звітний період по доходах спеціального фонду з урахуванням всіх міжбюджетних трансфертів виконано на 24,1 % виконання до плану на рік з урахуванням змін (призначено 5 384 707 грн., надійшло 1 297 885 грн.).

На видатки загального фонду з початку року спрямовано 34 552 781 грн., що становить 83,7 % до уточненого плану на 3 місяці,

На утримання соціально - культурної сфери використано 26 018 572 грн., це 75,3 % всіх видатків.

По спеціальному фонду бюджет району за 3 місяці 2015 року по видатках виконано на 15,2 % до плану на рік (призначено - 12 182 061 грн., виконано - 1 853 543 грн.).

Прострочена заборгованість із виплати заробітної плати з нарахуваннями та по оплаті енергоносіїв в бюджетних установах, що фінансуються з бюджету Томашпільського району, відсутня».

 

Про стан забезпечення конституційного права громадян на звернення та дотримання Закону України «Про звернення громадян» під час їх розгляду доповів присутнім керівник апарату районної державної адміністрації Віктор Калась.

 

«Протягом І кварталу 2015 року до райдержадміністрації надійшло 73 звернення, що на 21 більше у порівнянні із відповідним періодом минулого року (52).

За січень-березень 2015 року надійшло 54 (75 %) письмових звернення, що на 2 більше від відповідного періоду минулого року (52) та 19 (47 %) усних (особистий прийом - 17, виїзний прийом - 2), що на 3 звернення більше від відповідного періоду минулого року (16).

В даних зверненнях громадянами порушено 77 проблемних питань, що на 25 більше від відповідного періоду минулого року (52).

Найбільше звернень надійшло з питань:

• соціального захисту - 39 (22);

• охорони здоров'я — 11 (1);

• аграрної політики і земельних відносин - 8 (8);

• освіти - 3 (2);

• комунального господарства - 3 (0);

• праці і заробітної плати - 3 (2);

• житлової політики - 2 (3);

• питання законності та охорони правопорядку - 2 (2);

• транспорту і зв'язку - 0 (4);

• інші питання - 6 (8).

За звітний період надійшло 3 колективних звернення (відповідний період минулого року - 4).

До райдержадміністрації за звітний період надійшло звернень:

- від членів багатодітних сімей -2(1);

- одиноких матерів - 4 (5);

- дітей війни - 1 (1);

- від інвалідів І групи - 2 (1), II групи - 10 (4), III групи - 1 (2);

- від осіб потерпілих внаслідок ЧАЕС- 2 (0) та від ін. категорій.

Всього у І кварталі 2015 року до районної державної адміністрації звернулось 96 громадян, що на 5 більше, ніж у І кварталі 2014 року (91).

Найбільше звернень надійшло від жителів смт. Вапнярка - 24 (15), смт. Томашпіль — 7 (11), м. Донецьк - 4 (0), с. Ракова — 4 (5), по 3 звернення від сіл Антонівка (2), Гнатків (2), Олександрівка (1), Колоденка (0), та по 1 зверненню від сіл - Комаргород (2), Яришівка (1), Яланець (0), Липівка (1), Нетребівка (0), Високе (0), Рожнятівка (0), Стіна (0), Жолоби (0).

Протягом І кварталу 2015 року в районну державну адміністрацію надійшло 49 звернень через вищі органи влади, що на 23 звернення більше, ніж у І кварталі 2014 року (26).

За І квартал 2015 року до райдержадміністрації не надходило повторних звернень»

Разом з цим Віктор Калась довів до відома присутніх повідомлення Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України про запровадження в Україні на національному рівні прозорого механізму стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів. Наразі, визначено перелік енергоефективного обладнання та матеріалів, які можна придбати в кредит та отримати компенсацію (30% - для індивідуальних будинків, квартир; 40% - для ОСББ, ЖБК), зокрема для: утеплення фасадів, горищ та фундаментів; модернізації системи освітлення; встановлення енергозберігаючих вікон; встановлення засобів обліку теплової енергії та води; облаштування індивідуальних теплових пунктів; встановлення теплових насосів; встановлення сонячних колекторів; заміни радіаторів опалення тощо, який буде оприлюднено найближчим часом. За підрахунками Агентства, проведення комплексної термомодернізації житлових будинків дозволить заощадити до 50% енергії, що споживається нині.

На реалізацію механізму стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів у 2015 році планується спрямувати 344 млн. грн. У разі необхідності, в поточному році може бути додатково спрямовано ще 147 млн. грн. На отримання компенсації можуть розраховувати як фізичні особи - мешканці приватних будинків та квартир, так і організовані об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК). Реалізовувати ці ініціативи Агентство планує у співпраці з провідними державними банками: ПАТ АБ «Укргазбанк», «Державний експортно- імпортний банк України» та ПАТ «Державний Ощадбанк України». Механізм для ОСББ та ЖБК працюватиме за принципом нині діючого механізму компенсації 20% суми кредиту на придбання «негазового» котла.

 

Про порядок надання житлових субсидій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 року № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» доповіла присутнім начальник управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації Тетяна Дідик.

«З 1 травня субсидії на житлово-комунальні послуги населенню нараховуватимуть за новими правилами та документами.

За новими правилами, з тих обмежень, що були раніше, залишилося тільки два. Перше - якщо протягом 12 місяців, які передують місяцю звернення по субсидію, хтось із членів родини здійснив дороговартісну покупку, суму якої піднято з 10 тисяч гривень до 50 тисяч. Проте, якщо з моменту здійснення такої дороговартісної покупки мине повний рік, протягом якого родина більше подібних покупок не робитиме, вона отримає право звернутися по субсидію. Але якщо буде виявлено, що родина таку покупку навмисно не задекларувала, то її змусять повернути отримувану субсидію, знову ж таки, у подвійному розмірі.  За новими правилами субсидія  призначатимуть на рік. І, відповідно, свої доходи люди також декларуватимуть за попередні 12 місяців. Та для розрахунку братиметься рік календарний. Підтвердити цю інформацію зможе Державна фіскальна служба зі свого реєстру фізичних осіб - платників податків.

Для 800  сімей району, які сьогодні одержують субсидії (в опалювальний період 2014-2015 років) передбачено автоматичне призначення субсидій на новий термін без необхідності надання нового пакету документів та звернення. На підставі вже наданих ними даних управління самостійно автоматично оновлять інформацію про їхні доходи за попередній календарний рік через Фіскальну службу або органи Пенсійного фонду і нарахують їм субсидії автоматично, без потреби звертатися особисто та витрачати час.

Субсидію, як і раніше, призначатимуть на члена домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок на сплату комунальних послуг.

Люди можуть орендувати квартири як офіційно за письмовим оформленим належно договором з орендодавцем, так і неофіційно - у родичів, знайомих та ін. За старими правилами субсидії надають лише тим особам, які офіційно зареєстровані у житловому приміщені. Зза новими правилами, орендарям буде надано змогу отримати субсидію, але за умови, що з орендодавцем у них є офіційно укладений договір без необхідності реєстрації в цьому приміщенні, якщо вони фактично оплачують житлово-комунальні послуги та на них для цього відкрито особові рахунки.

Відомо, що нині легко втратити роботу, а ось знайти - дуже складно, тому скасовано пункт щодо обов’язкового працевлаштування працездатних осіб. З 1 травня для працездатної людини, яка поки що не знайшла роботу і декларуватиме нульовий дохід, цей дохід автоматично обраховуватимуть на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб на місяць  (1218 гривень). З іншого боку, ці дані перевірятиме Державна фіскальна служба. Якщо інформація правдива, питань немає. Але якщо виявиться, що людина просто навмисно приховує доходи, покаранням буде повернення субсидії у подвійному розмірі».

 

Про стан кадрової роботи в апараті та структурних підрозділах районної державної адміністрації проінформувала присутніх Оксана Щербатюк,  головний спеціаліст сектору правового та кадрового забезпечення  апарату районної державної адміністрації

«Штатна чисельність працівників Томашпільської райдержадміністрації станом на 01.05.2015 складає 113 одиниць (апарат - 29, структурні підрозділи

-        84). В райдержадміністрації працюють 3 державних службовців, що мають освіту магістра за спеціальністю «державна служба» та «державне управління».

З метою забезпечення проходження державної служби сектором правового та кадрового забезпечення апарату райдержадміністрації підготовлено 100 проектів розпоряджень голови райдержадміністрації з особового складу. Так, протягом 2014 року були призначені 17 осіб, з них на конкурсній основі - 5 осіб, з кадрового резерву та за матеріалами стажування  6, за погодженням з облдержадміністрацією - 6.

Організовано стажування 12-ти спеціалістів райдержадміністрації, за результатами яких усіх було призначено на більш високі посади.

З метою визначення ділових якостей державних службовців та рівня професійної підготовки, здатності фахівців самостійно та успішно вирішувати поставлені завдання проводиться щорічна оцінка. Так, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 № 1922 „Про затвердження Положення про проведення атестації державних службовців" (із змінами), наказу Головного управління державної служби України від 31.10.2003 № 122 „Про затвердження Загального порядку проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань" (із змінами), розпорядження голови райдержадміністрації від 12.03.2015 № 11-рк „Про проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями райдержадміністрації покладених на них обов'язків і завдань за підсумками 2014 року" у березні- квітні 2015 року проведено щорічну оцінку рівня виконання державними службовцями апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації покладених на них обов'язків і завдань у 2014 році. Щорічній оцінці підлягало 60 державних службовців. Не підлягало щорічній оцінці 32 службовці, яких було призначено у 2014 році.

Підсумки щорічної оцінки застосовуються протягом року при розгляді питання щодо присвоєння чергового рангу, просування по службі.

З метою підвищення ефективності діяльності державних службовців та відповідальності за доручену справу один раз на три роки проводиться також атестація державних службовців».

 

До засідання колегії також долучився  народний депутат України Спориш Іван Дмитрович.  Народний обранець поспілкувався з громадськістю та відповів на запитання громадян. Загалом томашпільчан цікавили питання політичної та військової ситуації в країні, змін в законодавчій базі держави, цін на молоко тощо.

 

По закінченні колегії заступник голови райдержадміністрації Дмитро Коритчук  наголосив на важливості   підвищення рівня передплати друкованих видань серед населення.

«Відповідно до наказу Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» від 25.03.2015 р. №195 з 07 квітня п.р. розпочато передплатну кампанію на періодичні друковані видання 2-го півріччя п.р., з термінами приймання передплати :

- на видання України до 16 червня п.р.;

- на видання з місцевою сферою розповсюдження - до 25 червня п.р.

Вкрай незадовільно проходить передплата на такі видання, як «Голос України» - 19,0 % , «Урядовий кур'єр» - 48,2 % ,»Вінниччина» -29,4% тощо», - підкреслив Д.Коритчук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всі новини