НІ – заробітній платі «в конверті» !

  Згідно ст. 21 КЗпП України при працевлаштуванні між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою має укладатись трудовий договір тобто угода за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.
  Працівник, який влаштовуються на роботу нелегально і погоджуюється на заробітну плату «в конверті», офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, а відповідно він не буде одержувати пенсію по старості, у нього немає гарантованого розміру заробітної плати, його можуть звільнити у будь-який час, без жодних компенсацій. Більше того, у нього немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника: права на відпустку, права на оплату листка непрацездатності та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, права на охорону праці, права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.       
  З метою легалізації заробітної плати, виявлення прихованої зайнятості, підвищення рівня соціальної захищеності найманих працівників, розпорядженням голови районної державної адміністрації від 23 листопада 2016 року № 377  «Про районну робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення»  затверджено склад та положення районної робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. Головою районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати затверджено першого заступника голови райдержадміністрації Ставнійчука Віктора Анатолійовича.
  Серед основних завдань робочої групи є сприяння діяльності органів виконавчої влади щодо забезпечення легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.
  Серед основних напрямків діяльності робочої групи є:
проведення інформаційної роботи серед населення в частині роз’яснення положень трудового законодавства;
проведення роз’яснювальної роботи серед роботодавців щодо дотримання ними вимог чинного податкового та трудового законодавства в частині використання найманої робочої сили та запобігання фактам неофіційних трудових відносин;
забезпечення взаємодії з організаціями роботодавців та профспілок, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями щодо формування громадської думки населення в частині негативного ставлення до праці без офіційного оформлення трудових відносин;
заслуховування керівників підприємств, установ, організацій та суб’єктів підприємницької діяльності з питань, що відносяться до роботи робочої групи. 
  Організаційне забезпечення діяльності робочої групи здійснює управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації. 
 Працівники повинні чітко усвідомити, що вони мають право на гідну працю, а у випадку порушення цього права можна звернутись до управління праці та соціального захисту населення особисто, або зателефонувати за номером 2-10-87.
 

 

Всі новини