Вилянська громада завжди була активною та небайдужою

  Схід громадян у Вилах цього року був небагатолюдним. Із шестисот дорослих жителів села на нього завітало трішки більше тридцяти. Чи то сільчанам байдуже до долі рідних Вил, чи не хотіли мерзнути у холодному приміщенні концертної зали місцевого будинку культури? Похвалитися комфортним температурним режимом не може жоден із мистецьких закладів району, Вилянський не виняток, проте вже цьогоріч, за словами сільського голови Миколи Платонова, питання опалення місцевого будинку культури та бібліотеки у пріоритеті. 
  Енергоефективними заходами займалися активно виляни й у 2015 році. Так, для садочка "Берізка" придбали твердопаливний котел, переобладнали опалювальну систему, запаслися дровами та вугіллям і … не спалили жодного кубометра газу. "Ми помітили значну економію коштів.  Та що найголовніше - температурний режим покращився", - резюмував очільник громади.
  Чимало зусиль доклали віруючі аби тепліше стало й у місцевій церкві. Тут з ініціативи настоятеля о. Івана (Подольського) - та за підтримки громади й сільгосппідприємства замінено на енергозберігаючі всі вікна.
Тісна співпраця з орендарями земель - ТОВ АК "Зелена долина", фермерськими господарствами "Вилянське" та  "Родюча нива" сприяє розвитку села. Вже стало доброю традицією, що агрокомплекс допомагає в ремонті закладів освіти, медицини та культури, надає транспорт для збору сміття від господарств населення. І хоча ця послуга для жителів зовсім безкоштовна, проте кількість стихійних сміттєзвалищ не зменшується. А щопонеділка після базару центр села закиданий "відходами" підприємницької діяльності, тому на загальних зборах порушувалось питання про виділення окремої території під базар, а також сільчани звернулись до поліції з проханням активніше виявляти та штрафувати недобросовісних "базарників". 
  Актуальним є також питання благоустрою та озеленення. "Минулого року ми придбали і висадили у центрі села 60 саджанців туй, - каже сільський голова.  Мало того, що посушливе літо завадило багатьом з них укорінитися, то ж і самі жителі "посприяли" знищенню зелених красунь: то авто паркують на них, то худобу випасають на саджанцях. То чи потрібно взагалі займатися озелененням?!". Закликав керівник громади жителів долучитися до цьогорічних заходів із благоустрою: вийти спільно на розчищення місцевого кладовища, побілку лісосмуг, прибирання територій… Як і минулого року планують спільно із центром зайнятості працевлаштувати двох працівників з благоустрою, але це зовсім не означає, що решта мають самоусунутися від цієї справи.
  У 2015 році вдалося завершити освітлення вул. Жовтневої, заасфальтувати 200 кв.м. автошляху до села, прогрейдерувати вулиці, але ще чимало завдань залишилося на рік поточний. 
"Вилянська громада завжди була активною та небайдужою, - сказав присутній на зібранні перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Ставнійчук, - завжди ставила перед собою реальні цілі й намагалась їх реалізувати. І, я переконаний, що спільними зусиллями і цього року вдасться водогін відремонтувати, дамбу облаштувати, продовжити освітлення та підключити Вила до мережі Інтернет".
 А заступник голови районної ради Лариса Нароган подякувала вилянам за їх людяність та допомогу бійцям АТО. "Громада не лише завжди активно збирала продукти для військових, а й підтримувала їх родини - трьом сім'ям АТОвців завезено дрова, шістьом бійцям виділено на території села земельні наділи, а вісьмом, які нині несуть службу на сході, перераховано по тисячі грн.,"- зазначив сільський голова.
 Що ж до криміногенної ситуації на території села, то за інформацією інспектора патрульної служби Юрія Кузя, минулого року кримінальних правопорушень скоєно не було, зафіксовано 15 адміністративних (дрібне хуліганство, вчинення насильства у сім'ї, виготовлення та збут самогону), на обліку в органах внутрішніх справ перебуває 3 особи.
  Присутній на зборах громадян начальник відділу поліції в районі Віталій Стахов повідав про нові шахрайські схеми з банківськими картками та телефонні вимагання, закликав не вестися на заклики обміняти кошти "на нові банкноти". "Ніякої грошової реформи у нашій державі немає, тому не вірте різним розповідям, а повідомляйте про такі "пропозиції" співробітникам поліції. Будьте особливо пильні з особами циганської національності".
Тетяна ЮЗВАК.
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
Всі новини