СІМЕЙНИЙ ПАТРОНАТ

З метою ознайомлення з темою патронатного виховання та впровадження даної послуги в ОТГ.  Томашпільським  центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  було проведено робочу зустріч з керівництвом Вапнярської ОТГ  на тему: «Сімейний патронат», на якому було висвітлено такі питання як:

  •  як стати патронатними вихователями;
  • суть послуги патронату;
  • термін перебування дітей в сім’ї;
  •  вартість послуги сімейного патронату.

Сімейний патронат – комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини – сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування,  та визначення форми її влаштування.

Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки деякий час не можуть опікуватися ними в силу різних життєвих обставин, адже бувають випадки коли через хворобу або смерть батьків за дітьми нікому доглянути, або через недбалість чи жорстоке поводження дитині загрожує небезпека.

Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином  України, має вищу освіту, досвід виховання дітей в сім’ї, пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою патронатних вихователів, та зі згоди повнолітніх всіх членів сім’ї, що проживають в помешканні уклала договір про виконання обов’язків сім’ї патронатного вихователя.

Особливості роботи патронатного вихователя визначаються готовністю в разі потреби негайно прийняти дитину у своїй сім’ї, яка опинилась в складних життєвих обставинах і потребує захисту. Робота  патронатного вихователя пов’язана з надмірним психологічним навантаженням, потребує спеціальної  підготовки та професійної майстерності щодо налагодження стосунків з дитиною яка розлучена зі своїми батьками, оцінки її потреб, створення сприятливих, комфортних умов для корекції поведінки дитини, підтримки стосунків з батьками, родичами, сприяння поверненню дитини до родини чи влаштування до іншої форми виховання.

Вихователів професійно підтримують фахівці із соціальної роботи, патронатний вихователь отримує заробітну плату,  соціальну допомогу на утримання влаштованих  дітей .

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя залежить від потреб дитини, та обставин, що спричинили влаштування дитини, але не може перевищувати 3 місяці. У окремих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін може бути продовжено до 6 місяців.

У цей час соціальні працівники допомагають батькам подолати труднощі, через які дитину було вилучено. Якщо ж відновити батьків здатність виховувати свою дитину не можливо, їй знаходять іншу форму сімейного виховання.

 

Директор                                                                     Я.О.Поповська

Всі новини