Презентація інформаційного буклету в рамках Проекту

За молочарськими кооперативами майбутнє
  Проблема заготівлі молока стала нині особливо актуальною. На фоні невдоволення селян ціновою політикою, діяльністю деяких заготівельників, проблемами розрахунків за молоко, об'єднання у кооперативи дає великі перспективи для селянства. 
  На сьогодні ОСГ (особисте селянське господарство) виробляють 80% молока в Україні, але вони поза кооперативом позбавлені будь-яких прав на державну підтримку цієї галузі і не впливають на цінову ситуацію на ринку молока. Створення молочного кооперативу дозволяє селянину працювати за прямим договором із переробним заводом, минаючи заготівельників, посередників. Адже не секрет, що закупівельна політика молокопереробного заводу відрізняється від цінової пропозиції приватних заготівельників, що приймають молоко з населення "по-білому", тобто з оплатою за літр білої рідини. Стара система закупівлі молока у населення не сприяє виробництву якісного жирного молока у приватних господарствах і не винагороджує власника селянського господарства за його старання по модернізації технологій утримання корів, процесу доїння та зберігання молока.
  Кооперація дозволяє підвищити ефективність ланцюжка поставок від ОСГ до переробного заводу.
  Усі новостворені кооперативи не можуть з самого початку пропонувати великий пакет послуг своїм членам, але за 5 років СОК (сільськогосподарський обслуговуючий кооператив), як правило, стає досить потужним підприємством, що збирає 5-10 тонн молока в день і володіє парком сільгосптехніки та іншого обладнання для полегшення процесу виробництва кормів та догляду за коровами. Кооператив — це добровільне об'єднання індивідуальних виробників молока, які хочуть збільшити свій дохід від молока та погодили для цього певні внутрішні господарські правила, які неухильно виконуються усіма членами кооперативу
  Кооператив створює нові робочі місця для заготівельників молока, водіїв молоковозів, заготівельників кормів, трактористів. Кожен СОК є прозорою юридичною структурою, що сплачує податок до місцевого бюджету, тому може отримувати усі види державної підтримки (дотації, програми, доплати). А також кооперативи мають стабільні ринки збуту.    Створення молочного кооперативу – це не просто можливість постійної реалізації молока за справедливою ціною, але і шанс для селян відчути себе справжніми підприємцями.
  Молочний кооператив – це об’єднання власників корів для спільної заготівлі та збуту молока. Він допомагає людям організуватися і поліпшити загальний доступ до ринку збуту молока. На базі кооперативів індивідуальні господарства спільно домовляються про ціну молока з переробниками, спільно закуповують устаткування і покращують продуктивність своїх корів через різні послуги і програми, які здійснює кооператив. В умовах жорсткої конкуренції на спільні кошти економічно вигідно купувати, наприклад, насіння, техніку, корми та інше.
 
Всі новини