У старообрядницькому селі Пилипи-Борівські відзначали Масляну

  Вчора, 10 березня, відзначали Масляну (проводжали зиму і зустрічали весну) в традиціях старообрядців. Святкування проходило у приміщенні школи старообрядницького села Пилипи-Борівські.
  "Народні гуляння на Масляну для старовірів дуже важливі, а сама Масляна є великим святом. Тому обрядові пісні співають як наші старожили, так і фольклорний місцевий ансамбль, учні та вчителі школи. Крім того, для гостей свята ми підготували ужиткову виставку села, традиційні пригощання млинцями", - розповіла директор місцевої школи Тетяна Сіваєва.
  Під час святкування Масляної відбулась презентація книги "У затишку борівського лісу", в якій автор книги, письменник Вадим Вітковський розповідає історію старообрядницького села Пилипи-Борівські.
  "Старовірів на ці землі запросив із села Плоске Одеської губернії, які втекли від розправи за віру зі свого села Плосково під Москвою, борівський поміщик Маньківський. Його маєтності простягалися тоді від сучасних районних Чернівців аж до сіл Калинки, що належать до Пилипи-Борівської сільської ради та Рожнятівки Томашпільського району. Він мав гостру потребу в робочій силі і тому привіз сюди 40 перших безземельних родин старообрядців з одеського Плоскова. Ця книга про історію села, про її людей, які нині живуть тут, і вихідців із с. Пилипи-Борівські", - зауважив Вадим Вітковський.
  Анаталій Дмитрович Олійник, голова Вінницької обласної ради, зауважив, що не вперше зустрічається з жителями села Пилипи-Борівські, спільно вирішували важливі питання для села, знає відкритість і щирість тутешніх людей. А також подарував школі Сертифікат на отримання комплекту мультимедійного обладнання та книги В.Вітковського.
  З вітальним словом звернувся до усіх присутніх голова Томашпільської районної державної адміністрації Олександр Григорович Закорченний.
  Виступаючі акцентували увагу на розвінчанні міфу антиукраїнських сил «о притеснении русскоязычного населения в Украине».
  Зокрема, в книзі Вадима Вітковського "У затишку борівського лісу" є такі рядки: «Колись, ще за радянської доби, ми із захопленням читали в «Комсомольской правде» цикл нарисів Василія Пєскова «Таёжний тупик» про нелегке життя-буття в глухій сибірській тайзі родини старовірів Ликових – батька, матері і доньки їхньої Авдотьї, предки яких втекли колись в ці непролазні хащі й дикі місця, рятуючи свою віру од царського гніву, і вижили там, де, здавалося, й вижити не можна було, дякуючи знову ж таки своїй міцній вірі.
  Ми переживали разом з Василієм Пєсковим за долю Ликових, цих дивних для нас людей, і навіть не замислювалися, що поряд з нами живуть такі ж старовіри, але не у глухій тайзі, бо немає її у нас, а у затишку борівського лісу, що в Томашпільському районі…».
  Жвавий інтерес присутніх викликали виступи президента Громадського об’єднання «Русалка  Дністровая», письменника, заслуженого працівника культури України Михайла Каменюка, поетеси, депутата Вінницької обласної ради Жанни Дмитренко та інших гостей свята.
  А далі спільно вчителі, учні школи, старожили села показали присутнім «Свято російського села, звичаїв та традицій», головну частину якого складала Масляна. Тут звучали і російські народні  і старообрядницькі пісні, пісні про Україну – рідну землю у виконанні фольклорно-етнографічних ансамблів учителів «Сударушки» та учнів «Кудьорушки», а також жінок – старожилів. Яскраві й самобутні костюми місцевих артистів, обрядові пісні у їх виконанні, смачне частування, цікава краєзнавча виставка,- усе це створювало особливий настрій старообрядницької Масляної. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини