Діти - це не лише наше майбутнє, а й наше сьогодення

У період з 10 по 14 серпня комісія, очолювана заступником голови райдержадміністрації Дмитром Коритчуком та заступником голови районної ради Валентиною Залюбівською, провела перевірку стану готовності навчальних закладів району до початку року. Члени комісії, до складу якої увійшли спеціалісти відділу освіти і відділу фізичної культури та спорту райдержадміністрації, санітарної та пожежної служб, звертали увагу на наявність паспорта школи, списків дітей та підлітків шкільного та дошкільного віку, шкільної обов'язкової документації, гігієніч-них вимог, стану подвір'я, огорожі, клумб, туалетів, навчально-дослідних ділянок, спортивних споруд, перевірено також готовність харчоблоку, котелень, освітлювальної електромережі, протипожежного захисту та стан охорони праці і техніки без-  пеки.
Варто відмітити, що трудові колективи навчальних закладів району при суттєвій допомозі батьків, агроформувань, сіль-ських та селищних рад, під-приємств, фермерів провели якісний поточний ремонт коридорів, навчальних кабінетів, майстерень, спортзалів, їдалень, бібліотек, котелень та інших приміщень.
Загалом на підготовку до нового навчального року витрачено кошти в сумі 1 млн. 557 тис. 273 грн., з яких 728303 грн. - бюджетних та 828970 грн. позабюджетних коштів. На ремонтні роботи з підготовки загальноосвітніх шкіл було використано 1 060 024 грн. (бюджет - 428063 грн., позабюджетні - 577961 грн.), а з підготовки дошкільних закладів - 547845 грн. (бюджет - 299640 грн., позабюджетні - 248205 грн.).
Що стосується дошкільних навчальних закладів, то найбільше коштів витрачено у Височанському дитсадку - 268550 грн. (заміна даху, поточний ремонт), Вапнярському - 102912 грн. (проведено обшивку стін у 2 коридорах, замінено вхідні двері, проведено ремонт каналізації, поточний ремонт та покращено матеріально-тех-нічну базу на 25012 грн.), Томаш-пільському - 69540 грн. (замінено 14 міжкімнатних дверей, встановлено 8 унітазів, 4 умивальники, облаштовано 67 м2 плитки, для покращення матеріально-технічної бази залучено 8 тис. грн.). Значні роботи проводилися також у Гнатківському садочку "Колосочок", де було здій-снено ремонт опалювального котла, проведено поточний ремонт приміщення та зміцнено матеріально-технічну базу загальною сумою 17 481 грн. та у Липівському садочку "Теремок" - на суму 28350 грн. Найменше коштів використано в Яланецькому дошкільному навчальному закладі - 680 грн. У всіх дошкільних установах проведено поточні ремонти, пофарбовано підлогу, стіни… 
Що стосується підготовки до опалювального сезону, то Анто-нівський, Нетребівський, Пилипи-Борівський та Стінянський дитячі садочки  забезпечені дровами на 100 %, Височанський - на 91 %. Опалюються газом 10 дошкільних установ.
 На ремонт приміщень загальноосвітніх шкіл району найбільше коштів залучили: НВК Томашпільська школа-гімназія - 89751 грн., з яких 66451 грн. - спонсорська допомога; Гнатківська ЗОШ - 70587 грн. (спонсорська допомога - 55095 грн); Липівська ЗОШ - 48500 грн. (спонсорська допомога - 33000 грн.); Вапнярська ЗОШ №1 - 42 395 грн. (батьківські кошти).
Найбільше спонсорських кош-тів залучили Вапнярська ЗОШ №2 (15 тис. грн.) та Височанська ЗОШ  (25414 грн. - спонсорська допомога ПСП "Перемога").
Частково замінено теплотрасу в Пилипи-Борівській школі. Тривають ремонтні роботи у Вапнярській ЗОШ №1, Нетребівській та Кислицькій школах.
У загальноосвітніх закладах ра-йону було замінено на енерго-зберігаючі 44 вікна: 23 - у Пилипи -Борівській, 10 - у Липівській, 8 - у Гнатківській, 3 - у Вилянській.
Для багатьох шкіл і досі залишається відкритим питання харчування учнів. Вирішено воно лише у Рожнятівці, Раковій, Кислицькому, Липівці, Високому, Вербовій, Томашполі.
У літній період відремонтовано котли у Височанській, Раків-ській, Вилянській, Вапнярківській школах на загальну суму 32877 грн. Повністю забезпечено дровами Антонівську, Височанську школи, Томашпільська школа-гімназія має в наявності 100 складометрів дров, Стінянська школа - 41 т вугілля. У Вапнярківській школі 35 складометрів залишилося з минулого року, і "Зелена долина" пообіцяла довезти ще необхідних 214 складометрів.
Районна комісія дала дозвіл на роботу в новому навчальному році всім без винятку навчальним закладам району.
Діти - це не лише наше майбутнє, а й наше сьогодення. І прикро, коли деякі сільські голови ділять дітей на "своїх" і "чужих", показуючи дошкільну установу, яку фінансують, і бояться переступити поріг школи, яка фінансується з районного бюджету. А дехто з очільників територіальних громад зігнорував візит комісії та не брав участі у перевірці готовності закладів до нового навчального року.
Любов МОКРАК,
начальник відділу освіти райдержадміністрації. 
 
 
 
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
Всі новини