Не зорі падають із неба, зірки ідуть у небеса!

Вечір-реквієм під такою милозвучною назвою зібрав 25 лютого в районному Будинку дитячої творчості громадськість району. Серед запрошених чимала когорта військовослужбовців, які в 2014-2015 роках  стали на захист східних кордонів країни, кому судилося пізнати Іловайський та Дебальцівський котли, зазнати гіркоти втрати бойових побратимів і ризикувати власним життям заради миру і спокою в нашій державі. Для кожного з воїнів-томашпільців слова "Служу народу України!" - це не просто рядок із присяги, це - героїзм і мужність, відвага і непохитність. 
"Ось ці прості хлопці з різних куточків нашого ра-йону, як і сотні їх побратимів, змусили Європу поважати українців, а агресора - боятися нашого війська, - звертаючись до присутніх, сказав перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Ставнійчук. - І я переконаний, що ми переможемо у військовому протистоянні, бо за нами правда, за нами сила, з нами Бог!"
Материнським болем та жіночою мудрістю були просякнуті слова заступника голови районної ради Лариси Нароган: "Українському народу судилось пережити чимало горя: голодомор, бій під Крутами, світову війну… І ось знову в ХХІ столітті ми виборюємо незалежність у власному домі. Боляче, що гинуть найкращі, кому ще б жити і жити, дітей виховувати, сіяти хліб і мріяти… Хто ж відповість за убієнних героїв? Чому й досі ніхто не покараний за смерть Ігоря Гаврилюка чи Віктора Саванчука? На жаль, і досі більше запитань, ніж відповідей".
Почесну місію виконав комісар Томашпільського військкомату Юрій Тарасов. З його рук військовослужбовці району, які брали участь в антитерористичній операції та мають статус учасника бойових дій, отримали нагороди Генерального штабу Збройних сил України - нагрудні знаки із зображенням сокола, який тримає в кігтях дві змії, та написом "Учасник АТО". Керівники району вручили бійцям Подяки райдержадміністрації та районної ради, а вихованці будинку дитячої творчості - власні вироби. Першим, кому вручили нагороди, був Володимир Крук, вітчим Олександра Гладія, воїна-атовця, що відійшов у вічність уже після демобілізації. 
Пам'ять про Олександра Гладія, убієнних на полі бою Віктора Саванчука, Ігоря Гаврилюка, Анатолія Дубчака, усіх бійців Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонників та добровольців, які загинули за Україну, а також мирних жителів, що стали жертвами терористів, присутні вшанували хвилиною мовчання.
Організатори зустрічі продумали до дрібниць кожну пісню, вірш, танцювальну композицію чи показовий виступ з рукопашного бою. Слова ведучої, директора позашкільного закладу Мирослави Олійник, торкалися струн людських сердець, і подекуди навіть мужні воїни втирали непрохану сльозу. 
Дитячі молитви-заклики до миру, українсько-російсько-англійська пісня "Світ без війни" у виконанні фольклорно-етнографічного ансамблю "Вербиченька", вірш Наталі Слободян  "А мати жде з війни своє дитя", який декламувала Вікторія Гавриленко, змусили глядачів затамувати подих. Німа тиша панувала і коли з екрану дивилися на сучасників Герої Небесної сотні, і коли демонструвались світлини бойових буднів наших земляків-АТОвців.
Нікого не залишили байдужими пісні у виконанні  юних Софійки Перець, Марини Мартинюк, Карини Кушнір, керівників гуртків Катерини Щербатої та Володимира Віцькова. А ще особливо вразили танцювальні композиції  "Війна і мир", "Діти війни", "Не зорі падають із неба, зірки ідуть у небеса".
Діти, як уміли, демонстрували, що вони є гідними нащадками славних козаків, героїв УПА, Небесної сотні, героїв АТО…
Тетяна ЮЗВАК.
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
Всі новини