Об’єднавши сили та ресурси, вдалося реалізувати заплановане

  Минулий рік увійде в історію як один з найважчих за часів незалежності країни: на сході держави триває війна, економічна нестабільність відбивається у всіх галузях економіки, та попри ви-клики часу в Томашпільському районі нам вдалося консолідувати сили та ресурси і реалізувати чимало із запланованого.
  Запорука успішного розвитку району - наповнення бюджету. Станом на 1 січня 2016 року до зведеного бюджету Томашпільського району по доходах місцевих бюджетів надійшло 46 703 743 грн., що становить 119,7 % виконання до уточненого плану на рік у сумі 39 011 433 грн., у тому числі: районний бюджет виконано на 113,3 %, бюджети селищ - на 104,4 %, бюджети сіл виконані на 155,6 %. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження доходів місцевих бюджетів збільшилися на 14 661 746 грн., або на 45,8%. Це дозволяє нам виконувати поставлені задачі та взяті на себе соціальні зобов'язання.
  На утримання соціально-культурної сфери використано 143 650 810 грн., а це 76,2 % усіх видатків. У тому числі на освіту використано 61 711 646 грн., або 99,9 % до уточненого призначення на рік; на охорону здоров'я - 16 729 458 грн., що складає 99,9 % до уточненого призначення на 12 місяців; соціальний захист та соціальне забезпечення - 57 741 885 грн., або 99,9 %; на культуру - 6 359 411 грн., або 99,7 %; на фізичну культуру - 1 108 410 грн., або 100%.Тобто кошти бюджету спрямовувалися передусім на фінансування соціально-культурної сфери. 
Зокрема в освітянських закладах: Височанській, Раківській, Вилянській, Вапнярківській, Вапнярській № 1 та Кислицькій школах відремонтовано котли на суму 33 тис. грн., у Пилипи-Борівській -частково замінено теплотрасу, на енергозберігаючі замінено10 вікон у Липівській, 23 - у Пилипи-Борівській, 13 - у Гнатківській, 3 - у Вилянській, 15 - у Рожнятівській школах. У кінці року за рахунок районного та обласного бюджетів проведено ремонт козирка та парадного входу Будинку дитячої творчості. Здійснено ремонт даху спортзалу Височанської школи.
  Значно покращена матеріальна база закладів охорони здоров'я. У районній лікарні проведено ремонт та утеплення теплових мереж, замінено 17 дверних блоків у головному корпусі, 9 віконних - на харчоблоці та 2 - між поверхами у пологово-гінекологічному відділенні, на енергоощадне переведено внутрішнє освітлення, замінено газовий котел у теплопункті, виконано ремонт цоколя будівлі центрального корпусу, а також уже розроблена проектно-кошторисна документація на проведення реконструкції даху центрального корпусу та поліклінічного відділення, вартість якої - 67,818 тис.грн. З районного бюджету було виділено 110 тис. грн. для здійснення обстежень військовозобов'язаних під час чергових хвиль мобілізації. 
Здійснено капітальний ремонт Липівської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини, на який витрачено 250 тис. грн. додаткових коштів з місцевого бюджету.  
  У районі в ІV кварталі успішно реалізовано програму "Гіпертонія-стоп". Всього на цю програму від сільських рад надійшло 69 тис. грн., пільговими ліками скористались 1640 жителів району. Туберкулінодіагностикою охоплено 2849 дітей, що складає 80% підлягаючого контингенту. Медичні заклади первинної ланки забезпечені ліками для надання невідкладної допомоги з розрахунку 13,5 грн. на жителя. На ліки для пільгової категорії використано 95,6 тис. грн.
  У рамках програми "місцевих стимулів" за кошти районного бюджету продовжується навчання двох майбутніх лікарів у Вінницькому національному медичному університеті ім. М.І.Пирогова. 
Значна увага приділялася і закладам культури. Проведено капітальний ремонт даху та замінено вікна на енергозберігаючі у Вапнярському селищному будинку культури на суму 400,2 тис. грн.; здійснено капітальний ремонт глядацької зали Колоденського сільського клубу на суму 160,7 тис. грн.; продовжується реконструкція районного будинку культури, на що вже освоєно 105 тис.грн. У Вапнярській та Томашпільській дитячих музичних школах замінено вікна на суму 62,4 тис. грн. За рахунок коштів інвестора в Горишківському сільському будинку культури здійснено благоустрій прибудинкової території (облаштовано тротуарною плиткою вхідну доріжку та східці, паркан, встановлено світильники нічного освітлення, лавочки) на суму 40 тис. грн.
  Протягом 2015 року бібліотечний фонд центральної районної бібліотеки поповнено на 8910 прим. книг на суму 120 тис. грн.
  Чи не найбільше зроблено в галузі фізичної культури та спорту. На ремонт спортивної бази районної дитячо-юнацької спортивної школи використано 267,9 тис. грн. Тут створено гарні умови для тренувального процесу та проведення змагань високого рівня. А тому маємо гарні результати: команди району взяли участь у фінальних змаганнях кубка світу з карате, 2-ох міжнародних, 26 обласних змаганнях. Спортсменами Томашпільщини завойовано десять перших та п'ятнадцять призових місць на змаганнях всеукраїнського рівня, 27 перших та 29 призових місць на обласних змаганнях. У 2015 році підготовлено 10 кандидатів у майстри спорту України та 40 спортсменів масових розрядів. Організовано 35 районних спортивно-масових заходів.  На організацію спортивно-масових заходів у 2015 році використано 122 тис. грн. з районного бюджету і залучено близько 80 тис. грн. позабюджетних коштів.
  Багато завдань вдалося вирішити завдяки участі територіальних громад району в конкурсах різних рівнів. Найактивнішу участь взяли вони у дванадцятому обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад, на який було подано 18 проектів (це 4-те місце в області), з них 10 - визнано переможцями. Обсяг залучених коштів з фонду конкурсу становить понад 500 тис. грн. 
  Велику роботу проведено для реалізації проектів ЄС та ПрООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" у Гнаткові, Рожнятівці, Пилипи-Борівських та Високому. Громади мають можливість залучити з фонду конкурсу по 10 тис. дол. США.  
  У Великій Русаві завдяки швейцарсько-українському проекту DE SPRO "Підтримка децентралізації в Україні", вартість якого становить 2,2 млн. грн., у 2015 році прокладено водогін по селу та розпочато підключення абонентів, а також ведеться ремонт каптажних водозаборів.
 Продовжується робота з реалізації проекту "Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери району".
 Слідуючи державній політиці, більшість проектів спрямували на теплозбереження та зменшення споживання енергоресурсів, зокрема природного газу. Тож минулого року 37 жителів району взяли участь у державній програмі "Теплий дім" і через АТ "Ощадбанк" отримали кредити на суму 628 тис. грн. для придбання енергозберігаючих котлів на твердому паливі та енергозберігаючих матеріалів.
  Левовою часткою надходжень до місцевих бюджетів є плата за оренду землі. У 2015 році між головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області (сільськими радами) та орендарями укладено 68 договорів оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею 298,32 га. Додаткові надходження до місцевих бюджетів склали 586 тис. грн. 
На території району зарезервовано земельні ділянки, загальною площею 200,91 га, для надання учасникам антитерористичної операції. З клопотаннями про отримання земельних ділянок у власність до сільських та селищних рад звернулися 148 АТОвців.
  Не варто забувати, що Томашпільщина - аграрний район. Приємно зазначити, що сільгосппідприємствами вкладається чимало коштів для розвитку цієї галузі, а відтак і економіки району. Зокрема, ТОВ "АК"Зелена долина" в Паланці  проведено реконструкцію корівника на 150 головомісць з безприв'язним утриманням, придбано Брацлавську доїльну установку "Ялинка", за допомогою якої  можна одночасно  доїти 16 корів. Вартість робіт - близько 1 млн. грн. У Гнаткові проведено реконструкцію  корівника на 100 головомісць, також встановлено молокопровід. Вартість робіт - 700 тис. грн. ПрАТ "Зернопродукт-МХП"  с. Липівка у 2015 році  використало 800 тис. грн. на реконструкцію ангарів для ремонту і зберігання техніки та облаштування прилеглої території колишньої тракторної бригади. Роботи продовжаться і цьогоріч.
  ФГ "Садівник-А" (керівник Андрій Гороховий) та ФГ "Нива" (керівник Віталій Гороховий) завдяки залученню кредитних коштів (відповідно 100 тис. та 150 тис. грн. через обласну програму розвитку особистих селянських та фермерських господарств області на 2011-2015 рр.) планують протягом 2015-2016 років придбати та встановити зернову сушарку на твердому паливі. Орієнтовна вартість проекту – більше 1 млн. грн.
  Аграріями району в 2015 році придбано нову сучасну сільськогосподарську техніку на суму 7,6 млн. грн. 
Між сільгоспвиробниками та місцевими органами влади укладено соціальні угоди, у результаті чого у 2015 році територіальні громади отримали допомогу коштами, транспортом, робочою силою, матеріалами на суму 2 млн. грн. (у 2014 році ця сума складала 1,7 млн. грн.).
  Розуміючи, що вуличне освітлення - безпека та комфорт населення, у багатьох населених пунктах продовжили роботи в цьому напрямку. Протягом року в Антонівці, В.Русаві, Вилах, Високому, Горишківці, Липівці, Марківці, Нетребівці, Олександрівці, Пеньківці, Ракові, Стіні, Яланці, Томашполі було встановленно 458 відновленних світлоточок, 444 світлоточки із застосуванням енергозберігаючого обладнання - це дало змогу освітити у нічний час 32 км вулиць.
  Постійної уваги потребує і стан вулично-дорожньої мережі. Недостатнє фінансування цієї галузі дозволяє провести лише так званий "ямковий ремонт". Минулого року філією "Томашпільський райавтодор" виконані роботи з поточному ремонту дорожнього покриття вулиць у територіальних громадах району на суму 339,2 тис. грн. та укладено договір на виконання робіт з Липівською сільською радою на суму 10 тис. грн. Завдяки спонсорській допомозі було ліквідовано критичні ділянки на автодорогах "Вапнярка - Крижопіль - КПП Загнитків" та "Немирів - Ямпіль". 
  Тривають роботи з газифікції Яланця. Минулого року було побудовано 19,5 км вуличного газопроводу і підключено до мережі газопостачання 60 абонентів. Ця робота продовжиться і цьогоріч.
  За програмою "Доступне житло" по вул. Івана Франка в смт. Томашпіль триває будівництво восьмиквартирного житлового будинку. У І кварталі 2016 року об'єкт буде передано в експлуатацію його власникам, серед яких 2 учасники антитерористичної операції на Сході країни. До речі, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2015 року № 348 "Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військово-службовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції та потребують поліпшення житлових умов", Томашпільською районною державною адміністрацією 31 грудня 2015 року було придбано однокімнатну квартиру в смт. Томашпіль для сім'ї Саванчуків.  
Соціальний захист незахищених верств населення завжди був пріоритетом у діяльності районної влади. На обліку управління пенсійного фонду станом на 1 січня 2016 року перебуває 11117 осіб, середня пенсійна виплата - 1419 грн. (минулого року цей розмір становив 1305 грн.), загальні видатки - 186,5  млн. грн. Заборгованість із виплати пенсій відсутня.
  Протягом 2015 року до управління праці та соціального захисту населення за адресними грошовими допомогами, компенсаційними виплатами, субсидією звернулося 12729 сімей. Нині допомоги отримують  3796 сімей на суму 43 млн. грн. За призначенням державних соціальних допомог звернулося 311 сімей, з яких 289 сім'ям уже призначено допомогу. За призначенням субсидій на тверде паливо звернулася 1721 сім'я, субсидія призначена 1417. Субсидія на тверде паливо і скраплений газ  виплачена 1292 сім'ям на суму 1,7 млн. грн.; субсидія на житлово-комунальні послуги  виплачена 4 тис. сімей на суму 6 млн.  грн.
  Щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території, на оплату житлово-комунальних послуг надано 130 сім'ям на суму 1014 тис. грн. Одноразова грошова допомога постраждалим особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України, виплачена 2 особам на суму  2,9 тис. грн.
На обліку в управлінні праці перебувають 236 громадян, які переселилися з тимчасово окупованої території України, з них 172 фактично проживаючих, 166 громадянам виплачено щомісячну адресну допомогу переселенцям на суму  924  тис. грн.
  На первинному обліку служби у справах дітей перебуває 67 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких: 60 дітей охоплені сімейними формами виховання (89,5%), 6 дітей виховуються в державних закладах інтернатного типу, 1 дитина навчається у профтехучилищі.
  Всього у районі функціонують 9 прийомних сімей та 2 дитячі будинки сімейного типу, у яких виховуються 34 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, у 35 сім'ях опікунів та піклувальників виховуються 48 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Службою у справах дітей здійснюється контроль за умовами їх проживання та виховання в цих сім'ях.
  Протягом 2015 року соціальними послугами, наданимиТомаш-пільським РЦСССДМ, охоплено 83 родини, які перебувають у складних життєвих обставинах, з них 32 родини перебувають під соціальним супроводом.
  У жовтні минулого року розпочав роботу Центр надання адміністративних послуг при Томашпільській районній державній адміністрації. Його послугами вже скористалися 594 особи. Спеціалістами відділу Держгеокадастру надано 557 послуг, відділу у справах сім'ї та молоді - 34, містобудування та архітектури - 4 та служби у справах дітей - 3.
Томашпільський район продовжує налагоджувати міжнародні зв'язки з країнами-сусідами. У жовтні з робочим візитом керівники району побували в Республіці Польща, де не лише взяли участь у конференції промоції інтернаціональних проектів з питань міжнародної практики публчної дипломатії, фінансування міжнародних кооперацій, використання грантових коштів Євросоюзу, а також підписали протокол про наміри щодо співпраці між Ельблонгським повітом (який займає 6 позицію із 360 повітів Польщі щодо залучення інвестицій у свій розвиток) та Томашпільським районом, що є свідченням уже офіційних партнерських відносин. Це дасть можливість встановити тісні культурно-мистецькі, спортивні зв'язки з польською стороною, а нашим талановитим дітям - побувати за кордоном.
  У січні минулого року на Томашпільщині відбувся семінар членів представницької делегації місцевого самоврядування  Республіки Молдова, а  також керівників Ямпільської, Барської та Чечельницької райдержадміністрацій у рамках спільного проекту Європейського союзу та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - ІІІ". А в травні юні спортсмени з  Томашполя взяли участь у міжнародному турнірі з міні-футболу, що відбувся у м. Резіна Республіки Молдова.
  Програмою Територіального співробітництва країн Східного партнерства 15 квітня 2015 року оголошено конкурс проектних пропозицій з метою зміцнення територіальної співпраці між Молдовою та прикордонними регіонами України для спільної розробки та реалізації транскордонних проектів. Томашпільським районом спільно з комуною Ларга, Бричанського р-ну, Республіки Молдова подано заявку на зазначений конкурс проектів щодо реконструкції та облаштування центрального стадіону "Колос". 
  Що ж до планів на 2016 рік, то в грудні проведено зустрічі-співбесіди з очільниками всіх територіальних громад, де було озвучено існуючі проблеми населених пунктів. Проблем вистачає, але їх поступово намагаємось  вирішувати. Перш за все свої зусилля направляємо на покращення добробуту жителів району, проведення реконструкції соціальних об'єктів, активізації інвестиційної діяльності, підвищенню рівня самодостатності територіальних громад. Серед пріоритетних завдань на поточний рік - продовження енергозберігаючих заходів у закладах культури та освіти, створення умови для покращення послуг у центральній районній лікарні, здійснення реконструкції ігрової зали у районній дитячо-юнацькій спортивній школі та багато інших завдань. Для реалізації кожного з них потрібні чималі кошти, які необхідно залучати, беручи участь в обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах, а також з обов'язковою дольовою участю населення.
  Упевнений, що лише спільними зусиллями органів виконавчої влади і місцевого самоврядування та при належній державній допомозі ми вирішимо всі проблемні питання, що дасть змогу реально поліпшити умови життя людей. Саме цього чекають від нас мешканці району і саме за цим будуть оцінювати нашу діяльність. З цією надією я і бажаю всім подальшої успішної роботи на благо нашої Томашпільщини, на благо України.
 
Олександр ЗАКОРЧЕННИЙ,
голова районної 
державної адміністрації.
 
 
 
 
Всі новини