Управління Держпраці у Вінницькій області інформує:

РІШЕННЯ
 
засідання колегії Управління Держпраці у Вінницькій області з питань безпечного виконання робіт на підприємствах машинобудівної галузі  у Вінницькій області
 
21.09. 2015 р.                  м. Вінниця
 
Заслухавши та обговоривши інформацію заступника Управління Держпраці у Вінницькій області Боковця В.А., головного державного інспектора відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Рудюка С.П. про стан охорони праці, промислової безпеки, травматизму та виявленні порушення дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці  на підприємствах машинобудування Вінницької області, виступ голови обласної профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування Іщука О.В. про роль профспілки по громадському контролю на підприємствах машинобудування та організаціях з питань охорони праці та з метою недопущення травматизму, ефективного функціонування системи управління охороною праці, дотримання вимог нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці, дотримання трудової дисципліни на підприємствах машинобудівної галузі Вінницької області, колегія Управління Держпраці у Вінницькій області
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Керівникам підприємств машинобудівної галузі Вінницької області:
 
     1.1. Інформацію про стан охорони праці, промислової безпеки, виробничий травматизм та виявлені основні порушення  вимог нормативно-правових актів з охорони праці на підприємствах машинобудування Вінницької області прийняти до відома.
                                                    
1.2. Вжити заходів щодо одержання в повному обсязі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання  підвищеної небезпеки  згідно вимог «Порядку видачі дозволів на виконання робіт  підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання  підвищеної небезпеки» (далі – до Порядку), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107.
Термін: з 21.09.2015, постійно.
 
 1.3. Подати декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки для виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 6 та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що зазначене у додатку 7 відповідно до Порядку. 
Термін –  з 21.09.2015, постійно.
 1.4.    Не допускати до виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки суб’єктів господарської діяльності, які в установленому порядку не отримали відповідні Дозволи, а також тих, що мають намір проводити відповідні роботи на території Вінницької області без повідомлення про це Управління Держпраці у Вінницькій області.
Термін: з 21.09.2015, постійно.
 1.5. Забезпечити дотримання вимог типового положення «Про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці» під час прийняття на роботу та у процесі трудової діяльності всіх працівників підприємств, в першу чергу зайнятих на роботах із підвищеної небезпеки, а саме:
        - не допускати до самостійного  виконання робіт, насамперед робіт з підвищеною небезпекою, новоприйнятих працівників, які не пройшли стажування  або дублювання протягом відповідного періоду.
Термін: з 21.09.2015, постійно.
         -  не допускати до роботи працівників, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці. 
Термін: з 21.09.2015, постійно.
 
  1.6.  Забезпечити при проведенні робіт підвищеної небезпеки, на які відповідно до законодавства оформлюються наряди-допуски, дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, якими передбачено порядок видачі та оформлення наряду –допуску.  
Термін: з 21.09.2015, постійно.
 
  1.7. Забезпечити проведення періодичних технічних оглядів вантажопідіймальних машин, механізмів, устатковання та технологічного транспорту згідно вимог нормативно-правових актів з охорони праці.
Термін: з 21.09.2015, постійно.
 
1.8. Опрацювати та переглянути технологічні карти на всі виробничі процеси з метою приведення їх у відповідність вимогам нормативно-правових актів та зменшення ризику виникнення аварій та нещасних випадків при виконанні робіт підвищеної небезпеки.
Термін: з 21.09.2015, постійно.
 
  1.9. Забезпечити дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час холодного оброблення металів (оброблення металів різанням (точіння, фрезерування, свердління, стругання), згинання, волочіння, пресування металів, холодне штампування металів, шліфування металів), а саме:
           - обладнати верстати захисними огородженнями зони оброблення, зблокованим з пуском та   вимиканням верстатів при обробці заготовок діаметром до 630 мм та екранами з протилежного робочому місцю боку.
Термін:  21.09.2015,
до початку експлуатації.
 -  обладнати огородженнями передачі (пасові, ланцюгові, зубчасті та інші), які розміщені поза корпусами верстатів і становлять небезпеку травмування працівників.
- Термін:  21.09.2015,
до початку експлуатації.
 
            - подавання заготовок у штамп і видалення відштампованих деталей і відходів зі  штампа проводити в ручну за наявності на пресі ефективних захисних пристроїв (дворуке включення, фотоелементний захист, огородження небезпечної зони преса) або при застосуванні штампів безпечної конструкції.
Термін – постійно.
           -  на невеликих штампах, застосовуваних на пресах з малим ходом повзуна необхідно передбачати зазори безпеки між рухомими і нерухомими їх частинами: не більше 8 мм - між верхнім рухомим знімачем і матрицею, між нерухомим нижнім знімачем і пуансоном при перебуванні повзуна у верхньому положенні. Якщо за умовами роботи неможливо дотримати зазори безпеки між рухомими і нерухомими частинами, небезпечні зони повинні бути обгороджені.
Терміни – постійно.
 
         - провести випробування шліфувальних кругів на механічну міцність з позначенням терміну проведення випробування перед встановленням на верстат.  
Термін – постійно.
 
           - зону оброблення заготовок на круглошліфувальних верстатах, які працюють зі швидкістю круга 60 м/с і вище, повністю огороджувати з боку, де перебуває працівник. 
Термін – постійно.
           -  абразивні круги на заточувальних, обдирних і шліфувальних верстатах (за винятком внутрішньо шліфувальних) відгороджувати захисними пристроями, згідно з вимогами ГОСТ 12.3.028-82.
Термін – постійно.
 
1.10. Забезпечити функціонування дієвої системи управління охороною праці на підприємствах галузі.
Термін: з 21.09.2015, постійно.
 
1.11. Провести детальний аналіз стану охорони праці та промислової безпеки на підприємствах та здійснити додаткові заходи, спрямовані на недопущення порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.
Термін: до 10.10.2015,  постійно.
 
1.12. З метою попередження виробничого травматизму в галузі, підвищити рівень інформаційно-роз’яснювальної роботи спрямованої на поліпшення стану промислової безпеки та охорони праці на виробництвах галузі,  на територіях  підприємств, в виробничих цехах встановити наглядну агітацію з питань охорони праці (білборди, стенди, плакати тощо).
Термін – з 21.09.2015 постійно.
     1.13. Забезпечити дієвий та постійний контроль з боку посадових осіб підприємств за дотриманням працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що діють в межах підприємства.
                                                      Термін – постійно.
 
2. Обласній організації профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування:
- посилити здійснення громадського контролю з питань охорони праці на підприємствах машинобудування.
Термін – з 21.09.2015 постійно.
  - підвищити рівень інформаційно-роз`яснювальні роботи з питань охорони   праці, організовувати проведення семінар, нарад та виступів в ЗМІ. 
Термін – з 21.09.2015 постійно
 
3. Обласному об’єднанню організацій роботодавців забезпечити надання консультативно-роз`яснювальної допомоги керівникам підприємств машинобудування, щодо створення безпечних умов праці на їх виробництвах.
Термін – з 21.09.2015 постійно
 
4. Рішення колегії направити районним державним адміністраціям, федерації профспілок Вінницької області, обласному об’єднанню організацій  роботодавців, виконавчій дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків, керівникам підприємств машинобудівної галузі до відома і відповідного реагування.  
Термін: до 30.09.2015.
5. Про хід виконання рішення колегії проінформувати Управління Держпраці у Вінницькій області.
Термін: до 01.11.2015.
 
6. Контроль за виконанням рішення колегії покласти на  головного державного інспектора Управління Держпраці у Вінницькій області Рудюка С.П. 
 
 
 
 
 
Заст. голови колегії, 
заступник начальника 
Управління Держпраці у Вінницькій області           В.А. Боковець
 
Всі новини