Томашпільське відділення Крижопільської ОДПІ інформує:

Уряд підвищив мінімальні ціни на алкоголь 
Кабінет міністрів України на засіданні 17 червня прийняв постанову про підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої на 25-40%.  Документ набуде чинності через 10 днів з дня офіційного опублікування. Ціни підвищаться в два етапи. До вересня пів-літрова пляшка горілки коштуватиме в роздрібній торгівлі не дешевше 49,9 грн.,  коньяку в залежності від зоряності - 79-89 грн. за пляшку. А з 1 вересня мінімальна роздрібна ціна горілки складе 54,9 грн., коньяку - 84-94 грн. за пляшку об’ємом 0,5 л. Мінімальна роздрібна ціна на віскі, ром, джин виросте з нинішніх 88,5 грн. за пів-літрову пляшку до 99 грн., а з вересня збільшиться ще на 10 грн. - до 109 грн. за пляшку. Вина в скляній тарі об’ємом 0,7 л з нинішніх 20 грн. за літр подорожчають спочатку до 27 грн., другого етапу підвищення цін для цієї категорії не передбачено. Мінімальна ціна для ігристих вин з нинішніх 33 грн. за пляшку на першому етапі підвищення збільшиться до 44,9 грн., а з осені - до 49,9 грн.. Також документом встановлюється мінімальна ціна для бренді, вартість якого раніше не регулювалася, - 69,9 грн. до кінця серпня, 74,9 грн. – з вересня. (Видання "Ведомости руководителя" від 22.06.2015, Всеукраїнська мережа ЛІГА:ЗАКОН www.ligazakon.ua).
 
Виплата дивідендів: коли не справляється авансовий внесок з податку на прибуток підприємств
Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, передбачений підпунктом 57.1 прим.1. 2 п. 57.1 прим. 1 ст. 57 Податкового кодексу України, не справляється у разі виплати дивідендів: на користь власників корпоративних прав материнської кампанії, Що стосуються в межах сум доходів такої кампанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо сума виплат дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської кампанії перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, дивіденди, сплачені в межах такого перевищення, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими п.п. 57.1 прим.1.2 п. 57.1 прим.1 ст. 57 ПКУ. З метою оподаткування материнська компанія веде наростаючим підсумком облік дивідендів, отриманих нею від інших осіб, та дивідендів, сплачених на користь власників корпоративних прав такої компанії, і відображає у податковій звітності дивіденди в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної податкової і митної політики; платником податку на прибуток, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до положень цього Кодексу, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачуються дивіденди; фізичним особам.   Такі виключення із загального порядку встановлено п.п. 57.1 прим.1. 3 п. 57.1 прим.1 ст. 57 ПКУ. Згідно з п.п.57.1 прим.1.4. п. 57.1 прим.1 ст. 57 ПКУ виплата дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням. При цьому така виплата не підлягає оподаткуванню як дивіденди згідно з положеннями розділу  IV ПКУ. Інститути спільного інвестування звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів.
 
 
Хто є платниками туристичного збору 
Відповідно до п. 268.2 ст. 268 р. ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2011 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристичного збору, та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов’язанням залишити місце перебування в зазначений строк. Згідно з пп. 268.6.1 п. 268.6 ст. 268 р. ХІІ податкові агенти справляють збір під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням (ночівлю), і зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання. Перелік податкових агентів визначений п. 268.5 ст. 268 р. ХІІ ПКУ. Так, згідно з рішенням сільської, селищної та міської ради справляння збору може здійснюватися:                     а) адміністраціями готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та іншими закладами готельного типу, санаторно-курортними закладами;  б) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб на поселення у будинки (квартири), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;   в) юридичними особами або фізичними особами - підприємцями, які уповноважуються сільською, селищною або міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.
Яким чином у Реєстрі платників єдиного податку вказують види господарської діяльності спрощенців третьої групи
В Реєстрі платників єдиного податку вноситься інформація про види господарської діяльності незалежно від групи платника єдиного податку (відповідно п.п. 8 п. 299.7 ст. 299 Податкового кодексу України). Разом з цим, фізичні особи – підприємці платники єдиного податку третьої групи, які були зареєстровані і внесені в реєстр платників єдиного податку в 31.12.2014 року, не зобов’язані подавати заяву про внесення до реєстру платників єдиного податку відомостей про види господарської діяльності. Інформація в Реєстрі про ставки єдиного податку, группи та види господарської діяльності для платників третьої групи будуть приведені у відповідності з нормами Податкового кодексу України  в автоматичному режимі. 
 
Заступник начальника Крижопільської ОДПІ,
начальник Томашпільського відділення                    О.Г.Білецький
 
Всі новини